opel alman mı amerikan mı ?

yiğit kısaca alman malı denilmez her modele. geçen serviste bir vectra gördüm TÜRK MALI YAZIYORDU. tabi ne kdr Türk malı ise. kazanılan paralar opel e akıyor. tabi opel Türkiye fabrikasıda kapanınca böyle bir yazı yok artık. mesela astra sedanlarda polonyada üretiliyor.

Alman elbette opel deyince başka bi ülke gelmez kimsenin aklına.Ancak american ürünleri ve teknolojisini kullanıyorlar.americada bizim bildiğimiz opelleri göremezsiniz yada çok nadirdir.zaten opelde sadece motor aksamının bir kısmını yapıyor.mesela almanyadaki ford larla avrupadakiler,amerikadaki nissanlar ve toyotalarla avrupadakiler hep farklıdır.
bir başka örnek konu ile alakalı değil belki ama avrupada ve amerikada 4 bijonlu jant yoktur opelde bile ama ülkemizde 5 bijonlu araçlar elin parmakları kadar az:(

yiğit kısaca alman malı denilmez her modele. geçen serviste bir vectra gördüm TÜRK MALI YAZIYORDU. tabi ne kdr Türk malı ise. kazanılan paralar opel e akıyor. tabi opel Türkiye fabrikasıda kapanınca böyle bir yazı yok artık. mesela astra sedanlarda polonyada üretiliyor.

ya teknolojik menşeii önemli.ülkemizde sadece kasa montajı yapılıyodu motoru biz yapmıyodukki.mesela sony herkesin bildiği gibi japon malıdır.ancak malezya ispanya ingiltere v.s ülkelerde montaj fabrikaları var.arkasına bakıyosun made in malezya U.K. yazar bu demek değilki teknolojisi farklı.sizce koskoca sony dandikden bi üretim yapılmasına müsade edermi.opelde aynı mantık.nerde monte edilirse edilsim teknolojisi aynı ve alman malıdır.

Bu karmaşıklığa ekonomik sistem olarak kısaca Emperyalizm deniyor arkadaşlar. Kimin elinin kimin cebinde olduğunun belirsiz olduğu, üretim araçlarından çok mali verilerin ve sermaye aktarımının önemli olduğu bir sistem. Bu sistemde oyuncular paralarına para katmak dışında bir düşünceye sahip değildirler. Onlar için önemli olan kendi güvenli bölgelerine daha fazla sermaye taşımak ve maddi güçlerini arttırmaktır. Bu güvenli ülkede genellikle isviçre dir. Fabrika almanya daymış, polonyadaymış çokda umursamazlar. Oradaki işçiler tıpkı fabrikanıntuğlası gibi makinesi gibidir yatırımcı için.
Sonuç olarak Opel almanya sınırlarında olduğu için almandır, ama şua n için mülkiyeti amerikalılardadır. İlerde alman bir işadamı geri alırsa karını o alır. ama opel almandır, yöneticileri şefleri almanlardır, dolayısıyla üretim kalitesi de GM in ortalamasından iyidir.

genelde almanyada ve alman ekolü ile üretim yapan, sahibi ise amerikan olan bir markadır. parasını ödediğin herşey senindir. ama şahsi olarak düşünmemek gerekir. chelsea futbol kulubü abramoviçin malıdır mesela. ama chelsea rus takımıdır diyemeyiz.

Sapına kadar alman...

bir örnek daha vereyim..

whirlpool ( beyaz eşya markası.. ? nerenin bilen var mı? )
amerika. ama vestel fabrikada biz üretiyoruz tüm ortadoğu ve avrupaya satıyoruz hem de..
türk malı mı oldu şimdi? hayır..

opel almandır arkadaşlar gm şemsiyesinin altında üretim yapması bunun amerikan olduğunu göstermez sonuçta menşei önemli ona bakarsanız sony de çinde üretim yapıyor geçen aldığım kulaklık çin malıydı mesela ama sony çin markası demiyoruz

Geri