Bu süreçte öğrendiğim *noktalardan önemlisi:
Vnnlama geçmese bile, 4 adet motor / şanzıman takozunu değiştirmemle 5. senesini dolduran takozların rezalet derecede kötüleştiğini gördüm.
Değişim sonrası, araçta vites geçişleri motor salınımları belli başlı geçişlerdeki olaan vibrasyonlar tümü kesildi. Bu, diğer 3 opelimde de farkettiğim bir durumlar silsilesiydi.
Çıkan motor takozları;
En sağdaki şanzıman takozu, *İçi yağlı bir takoz. Üzerinde 2 adet çatlak vardı. Ayrıca, yukarı / aşşa salınımda gacır gacır ötüyordu.
Sağdan ikinci takoz, *Bu, şanzıman alt/ arka takozu. Ve orjinaline göre inanılmaz sert. Takozu bırakın, direkt motoru şaseye bağlamış gibi vibrasyon iletebilecek kıvamdaydı.
Soldan ikinci takoz, şanzıman alt / ön takoz. Bu ise orjinaline göre fazlasıyla yumuşak bir hal almıştı. Bu da, dengesiz titreşim anlamına geliyor.
En soldaki takoz, motor üst takozu. Bu takozda pek bir bozulma olmamasına karşın değiştirdik.
Ayrıca,
Motor yağı 0W40 boşaltılıp *castrol edge 5W30 eklendi. Filtreler yenilendi. Triger kapağı halen sökük denemekteyim.
Ayrıca, *
Beschäler Insignia ' nın tavsiyesi üzerinde MAP ve MAF sensörlerini CRC sensor clean ile temizledim.
Boğaz kelebeği ise motor çalışır haldeyken boru sökülerek temizlendi. Belli başlı boruların kontrolü yapılarak aracı denemeye aldık.
Yakıt opet den alınmaya başlandı. Yakıt katkısı 1 kereliğine würt olarak kullanıldı.
Bosch car service de, *carbon clean yapıldı.
Şu anda,
Gaz tepkisi mükemmele yakın oldu.
vites geçişleri, geçiş sırasındaki vibrasyon tamamen ortadan kalktı. ( diğer 3 opel insignamda da takoz kaynaklı bu sorunlar vardı. Olaan zannediyordum )
Veeee konu başlığının şikayeti olan vnnlama / titreşim gibi durumların tamamı ortadan kalktı.
Hangi işlemin buna etken olduğunu tam manasında keşfedemesemde yaptıklarım bunlar. Şu anda birkaç gün triger kapağı takmadan denemedeyiz. Bir müddet sonra da kapağı takarak deneyeceğiz. Durumu paylaşırım.
Şu anda herşey yolunda. Sonuç olarak *sensör temizliği ve mümkünse motor takozlarını yenilemenizi öneriyorum. Özellikle 2009-2010 araçların. Onlarında lastik gibi belli bir ömürleri olduğu çıkan sonuca göre ortada.