Ynt: Super pro chip?
Chip işlemini net bilmiyorum ama yazılımla güç arttırımı fabrika tarafından optimum ayarlarla çıkan bir motorun yakıt tüketimi, emisyon gibi konulardaki dengesini geriye çekip güç üretimi potansiyelini arttırmaya yarar, uzman ellerde yapılırsa gayet sağlıklı sonuçlar alınır aksi taktirde motor dengesiz çalışır ve hasar görebilir.
Teknik konulara çok hakim olmayanlar tarafından "fabrikadaki mühendisten iyi mi bilecekler?" gibi tepkiler gelmesi gayet normaldir ancak öncelikle bilinmesi gereken şudur; mevcut motorlar ekonomi/performans/emisyon dengesiyle pazara sunulur, yazılımın ilk bozduğu denge emisyondur ve fabrikalar belli emisyon sınırlarına uymak için güçten çok ciddi oranlarda taviz verirler.
Ben 2009 Focus dizelime meşhur bir arkadaşla tuning yaptırmıştım ve aracın hem kullanım keyfi hem de sakin sürüşteki (alt devirlerinde güçlenmesinden ötürü) ekonomi düzeyi artmıştı (Ankara - Eskişehir arasında 3.4l/100km ortalama yakalamıştım) ve bildiğim kadarıyla o zamanlar bu işlemden en çok memnun kalanlar alt devirlerinin zayıflığıyla meşhur 1.3 Multijet / Cdti kullanıcılarıydılar.
Burda dikkat edilmesi gerekn husus motorun yağ ve filtrelerine daha fazla özen göstermek; ben aracımın bakımını 7500km de bir yaptırdım, araç 66.000km de satıldı ve şuan İstanbul da kiralık araç olarak kullanılmasına ve 100.000km yi geçmesine rağmen hala sorunsuz kullanılıyor.