yeni opel astra mı yeni i30 mu ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan osmannn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Uzak doğudaki araçların hatta firmaların diyeyim &90'ı taşeron firma gibi çalışır..Tasarımdan donanımdan motordan oradan buradan çalıp çırpar da bir mesele icra ettiğini savunurlar ya da ortaya sunarlar..Hatta bilirsiniz; Geelly diye bir firma bir dönem mercedes taklitleriyle ünlüydü ve mahkemelik olmuşlardı...Orada yönetim kurulu üyesinin esprili bir sözü vardı; biz taklit ediyor olabilirz ama bizim korktuğumuz başkalarının da bizi taklit etmeleridir..Gördüm ki burada da böyle bir aldanmaya kurban giden pek çok yorum var..Ancak kabul edelim ki bu otomobil meselesi zevk işi bir meseledir kimine göre de ihtiyaç...Haliyle tercihler de değişmektedir..Yazmam gerekene geçerken; burada daha da örnek vererek konuyu boğmak istemiyorum..

Hyundai; bildiğimiz üzere Kore firmasıdır ve geçtiğimiz senelerde accentlerle pek çok satış rakamı elde etmiştir..Şimdilerde de i serileriyle a serisinden suvlara jiplere kadar geniş kitlelere hitap etmekte ve gözle görülür derecede farklılık ve bir o kadar da gelişim yaşamaktadır..Fakat şöyle bir durum var ki yoruma girerken belirttiğim üzere; tasarımdan,motordan ''kopyala-yapıştır'' mantığı ile çalışmaktadır pek çok modelinde..Örn; bir önceki i30 a önden baktığınızda astra H ile aşırı benzediğini görürsünüz ya da i20ye de corsa desek hiç abes olmaz kanımca...Şİmdilerde elantraya da arkadan baktığınızda insignianın biraz perhizli halini görürsünüz..Almanlarda bir huy vardır, adamlar her şeyin özellikle demir/çelik sanayiine dayalı otomobil, silah, iş makinesi, tekstil makinası vs makinelerin en iyisini yaparlar...Örn mercedes gidip de bir hyundai yi örnek almaz..Zaten mercedesin bugünü; diğer oto firmalarının yarınıdır.. Yine R.Bosch' un bir sözü vardır; biz daha iyisini yapana kadar en iyi olan yine bizim yaptığımızdır..şeklinde (bu sözü de 2-3 sene öncesine kadar vw reklam gereği kendisine mal etmiştir..) kısaca almanlar kendileriyle yarışırlar...Haliyle bir hyundai nin bir alman aracının yerini tutması, bir insanın burnu üzerinde dengede durması olasılığıyla eş değerdir..

Donanım olarak da ifade etmek gerekirse; AFL teknolojsiyle ünlenen ve euroncaptan tescilli opel donanımına benzer bir teknolojiyi sunmaktadır..Yine sürüş modları olarak comfort-sport-ideal donanımını da i30 larda astra j den sonra görmekteyiz...Yine vw den alınmış, otomatik park pilotu donanımını kopyala yapıştır etmişler..Bir başka örnek de uzak doğu otomativ satış lideri GM nin reklamlarında denk gelen görmüştür. şöyle denilir;''Appreciate in the far east is imitated in Europe..'' yani uzak doğuda taklit edilir avrupada takdir.

Sonuç olarak bir i30 bir astra j değildir astra h bile olamaz bana göre..Ancak şu tartışılır 1.6 dizel motoruyla 1.3 den daha ekonomik olduğu daha performanslı olduğu konusunda i30cularla aynı kanaati paylaşırım ta ki opelin 1.6 320 nm ve 136 hp lik dizel motoruna kadar..

6,5 yıl 2004 model elantra kullanmış ve kardeşimin geçen yıl almış olduğu 2012 sıfır i30 u kullanmış birisi olarak şunu söyleyebilirm ki motoru 135 hp olmasına rağmen ilk hızlanmaları elantra kadar bile seri olmayan bir araç ancak devirlendikten sonra kendini göstermeye başlıyor,opelden alışık olduğunuz ilk hızlanma vasatlığı onda da aynı,malzeme kalitesi,görsellik ve sağlamlık olarak ise zaten ona söz söylemem doğru olmaz çünkü gerçekten kaliteli bir araç,o kadar ödül toplamış ve hakkınıda veriyor gerçekten,ses yalıtım da diğer modellerine göre oldukca üst sınıf,donanım olarak zaten o fiyata öyle bir araba piyasada yok,bunlar iyi yönleri,kötü yön olarakta uzun vadede piyasasının çabuk düşmesi var diyebilecekken artık bunu da söylemek pek mümkün olamıyor saolsun opel sayesinde,eski kalitesini aratır oldu bizlere,şuan araç satabiliyorsa dediğiniz gibi eskilerin adıyla satabiliyor,herneyse konuyu dağıtmayayım ama ben olsam 2 durumda da i30 alırdım,sağlamlık konusuna gelirsek ben yukarda bahsettiğim elantrayı 54600 km de almıştım ve sattığımda 115000 km idi,17500 e almıştım,19 bine satıldı :) bu arada o kadar km boyunca aracın sadece normal bakımlarını yaptırdım,iğne denecek kadar yeri dahi değişmedi,kayınbiraderim benden 6 ay sonra aynısının 2005 olanını almıştı ve hala kullanıyor,aracı 206000 km de ki 65000 de almıştı ve hala daha debriyaj balatası dahi değişmedi,bunları şu sebebten yazdım,bu konuda olmasada forumda bazen görüyorum kulaktan dolma fikirleri savunan arkadaşlar oluyor,kullanıcı yorumları daha objektif olur düşüncesindeyim.saygılar.