http://www.memurlar.net/haber/561500/
"Konya Ticaret Odası (KTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Rafet Bircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç sigortalarının geçen yıla göre 3-4 kat zamlanmasının vatandaşlar arasında hoşnutsuzluğa neden olduğunu söyledi.
Fiyat artışlarının başında ölümlü ve yaralamalı kazalardan dolayı ödenen tazminatların geldiğine dikkati çeken Bircan, "Sigorta şirketleri 10 yıl önce sattıkları bir poliçeden, yargı kararı çıkmasından ötürü bedeni zararlar ödemeye başladı. Fiyat artışında en büyük etken bu" dedi.
Bircan, zorunlu trafik sigortalarında ölümlü ve yaralamalı kazalarda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) payı ayrıldığını, bu oranda az da olsa artış yaşandığını kaydetti.
Sigorta şirketlerinin 2007'de serbest tarifeye geçtiğini anımsatan Bircan, buna bağlı olarak rekabetin doğduğunu ve fiyatların bir süre düşük seviyede kaldığını ifade etti.
Bircan, firmaların bu yıla kadar fiyat artışı yapmadığını vurgulayarak, "Firmalar, bu 7 yıl içinde aynı primlerle poliçe kesti. Sonra bedeni hasarlardan çıkan zararlar ve değer kaybının eklenmesi fiyatların birden bire artmasına neden oldu. Maalesef art niyetli insanlardan dolayı da sigorta fiyatları arttı. Ödenmemesi gereken ve tutanak tutulmasına gerek olmayan kazalara bile tutanak tutarak, oluşan hasarları sigorta şirketlerine ödetmeye kalktıkları için kurunun yanında yaş da yanıyor. Öte yandan değer kaybını artık sigorta şirketleri ödemeye başladı. Önceden değer kaybını vatandaş kendi cebinden ödüyordu. Trafik sigorta bedellerinin bu kadar artmasının nedenleri bunlardır" diye konuştu.
VATANDAŞ ŞOK OLUYOR
Geçen yıl 150 liraya zorunlu trafik sigortası yapıldığını anımsatan Bircan, "En son indirimli basamaktaki araçlar için bu rakamlar ödeniyordu. Bu yıl 400 liraya çıktı. Vatandaş bu rakamları duyduğunda şok oluyor. Biz de elimizden geldiği kadar fiyat artışlarını anlatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Bircan, zorunlu trafik sigortasının eski model araçlara daha yüksek oranda çıktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sigorta şirketlerinin elinde bir istatistik var. Örneğin A model araçta bir sigorta şirketi sürekli zarar etmiş, diğer şirkette başka bir modeldeki araçta kar etmiş. Bu yüzden kar edilen araç için uygun fiyat veriliyor. Zarar edilen araç için de daha yüksek fiyata poliçe kesiliyor. Hangi marka araçlara sigorta şirketleri hasar ödüyor, bununla ilgili veriler var. Fiyatlandırma da buna göre yapılıyor. Özellikle 30 yaşın altındaki gençlerin kullandığı eski model araçlarda hasar pirim dengesi yüksek olduğu için o marka araçlara daha yüksek primler çıkıyor. Aracın sahibi 30 yaşın altındaysa ve eski model araç kullanıyorsa 1000 ila 1200 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Gençlerin o araçları nasıl kullandıklarını biliyorsunuz. Bunların açtıkları zararlar ve eldeki veriler fiyatların yüksek çıkmasına neden oluyor. O marka araçlarda hasar prim dengesi devam ettiği sürece primler de ona paralel mutlaka artacaktır.""