2007'nin cila sezonunu bugün açtım
Evet arkadaşlar. Benim için 2007 yılının cila sezonunu bugün açtım. Önce güzel temizlik sonrasında güzel bir turtlewax platinum serisi cila. Ve tabiki toplamda yaklaşık 2 saatlik bir uğraş. Ama değdi doğrusu.
Zaten burda cila olayını bilmeyen yoktur diyorum. Ama ayrıntılı bilgi içinde birşeyler yazmak isterim.
Öncelikle kullandıklarım
Turtlewax Platinum Cilalı Araç Şampuanı
Turtlewax Platinum Cila
2 paket kalitelisinden pamuk
1 paket arap sabunu
1 sünger
1 adet cila makinesi (opsiyonel)
Bunların yaklaşık maliyeti 50 ytl. Ama cila en az 7-8 cilayı rahat çıkartır. Şampuan ise en az 15 yıkama gider. Diğerleri zaten ucuz.
Neyse uygulama şu şekilde.
Önce araç gölge bir yere çekilir. Ortam çok önemli. Tozsuz geniş bir yer olmalı.
Sonra güzelce araç yıkanır. Üzerinde tek damla su kalmayacak şekilde kurulanır. Eğer zaten cilalı şampuan ile yıkaıysanız parlaklığı farkedeceksiniz. Ama bu sizi kesmesin.
Kurulama işlemi bittikten sonra cila iyice çalkalanır. Eelimizce bir tutam pamuk alınır. Pamuk kalitesi çok önemli. Adi pamuklar araç üzerinde kalır. En pahalı pamuktan alın derim
Zaten onlarda en fazla 2-3 liradırlar
Sonrasında pamuk üzerine bir tutam cila dökülür. Ve ilgili bölgeye dairesel hareketler ile sürülür. Bir kere sürdüğünüz yere ikinciyi geçmenize gerek yok. Krem gibi yedirmeye çalışmayın.
Bir diğer önemli nokta ise cilayı tüm arabaya aynı anda uygulamayın. Cila beyaz bir tabaka oluşturduğu anda parlatma işlemine geçilmelidir. Daha fazla durmasını önlemek için bölgesel cilalayın. Örnek ben arabanın önce tavanının yarısını sonra sağ kapıları sonra sol tavanı ve sol kapıları, sonra ön kaputu sonra arka tarafı bölgesel olarak cilalıyorum.
Parlatırken elimize ikinci bir pamuk alıyoruz ve cilayı sürdüğümüz bölümleri istediğimiz ölçüde parlatıyoruz. Bir bölge bittikten sonra diğer bölgeye geçiyoruz.
Ünlü japon düşünürü Efendi Miyagi nin de dediği gibi
Cilala Parlat
Ben tüm işlemler dışında pamuk ile parlattıktan sonra cila makinesi ile de parlatma eylemini gerçekleştiroyorum. Ancak şunu söylemeyliyim cila makinesini palaklıkteki katkısı %10-20 falan dır.
Cila olayları tamamlandıktan sonra aracın siyah bölgeleri (tampon, kapı kolu vs) beyazlıklar kalacaktır. Bu bölgelere arap sabununa batırılmış (sulandırılmamış sadece arap sabunu) bez veya sünger ile siliyoruz.
Aynı bez ile tekerleklerinizi silebilirsiniz. Arap sabunu araç lastiklerini kalıcı olarak parlatacaktır.
Tüm işlemler bittikten sonra işte aracınız buuuu kadar parlak olacaktır.