1)İstanbul da kaçtane trafik subesi war kaç tane noter var bir hesapla sonra ordaki kuyrugu we işlemleri düşün.10 tane trafik subesi warsa 250 noter war bir de böyle düşün.Hükümet kendine yeni kazanc kapısı yaratmaya calısıyo ki zaten senin verdiğin para sen sanıyorsun ki noter parayı cebine koyuyo bende sordum bu niye böyle diye %90 gibi kısmı vergiye veriliyomus bu para zaten devlete gidiyo.
2)Emniyet e baglantı kurup demişin zaten bi aracın temiz kagıdını vergi trafik subesinden alıyosun.İnternette alacagın aracın plakasını sorgulat zaten ne oldugu zaten cıkıyo.
3)Diyelim arac calıntı.Buna temiz kagıdı veren zaten trafik ne değişecek. hiçbirşey değişmeyecek ve haberlerde okumustum izmir de bir noter bu yüzden cok magdur olmuş calıntı araç satısından dolayı adam altındaki arabasına kadar satmıs.Diyelim çalıntı cıktı aldıgın mal trafik subesinden temiz kagıdını aldın trafik subesinden satısını yaptın sonra Devleti devlete mi sikayet ediceksin.Zaten halkından birine ananı da al git diyen bir kişilik.
Sen diyceksin neden noter i savunuyosun? Noteri savunmuyorum noterle iki yılda bir görüşmem bile ama trafik subesine geçtiği zaman aynı devlet daireleri gibi seni ordan oraya , ordan buraya yollıyacaklar we bugün git yarın gel hesabı işler özensiz olacak.Sayısını tam net bilmiyorum ama istanbulda kaç noter war kac trafik subesi war ordaki curcunayı kurguyu düşün.
Yazarken gerçekci olmalıyız. Dediklerinizi kabul ettik diyelim. Noterden satış yapılınca iş bitiyor mu? Aracın trafik tescil işlemlerini noterler mi yapıyor? Noterlerce yapılan yüzlerce satış işleminden sonra aynı araçların trafik tescil işlemleri nerelerde yapılıyor? Şuanki uygulamada noterler satış işlemlerinde sadece aracı. Araç çalıntı olup da sahte belgelerle satış işlemi yapılırsa notere bir yaptırım uygulama şansımız da yok.
Nisan 2003 tarihinde 9 milyar liraya satılan bir aracın noter makbuzuna ait döküm: ( O tarihten günümüze noter harçlarına kaç kez zam yapıldığını ben de unuttum. En son hatırladıklarım; Ağustos 2008 ayında basit bir vekalet için 45 YTL, Kasım 2008 ayında 750 liraya satışı gösterilen döküntü bir araç için de 196 YTL ödedim, onun belgesini bulamadığım için, elimde bulunan belgenin dökümünü çıkardım.)
21.622.400 TL harç (noter alıyor)
68.625.000 TL damga vergisi (noter benden aldığı parayı parayı zamanı gelince devlete veriyor)
22.500.000 TL değerli kağıt (8 adet A-4 kağıdına noterin biçtiği değer, zaten bunu da gidere işliyor )
6.000.000 TL PTT gideri
44.436.720 TL sahir tahsilat (Örtülü ödenek gibi, ne için olduğu belli değil)
163.184.120 TL toplam
9.078.610 KDV (noter benden aldığı parayı parayı zamanı gelince devlete veriyor)
172.262.610 TL GENEL TOPLAM
Bedava çalışsınlar demiyorum ama görüldüğü gibi % 10 gibi bir oranla da çalışmıyorlar. Devlete ödeyeceği vergileri de zaten benden peşin peşin tahsil ediyor. İsterse de bu paraları zamanı gelene kadar kendisi kullanabilir.