kardeş abs devreye girince bütün gücünle frene bas bak nasıl duruyor. abs devreye girince ses çıkıyor sen o zaman tam basmıyorsun sanırım. benim abs şuan devre dışı beyinde bir problem var sanırım eksikliğinide hiç hissetmiyorum gerçi.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
ABS, zeminde herhangi bir problem olmadığı takdirde duruş mesafesini KISALTIR!
Abs devreye girdiğinde tekerlekler dönmeye devam eder ama zemine temas eden nokta sürekli farklıdır, sürekli yeni bir bölümde sürtünme yaratılmaya çalışılır. Şu durumda abs nin temelini oluşturan fizik kuralları olaya girer. Lastiğin kilitlenip sürekli kayması durumunda dönmeyen lastiğe yer tarafından etkiyen sürtünme kuvveti dinamik surtunme katsayısına bağlı sürtünme kuvvetidir. Oysa sürekli darbelerle durdurulan lastiğe, yer tarafından etki eden kuvvet statik sürtünme katsayısıyla alakalıdır. Dinamik sürtünme katsayısı her daim statik sürtünme katsayısından daha küçük bir değerdir. Yani kayan tekerleğe etki eden sürtünme kuvveti her zaman daha azdır. Bu nedenle ABS fren sistemi sayesinde yer ile olan sürtünme kuvveti büyür ve araç daha kısa mesafede durur.
abs her zaman minimum duruş mesafesini sağlar mı?
normal bir zeminde bir aracı abs den daha kısa mesafede durabilmek için tekerleklerin kilitlenmesi ile kilitlenmemesi arasındaki o ince ayarda freni tutturamak lazımdır.bunu yapabilecek ayarda ve reflekste bir insan olabilmesi da tartışmaya açıktır... ben olamayacağını düşünüyorum, abs ye güveniyorum...
ABS frenleri tamamen boşlamıyorki tekerlekler dönmeye başlayana kadar fren basıncını azaltıyor ve bunu bir saniyede 10larca kez yada daha fazla yapıyor yani senin kendi ayağınla yapamayacağın kadar hızlı burada da frenaj tekerleklerin sürüklenmeye başladığı ve dönmeye başladığı nokta arasında gerçekleşiyorAma o hesaplar öyle olmuyor çünkü intervallerin arasını mercek altında inceleyecek olursan ABS devreye girdiğinde tekerlek bir an tamamen boşa çıkıyor "işte bu bir an kısmı" tekrar fren yapılana kadar otomobilin durmak adına o boşluk anında yere ne dinamik ne statik hiç bir sürtünme bile yapmıyor olması nedeniyle toplam durma süresi artıyor. ABS durmayı kısaltmak için değil otomobilin fren anında spin atmasını engellemek ve aynı zamanda fren yaparken direksiyon kontrolünü yitirmemeyi sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. ABS nin fren mesafesini uzattığı teknik olarak bilinen bir durumdur.