LED ci Geldi arkdaşlar:-) Mesleğim LED'li Aydınlatma, Sormanız yeterli...

Guzel bir secenek ama shipping ile 300-400 €'yu bulur bunun fiyati.

Termometre'nin cevabini bekleyelim birde.

Evet aradaş haklı, Farlara bu tip dışı fabrikasyon silikonlu Strip-Şeriy LED ler kullanılıyor. En pratik çözüm bu...

Far camı gövdeden ayrılıp, istenilen yere sıcak silikon, Hızlı yapıştırıcı v.s. tekniklerle monte edilmesi ve kablolarının görünmeyecek bir yerden çıkartılması ve etrafının izole edilmesi, farın içine su, toz nem v.s. girmemesi için. Enerjiyide ister kısa farlardan ister sis farlarından veya kokpite kadar kablo çekerek ayrı bir anahtar koyarak alabiliriz...

Fakat bu LED ler 3lü seri mantığında çalışmaktadır... Ve sabit Güç Kaynaklarından beslenilmek üzere tasarlanmışlardır... Türkiyede bu tür Fabrikasyon silikonlu LED üretici firma yoktur ve, Neredeyse tamamı Çinde üretilmektedir...

--Araçlarımızdaki Akü her ne kadar 12V olarak görünsede aracı ilk çalıştırmamızda Voltaj 14-14,5 V seviyerine yükselir ve LED in ömründen ömür gider.... En fazla bir kaç ay sonra ya söner yada LED sönmemekte inat ederse verdiği ışıkğın gücü azalır veya renlerinde bariz değişme gözlemlenir... (LED beyaz ise maviye döner ve ölür...)

Beyaz LED ler (4.8mm mantar, 5mm v.s. yukarıda arkadaşın verdiği Linkteki LED ler...) genelde 3.0-3.2Volt aralığında sağlıklı çalışabilirler...

3 adet LED seri bağlanır ve 9.6 Volt LED in çalışması için gereken voltajdır...

Araçlarımızın Aküleri 12Volt tur ve 12-9.9=2.4 Volt....

Geriye kalan 2.4 Volt ise bağlayacağımız direnç üzerine düşer...

3lü seri bağlanan LED için gerekli direnç değeri ise yaklaşık 150 ohm1/4Watt tır... Ancak bu değer Adaptör v.s. ile 220V AC şehir şebekesinin 12V DC ye düşürülmüşü olarak baz alınır.... Bu şekilde 12V DC sabittir ve artmaz... Ancak Araçlarda ilk marş anında artar, ve LED lerimiz yanar...

Bunun için En pratik ve hiç bir maliyet getirmeyen uygulama 270ohm 1/2Watt direnç kullanmaktır...

Arkadaşımızın yukarıda Link te verdiği LEDler fabrikasyon olup üzerlerinde SMD (Bilgisayar Anakartlarında veya Cep telefonlarında kullanılan dirençler, küçük bouyları ve görünümdeki az farkedilmeleri nedeni ile tercih sebebidir ve normal dirençlere göre güçleri yarı yarıya azdır ve buda bir LED in sönme nedeni.) direnç mevcuttur...

Değiştirmek mümkün fakat sağlıksızdır... Değiştirmek için Her 3 LED e bir silikon muhafazayı SMD direnç bouyunda kesmek yerine daha güçlü (Watt değeri olarak) direnç bağlamak gerekir, ancak bu seferde nem v.s. nedeni le aylar içinde bozulacaktır...

Bu tür durumlarda akım sınırlama devresi koymak gerekiyor, hazırda satılıyor olması gerekiyor, ben kendi ürünlerimi kullanıyorum... Veya en basitinden Araç Teyplerinin filtreleri vardı hatırladığım kadarıyla, Teyp in beslemesinden (12V) önce takılıyor ve parazit v.s. kesiyor... Bunların Voltaj sabitlemesi varsa yani marş anında 14V lar seviyesine çıkan gerilimi 12 de sabit tutarsa bu da bir çözüm olabilir, hem heryerden temin edilebilir, hemde çok fiyatlı olduğunu sanmıyorum... Şemasını vereyim, elektronikçilere yaptırın diyeceğim ama astarı yüzünden pahalı olur.... Malzeme taş çatlasın 5TL ama elektronikçinin isteyeceği rakam kaç katı...

