Daha önce de yazmıştım arabam 3-4-5. viteslerde giderken ses yapıyordu. Bu sesin sebebini araştırırken başımdan geçen diyalogları kısaca aktarmak istedim.
1. Usta(sürekli gittiğim opel özel servis): Arabayı sürüp test etti:"Abi bu ses şanzımandan geliyor, prizdirek bilyası olabilir, sökülüp bakılması lazım" Soruyorum masrafı ne olur? "Abi 250-300 den başlar 600-700 hatta çıkma şanzımana kadar gidebilir. Al bir çıkma şanzıman takalım" . diyor. Moralim bozuluyor oradan ayrılıyorum.
2. Usta : (farklı bir opel özel servis):Derdimi anlatıyorum, arabayı test ediyor. "Abi şanzımandan geliyor, sökülüp bakılması lazım"diyor(ben bu sorunu çözerim demiyor). Bilya(rulman) sesi mi dişli sesi mi diyorum yorum yapamıyor.Sadece işçilik olarak 250 lira istiyor. Oradan da ayrılıyorum.
3. Usta
Eski bir opel parçacısının tavsiye ettiği motor ustası): Arabayı sürüp test ediyor. "Abi şanzımanda bir diş kırık" diyor.Bilya sesi olabilir mi diyorum"hayır! dişli sesi diyor" İşçilik (şanzımanın sökülmesi) olarak 100 lira istiyor.Teşekkür edip oradan da ayrılıyorum.
4. Usta (Amcamın arkadaşı bir motorcu).(Her arabayı boğaz seçmeden tamir ediyor): Arabayı test ediyor:"Abi bu ses şanzımandan geliyor" diyor. İçimden günaydın diyorum. Peki şanzımanın hangi parçasında olabilir? diyorum yorum yapmıyor "abi ben sökerim sen parçalarını bul" diyor. 200 lira işçilik istiyor. Sonra görüşürüz deyip ayrılıyorum.
5. Usta
Yetkili servis): Arabayı test ediyor, "Abi ses şanzımandan geliyor sökülmeden bir şey söylenmez” diyor. Daha önce hiç manuel şanzıman söktünüz mü?diye soruyorum “elbette ki biz otomatik şanzıman tamirini de yapıyoruz, en son 1,5 sen önce bir şanzıman takmıştım” diyor. Peki sadece işçilik ne kadar diye soruyorum indirimli 170 lira diyor. Biraz şaşırıyorum özel servisler bile 250 lira işçilik istemişlerdi! Toplam masrafı 1000 – 1500 lirayı bulabilir deyince biraz duraklıyorum(işçilik neden ucuzmuş galiba anlıyorum). Söktük baktık ki çok paraya çıkıyor kendi şanzımanımı toplayıp tamir etmeden verir misiniz diyorum. “ Olurmu öyle şey biz sökeceğiz arızalı parçayı bulacağız, sen yaptırmayacaksın”
diyor. Bende şu anda 1000 1500 lira verecek param yok diyorum, daha sonra yaptırabilirim diyorum(gerçektende o kadar para şu an şanzımana veremezdim). Şanzıman içindeki kırık veya arızalı parçaları çıkma bulup getirsem siz takar mısınız diyorum.”takmayız” diyorlar. Yeni parça hemen bulunabilir mi? Diyorum. Yurtdışından da istenebilir çok uzun sürebilir diyorlar. Malumunuz üzere teşekkür edip oradanda ayrılıyorum.
6. usta (bir arkadaş tavsiyesi):Malum testten sonra “Abi bu arabanın şanzımanı seni 3-4 sene götürür, benim gibi kulakları ağır işiten birisi bu sesi zaten duymaz, “sür arabanı Abi”
diyor.
Son olarak ben de onun tavsiyesine kulak veriyorum, evin yolunu tutuyorum. Sonuç olarak opelin şanzımanını açmaya toplamaya cesaret edebilen, bu işi daha önce birkaç kez yapmış , arızanın dişli takımların dan mı, rulmandan mı geldiğini tahmin veya tespit edebilen , güven veren bir usta bulamadım. 4. ve 5. viteslerde teybin sesini biraz açarak “ Durmak yok kırılana kadar yola devam” diyorum. Bilmem ki sizler ne diyorsunuz?
1. Usta(sürekli gittiğim opel özel servis): Arabayı sürüp test etti:"Abi bu ses şanzımandan geliyor, prizdirek bilyası olabilir, sökülüp bakılması lazım" Soruyorum masrafı ne olur? "Abi 250-300 den başlar 600-700 hatta çıkma şanzımana kadar gidebilir. Al bir çıkma şanzıman takalım" . diyor. Moralim bozuluyor oradan ayrılıyorum.
2. Usta : (farklı bir opel özel servis):Derdimi anlatıyorum, arabayı test ediyor. "Abi şanzımandan geliyor, sökülüp bakılması lazım"diyor(ben bu sorunu çözerim demiyor). Bilya(rulman) sesi mi dişli sesi mi diyorum yorum yapamıyor.Sadece işçilik olarak 250 lira istiyor. Oradan da ayrılıyorum.
3. Usta

4. Usta (Amcamın arkadaşı bir motorcu).(Her arabayı boğaz seçmeden tamir ediyor): Arabayı test ediyor:"Abi bu ses şanzımandan geliyor" diyor. İçimden günaydın diyorum. Peki şanzımanın hangi parçasında olabilir? diyorum yorum yapmıyor "abi ben sökerim sen parçalarını bul" diyor. 200 lira işçilik istiyor. Sonra görüşürüz deyip ayrılıyorum.
5. Usta

6. usta (bir arkadaş tavsiyesi):Malum testten sonra “Abi bu arabanın şanzımanı seni 3-4 sene götürür, benim gibi kulakları ağır işiten birisi bu sesi zaten duymaz, “sür arabanı Abi”

Son olarak ben de onun tavsiyesine kulak veriyorum, evin yolunu tutuyorum. Sonuç olarak opelin şanzımanını açmaya toplamaya cesaret edebilen, bu işi daha önce birkaç kez yapmış , arızanın dişli takımların dan mı, rulmandan mı geldiğini tahmin veya tespit edebilen , güven veren bir usta bulamadım. 4. ve 5. viteslerde teybin sesini biraz açarak “ Durmak yok kırılana kadar yola devam” diyorum. Bilmem ki sizler ne diyorsunuz?