Opel Zafira Kulubu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan rifaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
''4 teker çekişi ayarlayan güçlendiren işlevler. vs vardı.'' sisteminin ismi ETC ( Electronic Tracking Control ) zafira A kasa 2000 model 1.8 de..

Sayın Ebolat05 bu fotodaki konuyu başlatmama sebep ilk zafiram 1.8 motor 2000 model ve 6 yaşında araçtı.. Ekli dosyayı görüntüle 31070
İyi akşamlar, sanıyorum bu resim bir önceki profil resminizdi ( veya avatar deniyordu sanırım)😁. Bu resimdeki arkadaki ağaçla şu anki avatarınızdaki Zafira'nın yanındaki ağaç aynı ağaç mı? Meraktan sordum tamamen :D.

Araç km 116000 olarak aldık Ama aslında daha fazlaymış düşürmüşler sonra öğrendik. Araçta Ericsson t 10 kapaklı ses komutuyla menüden kişi araması yapan telefona uyumlu telefonu içine oturtunca hem şarj eden çağrı geldiğinde ses kolonlardan arayanın sesini aktaran ve küçük ayna mikrofonu ile sesinizi gönderen o zamana göre modern bilgi ekranında mesaj geldi mesaj oku vs atraksiyonları olan iyi bir iletişim sistemi vardı.. 2006 mayıs ayından 2009 mayıs ayına kadar 3 yıl kullandık.. 2000 ve 2001 zafira 1.8 motorları 115 HP olarak çıkardı Opel.. 2001 lerin sonuna doğru 125 yaptı ve A kasa hep 125 üretildi. 2005 lerde sonlara doğru yanılmıyorsam 140 HP denemesi yaptılar ve B kasanın enjoy ve cosmoları 1.8 ler 140 HP oldu sonradan.. Aracım güçlü bir araçtı LPG taktırmadım ama sıvı bor hidrolür sistemi vardı biraz tasarruf sağlıyordu.. Ama iyi yakıt yakıyordu çok tasarruflu bir motor değildi.. 4 teker çekişi ayarlayan güçlendiren işlevler. vs vardı. 1.6 kullanmadım o zaman ama şu anki aracımın 1.9 150 HP gücü ve 1613 kg ağırlığa rağmen yer uçağı gibi torku ve hızlanmayı yol tutuşu insana hissettiriyor olması güzel bir duygu.. .. uzun yolda Ankara Bodrum. Ankara Balıkesir Ankara Side arasında 5.5 Lt/100 km yi yol bilgisayarıında çok gördüm. hakikaten de öyle yakıyor. şehir içi 8.2 LT çıkıyor.
Sahtekarlar her dönem var maalesef. Sanıyorum hasar kaydı ve km sorgulama işi 2003'te hizmete girdi. Bu durumdan kaynaklı nice hikayeler duydum, 4-5 yıl önce biri Honda Civic'i ekspertize götürünce tavan boyalı çıkmış. Hasar kaydı ise yok, şasi numarasından yetkili servis kaydını sorgulatınca işlemin 2002'de yapıldığını öğrenmişler. Gerçi çakallık yapmak isteyen şu anda da başka hileler bulmaya çalışıyor, Allah iyi insanlarla karşılaştırsın iyi niyetlileri. Bu çakalları da bildiği gibi yapsın.

İlk Zafira'nız da mı gümrük girişliydi? Dediğiniz multimedya az biraz gözümde canlandı(1 ya da 2 defa denk geldim galiba), bulabilirsem resmini de atarım hatta. Bildiğim kadarıyla TR'de yoktu sanırım ama. Bizdeki 2002 1.6 Elegance'da Philips CCR600 kasetçalar vardı. Bir de yolcu koltuğunun altında da teybe bağlı 4'lü CD çalar. Bir de ek olarak tavanda DVD oynatıcı bulunuyordu (sanırım DVD paketi ile sunuluyordu bu özellik). Dediğiniz teyp ilginçmiş, 2010 -2017 arası tanıtılan pek çok araçta en üst pakette sunulan multimedyadan tek eksiği bluetooth sanırım, ki o dönem (90'lar sonu,2000'ler başı) kasetten CD'ye yeni yeni geçildiğini düşünürsek :kop: telefon sarj etmesi vs ile de fazlası var.

1.8 test etme şansım olmadı, Zafira B'yi alırken 2009 model 1.8 Enjoy bir seçenek de vardı ilanlarda. Sonrasında Easytronik şanzımanın riskli olduğunu duyunca vazgeçip 1.6 2010 Enjoy'a yöneldik. 115 hp'lik motor Zafira A'daki 100 hp'lik motordan daha iyi olsa da dik rampalarda devirli kullanım istiyordu. Beklentiler kişiden kişiye değişir ama dizelle atmosferik benzin arasındaki fark bence tartışılmaz bile :D. Ayrıca 1.8 140 hp'ler Zafira C'de de kullanıldı sanırım 2016'ya kadar. Tabii bence 1.4 turbo 140 hp daha tercih edilebilir.

