Manuel şanziman yaği tartişmasinda ep 80 galip geldi

Arkadaşlar kusura bakmayın konuyu tekrar gündeme getirmiş gibi olacağım fakat kafam çok karıştı. Birkaç gün önce düz vites astra aracımın şanzuman yağını değiştirmek için ankara daki yetkili servislerden birine gittim. Bana ATF kullandıklarını söylediler. Bende forumda okuduğum bilgilerden dolayı ATF istemediğimi söyledim ve oradan ayrıldım. Daha sonra birkaç yetkili servisi telefonla aradım onlarda ATF kullandıklarını söylediler. Ben de opel Türkiyeye durumu bildiren bir mail attım ve aracımda hangi şanzuman yağının kullanılması gerektiğini sordum. 2 gün önce opel Türkiyeden beni aradılar ve yetkili servislere güvenmem gerektiğini dolayısıyla ATF yağ kullanmamı söylediler. İlk mesajdaki arkadaşta opelin hatasını kabul ettiğini yazmıştı fakat şimdide böyle diyorlar sizce ne yapmalıyım. Selamlar

bu konu; bu ve daha bir çok forumda çok tartışıldı, bu ve başka forumlardan bir çok arkadaşlarca opelin avrupadaki tek yetkili mercisi olan Macaristandaki Teknik Destek Birimine kadar iletildi ve bir çok kişiye Manuel viteslerde SAE EP-80 CL-4 yağ kullanılması gerektiği cevabı verildi.
ama ne hikmettir hala bildiklerini okuyorlar, bu kadar aymazlığa da pes doğrusu.
işte bundan dolayıdırki opel markasından memnun olmasına rağmen sırf servisleri yüzünden bu markadan uzaklaşan çok insan tanıyorum.
ATF de bir yağdır ama incedir ve kimyasal özellikleri farklıdr. manuel şanzumanda ATF kullanırsanız bir müddet sonra problem çıkarma ihtimali var.

bu forumda aynı konunun tartışıldığı bir çok konudan bir kaç tane başlık vereyim bunları okuduktan sonra tercih senin neye aklın yatıyorsa onu kullan kardeş.

http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=58964&highlight=%FEanzuman+ya%F0%FD+SAE+EP-80

http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=55777&highlight=%FEanzuman+ya%F0%FD+SAE+EP-80

http://www.opelim.net/forums/showthread.php?t=40810&highlight=%FEanzuman+ya%F0%FD+SAE+EP-80

Son düzenleme:
aslında bu yağın alınabileceği bölge depoları yada dükkanlarının yeri teli ve fiyatları hakkndada bilgiler verilse..

Arkadaşların verdiği linkten aracıma ait şanzumanı ve kullandığı yağı buldum. Şimdi bu sayfayı çıktı alıp aracın kitapçığının yanına ekleyeyim. Birkaç ay sonra bakım vakti gelmiş oluyor. Umarım ATF diye ısrar ederlerde gözlerinin içine sokarak doğru yağı öğretirim kendilerine. :-)

aslında bu yağın alınabileceği bölge depoları yada dükkanlarının yeri teli ve fiyatları hakkndada bilgiler verilse..

yukarıdaki linklerde yazmıştık. sanayideki yağcılarda satılır.
genelde 18 kg.lık tenekelerde bulunuyor ve kilo ile istediğin kadar alabilirsin. büyük merkezlerde 1 lt. ambalajlarda bulunabilir. ben geçen yıl Mobil marka lt.sini 7 ya da 8 liraya almıştım.
Mobil, Bp, Castrol markaların aynı ürünü bulunabiliyor.
birde Mobil'in çok özel ürünü var, genelde çok devirli ve yarışlarda kullanılan arabalara koymak için. onu hem bulmak çok zor hemde lt.si 50-60 lira civarında. çok özel bir ürün isteyen bundan kullanabilir.

Arkadaşların verdiği linkten aracıma ait şanzumanı ve kullandığı yağı buldum. Şimdi bu sayfayı çıktı alıp aracın kitapçığının yanına ekleyeyim. Birkaç ay sonra bakım vakti gelmiş oluyor. Umarım ATF diye ısrar ederlerde gözlerinin içine sokarak doğru yağı öğretirim kendilerine. :-)

merak etmeyin hiç bir tamirci manuel şanzumana atf koymaz, dişil yağ koyar
sorun tüm şanzıman yağlarına atf deme alışkanlığı var ülkemizde o kadar.

abi mrbalar foruma yeni katıldım 2 gün önce 2006 model manuel 2.0 vectra turbo aldım (z20net) vites boşta iken şanzımandan tıktıktıktıktıktıktık diye bi ses geliyo kesilmeden sürekli debriyaja basınca ses yok oluyor sadece boşta iken oluyo sanırım yada vitese gecirip gaza basıncada oluyo ama motor sesinden farkedemiyorum acaba sanziman icindeki millerden mi yoksa debrıyaj setındenmı gelıyor bılemedım yardımcı olursanız sevınırım...

bu 80w yağın tam ismi nedir acaba, internetten alalım bari ne yazarak aratalım

bir de her opel için geçerli mi bu yağ

astra 1.3 cdti enjoy 2005 model benimkisi

bu 80w yağın tam ismi nedir acaba, internetten alalım bari ne yazarak aratalım

bir de her opel için geçerli mi bu yağ

astra 1.3 cdti enjoy 2005 model benimkisi

SAE-EP-80 CLSS-4 veya kısaca SAE-EP80 diye geçer.
öncelikle mobil al zaten castrol yağ üretmiyor mobile ürettirip dolum yapıyor bu nedenle aynı yağ mobilde daha ucuzdur.
güvenilen bir yağcıdan litre olarak aynı yağın açığını da alabilirsin daha ucuza gelir.
ama kafam rahat olsun dersen ve bulabilirsen kapalı ambalaj al, ben burada bulamadığım için yağcıdan 18 lt.lik tenekeden almıştım.
corsa d için yanlış hatırlamıyorsam 1.7 lt yağ gitmişti, önceki sayfalarda yazmıştım ama aklımda kalan bu.

93165290 oem numaralı fabrika dolum GM manuel transmisyon yağı kırmızı renklidir bu yüzden özel servisler bu yağı ATF ile aynı renk olduğu için karıştırıyorlar. 1 ay önce bu yağla değişim yaptım, rengi kırmızı fakat bulmak imkansız gibi bir şey. Vectra, astra, meriva, corsa, combo gibi araçların manuel şanzımana sahip hepsinde bu oem numaralı yağ kullanılıyor. Özellikleri ise 75w85 viskoziteli, gl-4 standartında bir yağdır. Bu yağ yerine 75w85 gl4 herhangi başka bir marka koyabilirsiniz.

Geri