Ahmet bey ortamı germek kimseye bişey kazandırmaz sonuçta kaliteli olması beklentisi ile opel kullanıyoruz ben yıpranmamış olsa bile triger i 60binde değiştiririm şimdi konu daha fazla dağılmadan ecotech yağ yakar mantığını basit bi dille anlatabilir misiniz
Tabiki ben sadece aracınız 1 lt üzerinde yağ yakarsa biryerde yanlış vardır diyorum.
60,000km gelince tık diye triger kopacak değil. yanlış anlaşılamk istemem. bekleyin değiştirmeyinde demek istemedim...
verilen oralama değerlerden tahminlerden bahsetmek maksadı ile..
her motor yağ yakar silindir cidarı ile piston arasındaki mesafe 0.XXX mm toleransında hesaplanır..
0.050 si genleşme çalışma boşluğu verilse geriye 0.950mm pay kalır
bunun büyük kısmını segman doldurur dolduramaz ise geriye kalan tüm boşluklar ise Metal-Metal teması olaması için motor yağı ile doldurulur..
Rodaj doğru yapılıp segmanlar mümkün olan en güzel ölçüde oturtulamaz ise boşluk doldurma babında oluşan bu yağ tabakasından motorun her ateşleme kursunda bir miktar yakılır.... yakılanın yerine yenisi oluşur.
işte yağ bundan yakılır..
şimdi opel motorları yağ yaksın diye abartı tolerans boşlukları bırakacak değil...
sorun bizde ... ya rodajı beceremedik segmanlar adam akıllı oturmadı .. ya aşırı bilinçsiz zorladık ara gaz lar verdik devir kestik vs..
bende bilgiye inanıyorum zaten o yüzden gm mühendislerinin dediklerine inanıyorum adamlar okadar sene okumuş yapmışlar değilmi.ayrıca bende 20 senedir okuyorum halada okuyorum hemde içime sindire sindire çünkü bilgiye inanıyorum abicim.mademki usta değilsin ozaman mühendissin bu kadar bilgili olduğuna göre.
GM kötü durmda onlarca işçisini çıkarıyor ....
Z20LET motor C20LET genleri taşıyor blok aynı ...
ona keza C20LET kodlu opel motoruda C20XE motoru nun turbo suz versiyonu..
şimdi hangi mühendislik ?
Fabrika bir motoru yapar kalıbını çıkartır senelerce sağını solunu süsleyip ısıtıp ısıtıp bize sunar...
dolayısı ile fazla iyimser bakmaya gerek yok...
misal ;
Corsa OPC 192ps lik 1,6lt turbo motoru Z16LETkodludur yenidir ülkemizde hala yoktur ama efsanedir konuşulur.... bu motor Z18XER bloku ve Z16XEP motor parçaları ile oluşturulup modifiye edilmiş bir motordur..
demek istediğim yenilik yok... 1960 ta işleme boşluğu 0.600 dür bu gün 0.060 tır bu mühendislik harikası demek değildir.
Bu arada evet mühendislik eğitimi alıyorum