Tekrar merhaba;
Ne yazık ki sorun yineledi,
3 temmuz 2019 tarihinde aracı antalya antotodan teslim aldım, antalya serviste soğutma sisteminde hava olduğu belirtilerek bu hava tahliye edildi, tüm bakımlar eksiksiz yapılıp iki defa antalya sıcağında rampalarda test edildi ve sıfır hata çıktı,
Aracı teslim almadan son bir defa ben ve yetkili servis ustasıyla teleferikle çıkılan dağ zirvesine doğru test sürüşü yaptım ve herhangi bir hararet, ısı yükselmesi olmadı
Aracı teslim aldım ve antalya merkezden finikeye kullandım, bir sorun yaratmadı.
5 Temmuz 2019, antalya finikeden elmalı üzerinden bucak, burdur istikametinden ankaraya yola cıktım, güzergahı bilenler finike - elmalı arası rampaları bilir, sürekli tırmanıştır ve sicak havada,
Burdur üzerinden afyona geçtim, afyon merkezi geçip iscehisarı geçtim afyon ankara yolu üzerinde tekrar aynı arıza ekrana geldi malesef,
Ve yakıcı sıcakta, hiç bir ağaç ve benzeri bir gôlgelik olmayan rampada yolda kaldım.
Yol yardımını aradım, kasko üçüncü defa ücretsiz çekici yolladı,
En yakın eskişehir alpata opel yetkili servisine gönderdim aracı ve kendim otobüsle eskisehire geçtim, mesai saatleri dışı olunca 6 temmuza kaldı
6 temmuz sabahı servise ve araca ulaştım, serviste ustaya tüm gecen olayları anlattım,
Daha önce termostatın orjinaliyle değistigini, sağda motor gövdesindeki plastik bir parçanında orjinaliyle değistiğini, antotoda conta testlerinin yapildiğini ve motorda sorun olmadığı bilgisini verdim
Buradan sonrası ilk defa duyduğum bir konu:
Usta bana takilan termostat ve diger plastik parcanın orjinal gm marka olmasının bir anlamı olmadığını, bunların yine de yan sanayi parça sayildığını söyledi, opel astra j 1.4 t için konuşuyorum, ustaya göre soğutma sistemindeki parcaların biri değişirse geri kalan iki ısı sensörü, termostat ve o plastik parcanın aynı anda değişmesi gerektiğini söyledi,
Neden dedigimde; bu parçaların her birinin iç dirençlerinin farklı olduğunu, faberikada takım halinde uyumlu paketlenip yollandığını bu nedenle takım halinde değişmediğinde her şey tam olsa da bu arızayı vereceğini, gercekte motorda hararet olmasa da varmış uyarısı vereceğini belirtti,
İlginç geldi peki dedim değis5irin, değistirdiler ve teste çıktılar yeniden aynı uyarıyı verdi araç, bu defa artik bilemiyorum ama uzaktan gördüğüm bazı cihazlar bağlayıp termostatın hangi degerlerde açıp kapatacağına dair bazı ayarlamalar yapıldı ve herseyin tamam olduğunu belirttiler bana,
Yeni bir test sürüşü yapmayacakmısınız dediğimde gerek yok, arıza bitti denildi, çok kararlı şekilde,
Aracı teslim aldım ve ardından hiç aralıksız yarısı gündüz, yarısı gece ortalama 1000 km uzun yol yaptım araç hiç bir arıza, uyarı vermedi
Tam 6 gün hiç durmadan bu sorunla uğraştım, üç defa yol yardımıyla aracı çektirdim, toplamda 700 tl ye mal olacak bir sorunu 2 bin civarı bir paraya hallettim
Yollarda kalıp güneş yanıkları, otellerde sürünmek te cabası oldu
Araç su an sorun vermiyor, her iki opel servisinin söylediği bir kaç bilgi daha;
Birincisi motor iç sıcaklığının büyük çoğunlukla 90 derecede sabit göstereceğini fakat nadiren göstergenin yukarı hareketleneceğini ama 90-100 arasi bir yerde termostatin ve fanların devreye girip tekrar 90'a sabitleyecegini söylediler bunun normal olmadı gereken bir durum oldugunu belirttiler
Yol boyu bir kaç defa bunu gözlemledim, gösterge ufaktan 90 üstüne hareketlendi ama kısa sürede 90'a geri sabitlendi, daha önce göstergeye pek bakmazdım, bunun böyle oldugunu farketmemiş, görmemistim, bu olmasi gerekenmiş
Her iki servisin bir digersöylediği bilgi, astra j 1.4 turbolarda motor yağı konusu, dexos 1 gen 2, net bu olacak opel bunu ısrarla belirtti denildi
Bu yagdan koydurdum antalya antotoda ve diger buji vs ağır bakımlardan sonra çok bariz farklar gördüm
İlk olarak motor çok sessizlesti, yol boyu bir defasında mola verdigimde kaputu aç8p calısma sesini dinledim, trafikte motor calışmıyor gibi sessizdi
İkincisi, yakıt harcama farkedilir derecede azaldı, çok şaşırdım.
Evet olaylar şimdilik bu,
Kazasız, arızasız, mutlu günler.