Dizel araçlarda kullanımdan sonra stop etmeden önce 30 sn bekleme süresi !!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan akın2
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Dizel araçlarda kullanımdan sonra stop etmeden önce 30 sn bekleme süresi !!

turbo araçlar için bir parça var turbo timer aracı stop ettikten sonrada turboyu bir süre daha yağlamaya devam etmesi için beklemeyi engelliyo yani hemen stop etseniz de bişey olmuyo turboya

Turbo Timer nedir? napar? niye kullanılır?

Evet turbonun hayatını kurtaran ömrünü uzatan minik şeyler

Turbo Timer sizin kullanmanıza göre arabanızın kontağı kapandıktan sonra nekadar çalışacağını hesaplayan bir cihazdır. Bunu yapmasındaki neden ise turbonun pulleyleri çok yüksek devirler çevirmektedir siz 5 binde giderken 80 90 hatta 150 bin devirlere çıkabilmektedir doğal olarak turbonun durması sizin motorunuzdan 10 kat daha yavaş olacaktır. Bundan dolayı hemen arabanızı kaparsanız yağlama işlemi biteceğinden turbonun mili yağsız kalacak ve durana kadar kendine zarar verecektir buda balansının bozulmasın neden olacağından belli bir süreden sonra balans bozukluğundan çok yüksek devirlerde pulleyler sağa sola çarparak küçülecekleri için performans kaybına turbonuzun basınç basmamasına neden olur Bunların hepsini TurboTimer ile önleme şansımız var

2 çeşit Turbo Timer Var:
Type 0 :
Bu tip Turbo Timer da sadece turbonun dönüş zamanını hesaplıyorlar sadece zaman var.
Type 1 :
Bu tip Turbo Timerlarda zaman, lap time, cronometre, batery, hız, devir gibi seyler mevcuttur

Ynt: Dizel araçlarda kullanımdan sonra stop etmeden önce 30 sn bekleme süresi !!

Merhaba Ulas79 bey;

birkaçsorum olacak ama

1)TurboTimer bizim araçlarda mevcutmu ?
2)yoksa dışardan alıp takılan birşeymi?
3) hiç kullanandınızmı?

Selamlar.

bizim araçlarda yok sonradan takılıyor daha önce kullanmadım ama kullananların deneyimlerine göre çok faydalı bir alet hks diye bir markaya iyi diyorlar google da arama yaptırırsanız  gerekli bilgilere ulaşırsınız.

ilk kullanmadan itibaren aracı bu şekilde stop ediyorum yani durduktan sonra motoru 1 dakika rolantide çalıştırıyorum. Tabi bu bilgiye forum sayesinde ulaştığımıda bildirmek isterim

içimden 30 a kadar sayıyorum sonra aracı stop ediyorum  011zaa

aracı ilk çalıştrdığımda 2 dk kadar bekliyorum ama kontağı kapatırken hiç beklemiyorum.

bu aracın turbosuna ani bir bozulma neden olmaz ama zaman içerisinde 5-10 sene hatta daha fazla bir süre içerinde
turbonun ömrünü uzatmak için önerilen bir uygulama

aslında şöyle bir durumda var, kulandığımız sentetik yağlar motor parçalarını zar tabakası halinde kaplıyor yani stop ettikten sonra her ne kadar yağlama kesilsede dönen parça duruncaya kadar üzerindeki yağ tabakası yeterli korumayı yapar diye düşünüyorum

opel izmir link' Alıntı:
aslında turbo devamlı devrededir. "belli bir hız veya devirden sonra turbo devreye girer" şehir efsanesidir.  :) türbinler çok yüksek devirlerde dönerler. stop etmeden önce 30 saniye kadar beklemek çok yüksek hızda dönen türbinlerin makul hızda dönmesine yetecek kadar zaman tanımak adınadır. aşınmayı önlemek için yağlama yapılır. stop edince yağlama kesilir ve istenen hızdan yüksek bir hızda türbinler dönüyorsa, ataletiyle duruncaya kadar içeride kalan yağ, turboyu yağlama yetmeyecektir. bu da uzun vadede turbo arızalarına neden olabilecektir. ondandır ki; stop etmeden önce makul bir süre beklemek aracınız ve sizin için iyidir :) .
bu bir problem değildir. işin doğası gereği yapılması gerekendir. marka ve modelden bağımsız olarak tüm turbolar bu şekilde ilgi ve alakaya muhtaçtırlar  askk .

Bilgi için teşekkürler.Bu durum sadece dizel motorlar için mi yoksa benzinlileri de kapsıyormu?

alahan1963 link' Alıntı:
[quote author=opel izmir link=topic=334.msg2776#msg2776 date=1295598606]
aslında turbo devamlı devrededir. "belli bir hız veya devirden sonra turbo devreye girer" şehir efsanesidir.  :) türbinler çok yüksek devirlerde dönerler. stop etmeden önce 30 saniye kadar beklemek çok yüksek hızda dönen türbinlerin makul hızda dönmesine yetecek kadar zaman tanımak adınadır. aşınmayı önlemek için yağlama yapılır. stop edince yağlama kesilir ve istenen hızdan yüksek bir hızda türbinler dönüyorsa, ataletiyle duruncaya kadar içeride kalan yağ, turboyu yağlama yetmeyecektir. bu da uzun vadede turbo arızalarına neden olabilecektir. ondandır ki; stop etmeden önce makul bir süre beklemek aracınız ve sizin için iyidir :) .
bu bir problem değildir. işin doğası gereği yapılması gerekendir. marka ve modelden bağımsız olarak tüm turbolar bu şekilde ilgi ve alakaya muhtaçtırlar  askk .

Bilgi için teşekkürler.Bu durum sadece dizel motorlar için mi yoksa benzinlileri de kapsıyormu?
[/quote]
aynı şey benzinli turbolar için de geçerli.

Geri