ÇÖZÜLDÜ Opel Astra J uzun far kapanmaması

manisa79

Kayıtlı Kullanıcı
45-Manisa
Siteyi ziyaret et
Geçen hafta 13.12.2024 Cuma günü işe aracımla gittim. Araç Opel Astra J 2011 1.4 turbo Enjoy plus. Aracı park edip işe geçtim. Saat 9 9:30 gibi sağolsun farların açık olduğu ile ilgili telefon geldi. Kontağı kapattığımda farlar söndüğünü bildiğim için şaşırdım. Öncesinde Astra H aracımda otomatik far olmadığı için farları açık unutma yapabiliyor uyarı verip kapatıyordum. Astra J yi daha yeni aldım (Eylül 2024). Aracın yanına gittim uzun farlar açık. Ne denedi isem (Kontağı takıp çalıştırdım, stop edip aracı kitleme vb.) uzun farlar kapanmıyor. Daha fazla uğraşmamak için bagajda bulunan pense yardımıyla akü kutup başını söküp aracı kitlitleyip işe döndüm. Akşam tekrardan akü kutup başını takdığım gibi farlar yine yanmaya devap etti. Ben araç akü kutup başını sökünce sıfırlar düzelir diye umarken 😔. Artık iş çıkışı ve akşam altıyı geçtiği için eve doğru yola çıktım ama uzun farlar açık ve nasıl kapanacağı konusunda bilgim yok bu saate destek alabileceğin bir yerde olmadığından bu şekilde eve döndüm. Araşturıken motor bölümündeki sigorta kutusunda 12 ve 41 nolu 10 A lik sigortaların sağ ve sol uzun far sigortası olduğunu öğrendim ve bu sigortaları yerlerinden çıkartıp kenara koydum. Artık uzunlar hiç yanmıyor durumuna geldi. Sinyal kolundan sellektör ve uzun far açma yaptığımda göstergede uzunfarın işareti çıkıyordu. Sinyal kolunun da arızalananileceğinden falan bahsedilen yerlerle karşılaştım. Bcm modülünden şüphlenip onu da söküp kontrol ettiğimde herhangi bir su alma ibaresi veya en azından fiziken patlama çatlama kararma yanık gibi bir ize rastlamadım ki muhafazasından ilk ben çıkartmış durumda olduğumu düşündüm. Evde biraz daha kaput altındaki sigorta kutusu a falan bakındım çözüm bulamadığım için akü kutup başını söküp aracı kilitleyip hafta sonu başka işlerim olduğundan araca hiç ilişmedim. Hafta sonu internetten araştırmaları sırasında kaput altındaki sigorta kutusu da 12 ve 41 numaralı sigortaların uzun farların sigortası olduğunu öğrendim. Araca ilk gidişimde sigortaları söküp kutup başını bağladım. Artık uzun farlar yanmıyor ama sellektör de yapma şanı olmuyordu. Pazartesi sabah bu şekilde işe gittim. Sonrasında öğle arası hızlıca yemeğimi yiyip aracı sanayiye götürdüm. Sanayi oto elektirikçilerde maşallah tıklım tıklım. Biraz sıra bekleme arıza tarifi derken baktılar ettiler şasi numarasından devre şemasına falan baktırdılar ama arıza sebebi arızalı parça bulunamadı. Bcm modülünden şüphelendiklerini ondan kaynaklanabileceğinden bahsettiler İzmir'de beyincilerin yapabileceğinden sözettiler. Ancak ben Cuma iş dönüşü Bcm modülünü söküp kontrol ettiğimde herhangi bir su alma ibaresi görmedim ve devre kartıda oldukça temiz ve belki ilk ben açtığımı düşündüğüm için o nedenle Bcm modülünden olma olasılığı sıfır olmasa da çok küçük bir ihtimal olarak düşünüyordum. Tabi ben hafta sonu ve bu bekleme anlarında Facebook Astra J gruplarında arızayı paylaştım. Bi taraftan bu paylaşımlara istinaden yorum ve görüş beklemeye başladım. Akşam işten eve döndüm. Gruplardan biribden Şerif Ünal bey yorum ve telefonunu bırakmış sağolsun. Hemen aradım görüştük gösterge panelindeki sigorta kususunu kontrol etmemi önerdi. Bende gün içinde bütün sigorta kutularını şemalarını inceledim gösterge panelindeki sigorta panelinde röleye benzer bir resim çizim açıklama görmedim. Neyse Şerif beyin önerisiyle akşam 9:30 direksiyonun yanındaki saklama bölmesini kılavuzda gösterdiği gibi söküp sigorta paneline ulaştım. İlk etapta yine röleyi fark etmedim. Telefon ile ışık tutarak kaput bölümündeki sigorta kutusundaki gibi bir rölenin panelin en üst sağ tarafında olduğunu gördüm. Röleyi söktüm birkaç kez hafifçe sert bir zemine vurdum. Yerine yeniden taktım. Uzun far sigortaları sökülü olduğu için onları bulup yerine taktım artık uzun farlar yanıyordu. Hemen sinyal koluyla sellektör yaptım sellektör sorunsuz çalıştı. Sinyal kolunu ileri itip uzun farları sabit yandığını gördüm. Kolu tekrar çekip uzun farların söndüğünü görünce rahatladım. Sorun düzelmişti. Ama tekrarlanması olabileceği ihtimaline karşı ertesi gün araçla işe gidip rölenin yenisini alıp değiştirmem gerektiğini biliyordum. Rölenin yerini aşağıdaki resimde işaretledim.

Uzun bir arıza tespit ve çözüm paylaşımı oldu ama tüm yaptıklarımı yaşadıklarımı anlatmak istedim.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.

IMG_20241216_210957~2.webp IMG_20241216_123425.webp

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: zilyano ve Cemil
Geri