Hangisi önce durur???

düz vites araçlarda ani frende debriyaj+fren yapmak en kısa durma mesafesini sağlar.. zaten frene sonuna kadar bastığımızda aracın lastikleri biz hareket halinde olsak bile duruyor.. abs olmayan araçlarda kızaklıyor.. kızaklayan dönmeyen bir lastikle motor freni yapsak ne işe yarar? abs olan araçlardada kızaklamasa bile lastik çok yavaş bir şekilde dönmeye devam ediyor.. yani siz 100 le giderken lastik belki 1-2 km hızla dönüyor.. bu yüzden motor freni yapmanın bir artısı olmadığını düşünmüyorum.. o yüzden bence panik frende otomatik vites bir araç ile düz vites bir aracın durma mesafesinde fark yoktur...
 
A noktasından hareket eden araba 500 metre mesafede c noktasına gitmektedir ve araba manueldir.B noktasından hareket eden arabada 500 metre mesafedeki aynı c noktasına hareket etmektedir.400 şer metre sonra birbirlerini gördükleri anda freni köklerler ve kaymaya başlarlar.Arabalar aynı özellikte ve tipte oldukları halde A noktasından kalkan arabada daha önce c noktasını geçip b noktasından kalkana öyle bir gömçürür ki adamın arabasını adamdan sökmek zorunda kalırlar.Neden?

A noktasından kalkan arabanın şöförü 150 kg olduğundan ,otomobilde biriken kinetik enerji ve klima kapalı olduğundan klimatik enerji,cebindeki bozuk paraların ağırlığı ve hayatı boyunca yaşadığı sıkıntıların yükünün ağırlığı vs vs yüzünden.:maden:
Yani demem o ki,fren mesafesi bırakın ne olur.
Not:

http://trfdenetleme.iem.gov.tr/durma_mesafesi.aspx
http://www.tutev.org/Icerik.asp?SayfaID=62
 
Ani frenajda ve panik frenlerde fren kompresyonu çok yüksek olacağından motor kompresyonunun önemi kalmayacaktır hatta dezavantajı vardır, bu dezavantaj fren mekanizmasının tekerleklere uyguladığı geri bildirim basıncının motor geri bildiriminden üstte olduğu durumlarda motor, kompresyona giremez ve lastiklerin fren etkisine ters oranda etki eder.Bu durum pratikte çok fazla bir fark doğurmayacaktır ancak yinede bir farktır.Zaten o hızlarda birden bire çok düşük vitese aracı düşürmek neredeyse imkansız olur, düşürseniz bile fren gücü o vitesin kompresyon oranını geçtiği anda yine aynı durum olacaktır.Manuel araçlarda panik fren "fren+debriyaj pedalı" ikilisyle yapılır yani aynı anda iki pedalada basarız.Bu durum abs li aracımızın yukarda bahsettiğim gibi motor decompresyonuna maruz kalmaması içindir.Abs siz araçta ise kilitlenen tekerlekler dolayısıyla debriyaja basılmadığı zaman frenaj gücünün bir kısmını motoru durdurmaya harcayacaktır bu da durma mesafesini olumsuz etkiler.Her iki durumdada manuel araçlarda fren ve debriyaja aynı anda basılır.Yukarıdaki bilgilerden anlaşılacağı gibi aynı model aynı şartlarda manuel ve otm. araçlardan manuel olan çak azda olsa daha kısa mesafede duracaktır ancak bu mesafe o kadar azdır ki sürücü intikal zamanı bu farkı kapatır.
 
...............çok sık motor freni kullanmak, aktarma üzerinde çok yüke sebep oluyor ve çabuk aşınıyor. Aynı zamanda triger üzerinde de yük yaratıyor. Artıları varken tabiiki eksileri de vardır.
Emre bu yorumun çok doğru, motor frenini sadece düz yolda veya hafif rampalarda aracı kasmayacak çekilde kullanırım, onun haricinde hep ayak frenini tercih ederim. Aşağıdaki yorumu yazarken motor freninin ayak frenine yardımcı olması olduğu ile ilgilidir.
"Yani ne kadar çok motor freni= en kısa mesafede durma."
 
Şimdi genel kanıya göre ani frenleme esnasında arada fark olsa dahi bu çok az olacağı yönünde.

Peki araçta ani fren değilde 100-0 yapmak istediğimizde hangisi önce durur peki:D?
 
Şimdi genel kanıya göre ani frenleme esnasında arada fark olsa dahi bu çok az olacağı yönünde.

Peki araçta ani fren değilde 100-0 yapmak istediğimizde hangisi önce durur peki:D?

yihahahaa :rakir:
 
normalde farketmez belki belki motor kompresyonu iyi olan daha kısa mesafede durur diye düşünüyorum.
 
manueldeki duruyodur bence ama otomatigi icat ederken bunu dusunmuslerdir yani :) farkta okadar cok olmaz
 
Abi bence bu konu, tavuk mu yumurtadan çıkar ? yoksa yumurta mı tavuktan ? olayına döner demedi demeyin sonu yok yani :D En iyisi denemek.
 
Geri
Üst