Bor hidrolür konusu vaktiyle baya tartışılmış konuda, sanıyorum beklentinizin altında kalmış bir sistemdi tasarruf açısından. Bana kalırsa fabrikasyon olarak baştan tasarımı ona göre yapılmamışsa Benzinli bir motora LPG vs ile ellememek lazım ama şartlar ve koşullar bu duruma itiyor. Zafira A'da çok problem olmadı ama Zafira B'de 60bin kilometre sonunda sübaplar LPG''den dolayı yandı (bu durum çoğu Euro 5 motorda olan bir durum) ve çelik sübap (LPG'ye daha dayanıklı sübap) taktırmıştık.

Yakıt değerleriniz bence güzel. Ülkemizde çoğu kişi MPV'leri çok yakıyor vb sanıyordu özellikle bundan 10 yıl öncesine kadar ama son zamanlarda bu tarz eleştiriyi daha az duyuyorum. Ki o zamanlar Sedan olan trendin(ülkemizde) şu anda SUV'ye kayması da bu durumun göstergesi(SUV'ler sedanlara göre MPV'ye daha yakın bir segment olduğu için yazdım ama bence çok da gereği olmayan bir moda haline geldi SUV'ler. Dağ taşa veya engebeli yola gidilmiyorsa asfaltta ve otobanda yerden 3 cm yukarıda araç kullanmanın anlamını bazen düşünüyorum :D, tabii zevk meselesi). Verso 1.6 dizelde şehir içi 9-9.5, uzun yolda ise ortalama 6. Bir kere ekonomik olsun diye zorlayınca 5.1 görmüştü. Fazla zorlamayıp da ekonomi odaklı kullanınca 6'nın altına iniyor. Şehir içi dur kalk trafikte 11 lt'ye kadar da çıkabiliyor. Ağırlığa(1665 kg) göre çok bulmuyorum ama rakibi olan Zafira Tourer 1.6 CDTI'a göre en az %10 fazla yaktığı da aşikar, hem fabrika verilerine göre hem de kullanıcı yorumlarına vb bakarak. Verso'da zorlayarak gördüğümüz 5 lt değerini sanıyorum Zafira'da normal kullanımda görülebiliyor.

''4 teker çekişi ayarlayan güçlendiren işlevler. vs vardı.'' sisteminin ismi ETC ( Electronic Tracking Control ) zafira A kasa 2000 model 1.8 de..
Dediğiniz çekiş ayarlama frenlemede gücü dağıtan sistem mi? EBD( Elektronik fren dağılımı) diye geçiyor eğer buysa sistem. Tabii isim konusunda farklı isimlendirmeler kullanılabiliyor markalar tarafından sistem aynı olsa da. Örnek olarak ESP sistemini (Elektronish Stabilitat Programme diye bir açılımı vardı sanırım) Mercedes bulmuştur, Toyota'da da bu sistem VSC( viraj denge kontrol sistemi) olarak geçiyor. Galiba patent hakkı vb gibi durumlardan dolayı böyle durumlar ortaya çıkıyor. Zafira'da her neslinde güvenlik konusunda segmentinde üst seviyelerdedir bence. Örnek olarak Zafira B'de ani fren durumunda fren sistemini destekleyen bir valf devreye girerek daha çabuk tepki verilmesi sağlanıyor(bu özellik standarttır), çoğu araçta bu sistem 2010'dan sonra kullanılmaya başlanmıştır , Zafira B ise 2005'te tanıtıldı :).

Opel'in Bochum'daki fabrikasında üretilen son araç olan Zafira Tourer'in videosunu da bırakayım.

Bu da banttan iniş videosu. 5 Aralık 2014 saat 00.37
52 yılın ardından bir devrin kapandığı an :confused:. O zamanlar Kasım'ın sonuna doğru haberlerin çıktığını hatırlıyorum internette, ''Opel fabrikanın kapısına kilit vuruyor'' vb gibi haberlerdi. Dile kolay 10 yıl geçmiş. Geçen zamanda çok sular aktı, 2017'de Opel PSA'ya satıldı,2019'da Zafira bitirildi... vb :(. Opel'e sorsak Zafira'nın devam ettiği iddiasında ama şu anki minibüse ne kadar Zafira denilir bu efsanelerin yanında. Umarım gelecekte bu kıymeti bilinmemiş MPV segmenti yeniden can bulur da bu efsaneleri yeniden yollarda görebiliriz. Buradan tüm Zafiracılara ve MPV'cilere selam olsun diyerek bitireyim bu mesajı :).

Son düzenleme:
1734200852783.webp Dediğiniz teyp böyle bir şey miydi? Resmi mobile.de den bir ilandan buldum.

Geri