Gerçek MPV diyebileceğimiz hangi marka model kaldı ki hocam? Benim bildiğim üretilen ve avrupada satılan bir tek Smax kaldı.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
İyi geceler Recep Bey, S-Max ve Galaxy ikilisi de 2023 sonunda bitirildiler maalesef. Ford bütün otomobil ürün gamını SUV'ye döndürüyor. İkonik modeller olan Fiesta bitti(2023 Temmuz'da son Fiesta üretildi) ve Focus(bu yıl bitiyor) da bitiriliyor. Bana kalırsa Ford bu konuda hata yapıyor, istedikleri kadar uğraşsınlar segment vs. olarak Fiesta ve Focus'un yerini satış, hissiyat ve kullanışlılık(şehir içi kıvraklık vb.) olarak tutabilecek model gelmesi çok zor. Abartılı SUV trendi işi bu kadar saçma yerlere getirdi.Gerçek MPV diyebileceğimiz hangi marka model kaldı ki hocam? Benim bildiğim üretilen ve avrupada satılan bir tek Smax kaldı.
Sanırım birkaç ay önce sizin aracı ilanda gördüm. Gerçi çok da satmaya istekli değildiniz gibi, ilanın açıklamadan ve fiyatın biraz yüksek olmasından çıkarım yaptım. Maşallah aracınız çok temiz duruyordu, güzel günlerde kazasız belasız binmenizi dilerimGerçek MPV diyebileceğimiz hangi marka model kaldı ki hocam? Benim bildiğim üretilen ve avrupada satılan bir tek Smax kaldı.
Ufak bir düzeltme yapayım: ''Minibüs veya SUV haline gelmemiş''İyi geceler Recep Bey, S-Max ve Galaxy ikilisi de 2023 sonunda bitirildiler maalesef. Ford bütün otomobil ürün gamını SUV'ye döndürüyor. İkonik modeller olan Fiesta bitti(2023 Temmuz'da son Fiesta üretildi) ve Focus(bu yıl bitiyor) da bitiriliyor. Bana kalırsa Ford bu konuda hata yapıyor, istedikleri kadar uğraşsınlar segment vs. olarak Fiesta ve Focus'un yerini satış, hissiyat ve kullanışlılık(şehir içi kıvraklık vb.) olarak tutabilecek model gelmesi çok zor. Abartılı SUV trendi işi bu kadar saçma yerlere getirdi.
Her neyse, konuya dönecek olursak şu anda minibüs veya SUV haline gelmiş MPV'ler(Avrupa pazarı için) Volkswagen Touran,BMW 2 Serisi Active Tourer ve Mercedes B Serisi. Mercedes A ve B serilerinin 2025 yılında bitirileceğini açıklamıştı ama A serisinin satışını 2026'ya kadar uzattı, aynı durumun B serisini de kapsayıp kapsamadığını bilmiyorum. Haberde olumlu ya da olumsuz hiç bahsedilmemişti B serisi hakkında.
Aslında Çin pazarında bir sürü MPV satılıyor( hatta VW'nin Çin'e özel çıkarttığı MPV bile var). Madem Chery, MG ve BYD gibi markalar Avrupa pazarında yer tutmak istiyorlar sadece SUV'leriyle değil bir de MPV'leriyle gelsinler yahu. Yaklaşık son 10 yıldır içimiz dışımız SUV oldu. İşin komik yanı alanların çoğu da asfalttan çıkmazlar, hafif engebeli dağ taş olan yerlere gitmezler. SUV'nin yüksekliğine ihtiyaçları yok yani
. Anlam veremememin ve abartılı dememin sebebi de bu
.
Hayırlısı olsun, bence yanlış karar vermemişsiniz. Türkiye'ye şu anda 7 koltuklu MPV gelmiyor. Sadece Mercedes B serisi ve Bmw 2 serisi Active tourer var. 7 koltuklu MPV olarak VW Touran kaldı sadece ama o da 2010'dan beri doğrudan getirilmiyor sanırım. MPV pazarı Türkiye'de daha önce de aşırı satan bir pazar değildi. Hatırladığım kadarıyla 1 yılda en çok satan model 5000 adetle Dacia Lodgy idi galiba. Günümüze gelirsek 2024'te sadece 545 MPV satılmış. Tahminimce bunun hatırı sayılır kısmı BMW 230E Active Tourer'dir. Fiyatı ilk geldiği zamanlar 2.4-2.5 M civarında idi. Görece ucuz sportif otomobil alanlar da tercih edince şu an fiyatı 2.6-2.7 milyon civarı. Dediğiniz videoyu bulabilirseniz forumda paylaşabilirsiniz. Ben Bochum'da üretilen son Zafira'nın videosunu paylaşmıştım. Sanırım siz Temmuz 2019 Rüsselsheim'dan bahsediyorsunuz. İnternette arattım ama bulamadım, bulursam ben de paylaşırım.Evet hocam. Teşekkürler bilgi ve paylaşım ve dilekleriniz için. Açıkcası bir niyet girmiştim ama sonra vazgeçtim. O kadar çok isterdim ki yeni MPV üretilsin. Ama yok. Son Zafira C nin üretim videosunun altında bir yorum gördüm geçen yıl. Bir Alman üçüncü dünya savaşı çıkana kadar elimdeki iki Zafira'ya da gözüm gibi bakacağım demiş. Biz de o mantıkla elimizdekinin değerini bilmeliyiz sanırım. 4+1 evi satıp 2+1 veya 1+1 eve geçmenin de anlamı yok.
Teşekkür ederim, paylaşmak uzun zamandır aklımdaydı. İlerleyen zamanlarda eğer yeterince fotoğraf bulabilirsem Rüsselsheim'daki üretimden de fotoğraf dizisi paylaşabilirim.Müthiş bir çalışma ve katkı olmuş sayın Ebolat05, hepimiz hem aydınlandık, hem biraz hüzünlendik güzelim araçlarımıza, hem de zafira tutkunları olarak kalite ve hayat anlayış farkımızın nereden kaynaklandığını daha iyi anladık. Elinize emeğinize sağlık.![]()