Evet aradaş haklı, Farlara bu tip dışı fabrikasyon silikonlu Strip-Şeriy LED ler kullanılıyor. En pratik çözüm bu...
Far camı gövdeden ayrılıp, istenilen yere sıcak silikon, Hızlı yapıştırıcı v.s. tekniklerle monte edilmesi ve kablolarının görünmeyecek bir yerden çıkartılması ve etrafının izole edilmesi, farın içine su, toz nem v.s. girmemesi için. Enerjiyide ister kısa farlardan ister sis farlarından veya kokpite kadar kablo çekerek ayrı bir anahtar koyarak alabiliriz...
Fakat bu LED ler 3lü seri mantığında çalışmaktadır... Ve sabit Güç Kaynaklarından beslenilmek üzere tasarlanmışlardır... Türkiyede bu tür Fabrikasyon silikonlu LED üretici firma yoktur ve, Neredeyse tamamı Çinde üretilmektedir...
--Araçlarımızdaki Akü her ne kadar 12V olarak görünsede aracı ilk çalıştırmamızda Voltaj 14-14,5 V seviyerine yükselir ve LED in ömründen ömür gider.... En fazla bir kaç ay sonra ya söner yada LED sönmemekte inat ederse verdiği ışıkğın gücü azalır veya renlerinde bariz değişme gözlemlenir... (LED beyaz ise maviye döner ve ölür...)
Beyaz LED ler (4.8mm mantar, 5mm v.s. yukarıda arkadaşın verdiği Linkteki LED ler...) genelde 3.0-3.2Volt aralığında sağlıklı çalışabilirler...
3 adet LED seri bağlanır ve 9.6 Volt LED in çalışması için gereken voltajdır...
Araçlarımızın Aküleri 12Volt tur ve 12-9.9=2.4 Volt....
Geriye kalan 2.4 Volt ise bağlayacağımız direnç üzerine düşer...
3lü seri bağlanan LED için gerekli direnç değeri ise yaklaşık 150 ohm1/4Watt tır... Ancak bu değer Adaptör v.s. ile 220V AC şehir şebekesinin 12V DC ye düşürülmüşü olarak baz alınır.... Bu şekilde 12V DC sabittir ve artmaz... Ancak Araçlarda ilk marş anında artar, ve LED lerimiz yanar...
Bunun için En pratik ve hiç bir maliyet getirmeyen uygulama 270ohm 1/2Watt direnç kullanmaktır...
Arkadaşımızın yukarıda Link te verdiği LEDler fabrikasyon olup üzerlerinde SMD (Bilgisayar Anakartlarında veya Cep telefonlarında kullanılan dirençler, küçük bouyları ve görünümdeki az farkedilmeleri nedeni ile tercih sebebidir ve normal dirençlere göre güçleri yarı yarıya azdır ve buda bir LED in sönme nedeni.) direnç mevcuttur...
Değiştirmek mümkün fakat sağlıksızdır... Değiştirmek için Her 3 LED e bir silikon muhafazayı SMD direnç bouyunda kesmek yerine daha güçlü (Watt değeri olarak) direnç bağlamak gerekir, ancak bu seferde nem v.s. nedeni le aylar içinde bozulacaktır...
Bu tür durumlarda akım sınırlama devresi koymak gerekiyor, hazırda satılıyor olması gerekiyor, ben kendi ürünlerimi kullanıyorum... Veya en basitinden Araç Teyplerinin filtreleri vardı hatırladığım kadarıyla, Teyp in beslemesinden (12V) önce takılıyor ve parazit v.s. kesiyor... Bunların Voltaj sabitlemesi varsa yani marş anında 14V lar seviyesine çıkan gerilimi 12 de sabit tutarsa bu da bir çözüm olabilir, hem heryerden temin edilebilir, hemde çok fiyatlı olduğunu sanmıyorum... Şemasını vereyim, elektronikçilere yaptırın diyeceğim ama astarı yüzünden pahalı olur.... Malzeme taş çatlasın 5TL ama elektronikçinin isteyeceği rakam kaç katı...
İnternette görüyorum 200-600 TL arasında farlara LED takıyorlar... İşte bu anlattığımın aynısı.... Link teki ledlerden alıyorlar, benim alışım Metresi 35TL ve bahsettiğim devre.... 30TL lik bir işlem yapıştırıcısı v.s. dahil.... Farın fırında ısıtılıp canımın o şekilde çıktığını duymuşum, fırında Angel yapımı gibi...
İnternetten biraz araştırma ile sizde çok rahat yapabilirsiniz... Ve İnternetteki birçok LED farlarda bu bahsettiğim koruma devresi yok zannedersem....
Arkadaşlar bir kaç gün içerisnde LED bağlantı şemalarını koymaya çalışacağım....