İnternette görüyorum 200-600 TL arasında farlara LED takıyorlar... İşte bu anlattığımın aynısı.... Link teki ledlerden alıyorlar, benim alışım Metresi 35TL ve bahsettiğim devre.... 30TL lik bir işlem yapıştırıcısı v.s. dahil.... Farın fırında ısıtılıp canımın o şekilde çıktığını duymuşum, fırında Angel yapımı gibi...

İnternetten biraz araştırma ile sizde çok rahat yapabilirsiniz... Ve İnternetteki birçok LED farlarda bu bahsettiğim koruma devresi yok zannedersem....

Arkadaşlar bir kaç gün içerisnde LED bağlantı şemalarını koymaya çalışacağım....

Oncelikle Hosgeldiniz...

Pekala ic aydinlatma,gosterge felan degilde far ve sislere ozellikle Audi serilerinde oldugu gibi [bu sokaklardaki arabalarda sonradan yapilan sikca gorduklerimizden olmasin yani] buyuk ve parlak sekilde yanan led uygulamalari hakkinda biraz bilgi edinirsem sevinirim.

Nasil bir led kullaniliyor bu farlarda ve sislerde,nereden temin edilir,neden sonradan yapilanlar mesela Audi'nin koyduklari gibi olmuyorlar,millet nerede yanlis yapiyor?
Tavsiye ve onerilerinizi bekliyorum.Sagolun.

Bu LEDleri firma (AUDI) özel olarak yaptırtıyor veya, bu LEDler seri bir imalat v.s. olmadıkça Türkiyede pek sıklıkla bulunabilecek LED ler değildir...

Ben fuarda görmüştüm tanesi 10$ dan fazla idi galiba... Normal LED boyutunda fakat verdiği ışık belki 20 katı...

Dediğiniz şekilde LED ler var isimler ise " POWER LED " 1 Watt gücünden 50- 100 Watt a kadar...

AUDI Ledleri ise POWER LED lerin sadece yarısı veya 1/3 ü kadar ışık verebilir...

Yani AUDI ın LED lerinden daha çok ışık veriyor fiyatı ise tanesi 1 - 1.5$ (1Watt için) fazlada değil, ancak çok ısınırlar, gerektiği kadar soğutamazssan yanarlar... Onlarda yukarıdaki yazdığım gibi Mantar LED lerle aynı gerilimde çalışırlar... 3 tane seri bağlanır ve direnç koyulur...

Ancak bu şekilde ısı problemi doğuyor... Sürücü devreleri vardır, 220 V için ve 12 V için, Google dan "POWER LED DRIVER" şeklinde arama yaparsanız gerekli bilgi mevcuttur. Sürücünün özelliği ise LED lerin fazla ısınmalarını engellmek ve yukarıda bahsettiğimiz gibi marş esnasındaki 14V v.s. gerilim artmalarında LED leri korumak...

3 Led için 6-9-12-15-12-24 led için veya farklı firmalar farklı led sayılarında bağlanabilmesi için bu demiş olduğum Power Led Drıver üretmiştir... Fiyatları Sürdüğü Led adedine göre değişir...

Fiyatları öyle 2 tane far açıp, içerisine Linkteki Şerit LED i yapıştırıp far kapağını tekrar kapatıp 300-400 lira istemek kadar da çok değildir...

POWER LED diye araştırma yaptığınızda yapı olarak normal LED lerden farklıdırlar... Altlarında soğutmak için Alüminyum soğutucular vardır ve bunlarda yetersizdir daha büyük plaka şeklinde Alüminyum bloklara bağlanmalıdır... Bu LED lerin bir özellikleride Mercek takılabilmesidir....

Işığın açısı bu şekilde ayarlanabilir. Piyasada 5 dereceden 120 derece v.s. değerlerinde mercekler bulunur ve fiyatları da ortalama 50 kuruştur... Amacı ise ışığın ne şekilde çıkacağının bizim elimizde olmasıdır...

