Yokuşta kalkış desteği

Ynt: Yokuşta kalkış desteği

mertandur link' Alıntı:
Aynı eğimde yokuş kalkış desteği devreye girmediğinde daha sert bir pedala basma ile devreye giriyor.Ben denedim.
bencede sert basmayla alakalı
pedalı sonuna kadar basmazsanız devreye gırmez

Burock3427 link' Alıntı:
Peki sistemin çalışma mantığını ayrıca tartışalım da şunu sormak istiyorum. Benim gibi bazen yokuşta durup kalkarken devreye girmeme durumunu yaşayanlar var mıdır? Benim araçta bir sorun olmadığından tam bir emin olmak istiyorum da...
ben çoğu zaman yaşıyorum o yüzden %100 yokuş kalkış desteğine güvenmemek lazım
çünkü yanlış hatırlamıyorsam yokuş kalkış desteği var diye hafif bir eğimde araç geriye kaçıp
neredeyse arkadan çarpacaktı bir üyemiz paylaşım yapmıştı
ama tam dik yokuşlarda devreye girmediği olmadı
bazı hafif eğimli yollarda devreye girmedi oldu bende aynı sizde olduğu gibi
Benim bildiğim 2 sensör var hem debriyaj+freni algılıyor hem de yokuşu. Aşağıdaki bilgi de bunu destekliyor

Hill Holder'ın Çalışma Şekli

Layman koşullarına göre, Hill-Holder sistemi, iki sensör kullanarak ve araçtaki fren sistemi ile beraber çalışır. İlk sensör aracın yokuş yukarı eğimini ölçerken, ikinci sensör de debriyaj düzenini kontrol eder.

Yokuş yukarı konumda araç durdurulduğunda, sürücü fren pedalına basarken debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer. Bu durumda sürücü debriyaj pedalına tamamen basıyor olmalıdır. İsterse ayağını fren pedalından çekebilir. Sistemi devre dışı bırakmak ve aracı ileri hareket ettirmek için, sürücü birinci vitese geçmeli, hafifçe gaz pedalına basmalı ve yavaşça ayağını debriyajdan çekmelidir. Bu noktada Hill-Holder mekanizması fren sistemini boşa alır ve aracın ilerlemesine imkân sağlar.

Aynı şekilde araç yokuş aşağı pozisyondayken geri vitese geçilirse, sistem aracın ileri kaymasını önler.

HaKaN link' Alıntı:
ben çoğu zaman yaşıyorum o yüzden %100 yokuş kalkış desteğine güvenmemek lazım
çünkü yanlış hatırlamıyorsam yokuş kalkış desteği var diye hafif bir eğimde araç geriye kaçıp
neredeyse arkadan çarpacaktı bir üyemiz paylaşım yapmıştı
ama tam dik yokuşlarda devreye girmediği olmadı
bazı hafif eğimli yollarda devreye girmedi oldu bende aynı sizde olduğu gibi
Benim bildiğim 2 sensör var hem debriyaj+freni algılıyor hem de yokuşu. Aşağıdaki bilgi de bunu destekliyor

Hill Holder'ın Çalışma Şekli

Layman koşullarına göre, Hill-Holder sistemi, iki sensör kullanarak ve araçtaki fren sistemi ile beraber çalışır. İlk sensör aracın yokuş yukarı eğimini ölçerken, ikinci sensör de debriyaj düzenini kontrol eder.

Yokuş yukarı konumda araç durdurulduğunda, sürücü fren pedalına basarken debriyaja tamamen yüklendiğinde sistem devreye girer. Bu durumda sürücü debriyaj pedalına tamamen basıyor olmalıdır. İsterse ayağını fren pedalından çekebilir. Sistemi devre dışı bırakmak ve aracı ileri hareket ettirmek için, sürücü birinci vitese geçmeli, hafifçe gaz pedalına basmalı ve yavaşça ayağını debriyajdan çekmelidir. Bu noktada Hill-Holder mekanizması fren sistemini boşa alır ve aracın ilerlemesine imkân sağlar.

Aynı şekilde araç yokuş aşağı pozisyondayken geri vitese geçilirse, sistem aracın ileri kaymasını önler.

Sağolun açıklayıcı oldu.

Ben zaten o yokmuş gibi kullanıyorum aracı bunca yıldır destek mi vardı ne yokuşlardan kalktık. Çok yokuşta kalkış da yapmıyorum zaten rutin güzergahımda.

Sorun yok yani araçta. Bu iyi haber

Burock3427 link' Alıntı:
Sağolun açıklayıcı oldu.

Ben zaten o yokmuş gibi kullanıyorum aracı bunca yıldır destek mi vardı ne yokuşlardan kalktık. Çok yokuşta kalkış da yapmıyorum zaten rutin güzergahımda.

Sorun yok yani araçta. Bu iyi haber
rica ederim, evet sorun yok
ama çok dik yokuşlarda araç bir milim geri kaçmadan 2-3 sn. askıda kalıyor
ve bu da büyük bir kolaylık o yüzden çok faydalı bir özellik benim için.

Ben çok memnunum sistemden. Devreye girip girmeyeceği yeri çok net biliyor. Gerekli yerlerde zaten devrede. Gereksiz ve araç geriye çok yavaş kayacaksa devreye girmiyor ve rahatsız etmiyor.

sistemin şöyle bir özelliği var dik yokuşlarda falan zaten sorunsuz ama düz gibi görünen ancak geriye kaçıran eğimde bazen hiç tutmuyor bir kezde algılarsa aynı eğimde bu sefer o kullanım süresinde hep tutuyor yani çok hafif eğimde bazen unutuyor gibi ama daha memnun oluyorum açıkçası dik yokuşta sorunsuz çalışsın yeter ben memnunum sistemden zaten yazı da çıkıyor ekranda biliyorum ne zaman devrede olduğunu

Ekranda yazı çıktığını görmemiştim. Nasıl bir uyarı acaba...

yokuş kalkış asistanı devrede yazıyor ama sanırım her araçta yok

bulent_tnt link' Alıntı:
2012 cosmo bende yok

Otomatiklerde yazmaz gibime geliyor Bülent. Bizde hillholder çifte var ne de olsa. (:

Geri