Bu yazıya yorum yapılmaz mı ?
Şimdi ben faturayı, kelebeği en son temizleyen özel servise mi keseyim,
Yoksa kimsenin bir suçu yok da olacağı varmış diyip o minik kapakçığın kendi kendine birden etrafındaki hazneye sürtmesine mi keseyim bilmiyorum...Bu gaz kelebeğinin yanlış bir işlevle çalışması vallahi adamı canından eder arkadaşlar. Keşke servistekiler de bazen masal anlatmak yerine bu kardeşimiz gibi anlatsa da gönlümüz rahat ayrılsak araçlarımızı bıraktığımız yerlerden, CAN TAŞIYORUZ sonuçta...Bakın bu yaz o minik kapakçık yüzünden neler yaşadım:
Yazı biraz uzundur, kusura bakmayın...
Geçtiğimiz yaz Elazığ-Konya yolunda -ki Konya yolu malumunuz hala bitmedi,DAR ve kendinizi atacağınız kaçışlarda bile bazen kot farkı var...giderken birden bire gaz pedalı tepki vermemeye başladı. O yoğunluktaki bir trafikte yavaşlasan bile arkadakiler geçemeyecekler, gelenler var çünkü. Arkadan gelen biri son anda benim gaz pedalına dokunamadığımı anlamadan aynı hızla gelse ve son anda ben dururken geçmek istese kazaya sebebiyet vereceğiz belki. Kaçmak istesen yanlarda kaçış yok, yükselti var...Velhasıl gaz pedalı kafasına göre iptal oluyor ve gaz yemeden durmak zorunda kalıyorum. Ve o yolun ortasında!
Konya merkeze kadar 3-5 kere gerçekten çok zor anlar yaşadığımı biliyorum. Konya Serviste makinenin okuduğu hata kodu "Elektronik gaz kelebeği konum sensörü hatası idi." p1550,p1220 idi sanırım, bu konuda ben başlık da açmıştım daha önce. Her neyse...Servis tesisat ölçümü yapsak çalışmayan parça varsa çıkar dedi ama mesai bitimine yakındı ölçmedi, yetişmez dedi. Bu arada Elazığda sanırım 20 dakika sürdü bu ölçüm. Kodlarla ilgili olarak ise Konya çözüm üretemedi ancak kapakçık bir şekilde sağlıklı açılıp-kapanmıyor dedi. Ben de saf saf her duruşta olmadık yerlerde aramıştım sorunu.
Aracı bir de tatil dönüşü Sivas'da servise götürdüm. Sorun nedir dedim. Abi beyinden ileri gelir bu arıza, çözümü 250TL. Yapılacaksa hiç acımam. Bu cevaptan sonra zaten foruma başlık açmış beyin tamircilerini sormuştum. Servis tamire gidecek diyince, dedim kime göndereceksiniz ? Abi tokat'a dediler. Tokat 1-1,5 saat Sivas'a. Aldım kendim gittim arabayı. Beyin'i söktük bir özel serviste ve malum elektronikçiye gittim, genelde beyinde çıkan bu arıza bende beyinden çıkmadı. İçimde bir tereddüt Sivas'a koyuldum yarım saat sonrasında. Dönüşte Sivas'a gelirken en yolmadık dar yokuşlarda yine yakaladı bu illet beni. Allahtan yolda yapım vardı, arkamdakilere sorun olmasın diye hemen stabize yola kaçtım. Sorunu kafamda büyütünce bu sefer de Sivas’da meşhur bir ustaya gittim tavsiye ile. İşin raişi mi belli artık neyse usta beyin sorunu ise yaparım dedi,o da 250TL tutar dedi, açtı devreleri, abi sorun beyinde değil dedi, sapasağlam bu. Moralim iyice bozuldu. Sorun var, nerede olduğu belli değil! Ama istersen bir gazkelebeğine bakalım dedi, Hata kodu orayla ilgili çünkü dedi. Ve önemli nokta.......
Gaz kelebeğini söktüğümüzde kapakçığın kendisini kaplayan dairesel hazneye sürttüğünü ve orada bir iz bıraktığını gördük. Artık sıcaktan genleşmeyle mi olmuş, Parçanın bir hatasından mı veya hatalı bir kullanımdan mı bilemiyorum. Öncesinde ben sadece bir kez gaz kelebeğini özel serviste temizletmiştim, ne oldu da bu sorunu yaşadım hala bilmiyorum ...Allah o Konya yolunda başıma geleni düşmanıma vermesin.Denemek için yolda arabayı devir manyağı yapıp, gaza yüklenerek, yavaşlayarak,...bayağı bir kullandım. O zamandan bu yana uzun yol da yaptım yine, sorun yok şükür.
Diyeceğim odur ki temizletmek için bu meret sökülecekse gerçekten elimizde kuştüyü varmış gibi davranmak ve ayarlarını iyi yaptırmak gerekiyor. Kazasız günler dilerim…