Farlara uyguladınız diyelim, 5 derece takarsanız LASER gibi ince uzun şekilde çıkacaktır... yaklaşık 50 metreden bide 3 tanesi göz kamaştırır... Daha büyük derecede kullanılırsa gittiği mesafe azalır ve geniş ışık verir.... Genelde 45 yada 60 derecelikler uygun olanlarıdır... 5 derece kullanırsanız 3 tanesi bile 20-25 metreden, karşıdan gelen sürücüden kötü söz yemenize neden olacaktır.....

Dediğim gibi arkdaşlar bu konu ile ilgili çeşitli örnekler yayımlayacağım fakat hemn biraz zor oluyor pek fırsat bulamıyorum.....

POWER LED lerin bir diğer özelliği ise Enerji tüketimlerinin bir araç için neredeyse hiç olmamasıdır... Tanesi 1 Watt enerji tüketmektedir... Fari sis farı v.s. aracınızda toplam 10 Adet kullandınız farzedelim, tüketeceği toplam enerji 10Watt tır... OPEL Astra aracımda Fren ampülü veya arka parkların 1 tanesi 21 Watt... İşte bukadar az sarfiyatı olan, en güzelide Beyaz, Sarı, Yeşil, Mavi, Kırmızı, Amber, Turuncu v.s. farklı bir kaç tonda daha renk seçeneğinin bulunması....

Son düzenleme:
Dostum geldiğine gelecegine pişman oldun :) biz LED olayına çok açız :D ben bişi sorucam aracıma 20cmlik bir led aldım ve iç aydınlatmaya bağladım. Ama iç aydınlatmayı kapattımı ledler tam sönmüyor çok hafif bir ışık var. sence bir zararı varmı?

Dostum geldiğine gelecegine pişman oldun :) biz LED olayına çok açız :D ben bişi sorucam aracıma 20cmlik bir led aldım ve iç aydınlatmaya bağladım. Ama iç aydınlatmayı kapattımı ledler tam sönmüyor çok hafif bir ışık var. sence bir zararı varmı?

LED açısından çok büyük bir zararı yoktur zannetmiyorum fakat, olması da iyi bir durum değil... Muhtemelen az da olsa anahtardan LED lerin beslemesine enerji sızıyor... Bu durum aracın orijinal ampulünde belli olmaz çünkü Watt ı, yani gücü LED in çok çok üzerindedir. okadar sızındıda ampül ışık vermez, ancak LED verir...

Bu arada Spoileri sökebilirsem gönderirim sana ücretsiz:D

Yağmur yağdığında da olabilir kapı Switcleri ıslanır ve LEdler az da olsa yanar....

LED açısından çok büyük bir zararı yoktur zannetmiyorum fakat, olması da iyi bir durum değil... Muhtemelen az da olsa anahtardan LED lerin beslemesine enerji sızıyor... Bu durum aracın orijinal ampulünde belli olmaz çünkü Watt ı, yani gücü LED in çok çok üzerindedir. okadar sızındıda ampül ışık vermez, ancak LED verir...

Bu arada Spoileri sökebilirsem gönderirim sana ücretsiz:D

Yağmur yağdığında da olabilir kapı Switcleri ıslanır ve LEdler az da olsa yanar....

X2 teşekkürler :)
Bu arada Led'leri montajlamadım yukarıdaki elciklerin bittiği yerden silikona sıkıştırım verdim ön iç aydınlatmadan elektirik çektim.

Hatta resimde burada
p8025269.jpg

X2 teşekkürler :)
Bu arada Led'leri montajlamadım yukarıdaki elciklerin bittiği yerden silikona sıkıştırım verdim ön iç aydınlatmadan elektirik çektim.

Bu sızıntının nedeni, LED ler silikonsuz, yani dışı korumasız sa, aracın Şesine temas halinde olduğundan kaynaklanabilir!!!!!!! İşte bu bir miktar sıkıntı olabilir belki araç için. LED i monte ettiğiniz yeri gördüm ancak tam olarak görünmüyor tavan ile çıta arasına sokulmuş ise belki aracın gövdesine değiyor olabilir...

Ancak bunu söyleyebilirim... LEd ler şase ile temas halinde değilse LED ler açısından da pek sorun olmaz...

Geri