Dik Yokuşta Dur Kalk Yapmak

aracımı ilk aldığım zaman neredeyse 2 ay yokuşta istop ettirodum arabanın çok ağır kasa oluşu ve 1.3CDTI motor konması çok saçma.nesseki yavaş yavaş alışıoruz

çok az bir yokuşta bile el freni kullanın. motoru ve baskıyı yormaya hiç gerek yok. alışın hemde. en hafif meyilli yokuşta bile el freni kullanın hatta.

bazı yarışçılar düz yolda bile kalkarken el freni kullanıyor. yadırganacak birşey değil.
yokuşda tamamda ,düz yolda neden? anlamadım.

Şahsen benim bazı tik'lerim var bu tür konularda :) El freni ile kalkmak rahatsız ediyor beni,acemi hissediyorum kendimi.Halbuki alakası yok olay tamamen araçla ilgili.Şu anda aracım Combo 1.3 Cdti araç ağır motor'da düşük ve dizel olunca yokuşlarda nasıl can çekişiyorum anlarsınız sanırım :) Şimdi bazı arkadaşlar demiş sorun sürücüyle alakalı araca alışmalısın vs.Bazı araçlarda bu şekilde olabilir ama her araçta aynı şey geçerli değil.Şimdi benim Combo'yu sınırının biraz üstü bir rampada el freni olmadan kaldırma diye bir seçenek yok araç biraz kayıp gazı yese bile kendini toparlayamıyor ardından ve araç stop ediyor.Belli başlı abartısız rampalarda yarım debriyaj kurtarabiliyor işi ancak onuda yapmıyorum araca yazık.Ama Accent kullananlar bilir kasa hafif motor güçlü olduğu için rampada gezesi geliyor insanın bildiğimiz yokuşa yapışıp kalıyor araç. :)

Aracınızı bırıcı vıtese alıp gaz debriyaj ayarını tutturursanız gerıye de kaymaz ılerıde gıtmez. Bıraz zaman almasına ragmen bı sure sonra ayagınız alısıyor zaten. Kavrama noktasını nasıl bulucagınızı da şöyle yuzeysel tarıf etmeye calısayım. Yokustasınız ama daha frene basmadınız vitesini kuculttunuz 1. vitese takın aracınızı ve yavasca yokusa gelın ck az debrıyaja basıp cok azda gaza bastıgınızda dengede durdugunuzu anlıycaksınız. Ondekı arac kaydırırsa sız debrıyaja bıraz daha basıp gerı gıdersınız, yeşıl ısık yandıysa bıraz gaza basıp ayagınızı debrıjaydan cekersenızde ılerıye. Anlatabildiysem ne mutlu bana. Hayırlı akşamlar.

@Esat abi el freni demişsin ama ilk defa senden el freni çekin lafını duyuyorum. Ve bence el freni cekmek acemılıkle alakalı bana gore. Sakın ustunuze alınmayın ben oyle dusunuyorum.

bence de el freni çekmemek amelelikle alakalı. neden mi? işin yoksa ayagını frende basılı tut. hatta içimizde kesin vardır şöyle şahıslar. 60sn kırmızı ısıkta 1. viteste ayağı yarım debriyajda bekleyenler... :kop:

yokuşda tamamda ,düz yolda neden? anlamadım.

dur ben anlatayım. şimdi el frenini çekersin sonra gaza basarsın ve debriyajı öyle bir ayarlarsınki araç gitmeye çalısır ama el freni tutuyodur. bir elimizde el freninde tabi... sonra kalkıs anı geldiğinde tek yapmanız gereken el frenini olabildiğince çabuk bırakmaktır... gerisi en hızlı şekilde hızlanma ;)

3 tane elim olsa el freni çekerdim ama şu durumda aklımın ucuna bile gelmiyor el freni. El freni kolaylığa kaçıyor usta bırınınde ben el freni çektıgını duymadım. Belkıde benım şansımadır.

Geri