Sanayi devrimini tam anlamıyla yaşayamamış, kendi savaş sanayini oluşturamamış bir ülkenin tüm dünyada tutulabilecek seri üretim bir otomobil üretebilecek alt yapıya sahip olmaması çok da garip değil.
yazınızın tamamını ilgiyle okudum ve tamamına katılıyorum. Ama özellikle bu paragraf benim için apayrı bir öneme sahip . Esasen cumhuriyetle birlikte savaş sanayiine çok süratli bir giriş yapmış bir ülkeyiz. Bu süreç içerisinde dünyada ki bir kaç uçak fabrikalarından birisinide sivaslı Nuri DEMİRAĞ yapmış ve yine bir örneği amsterdamda olan dünyanın en büyük havaalanını istanbula inşa etmişti. İşte bu fabrikada tamamı (motoru-şasesi-kumanda tertibatı-dizaynı-koltuğu-herşeyi ama herşeyi) TÜRK üretimi olan 6 kişilk, 325km/h ye ulaşan, 1000km menzilli, çift kumandalı bir uçakda imal edilmişti..
Ama lanet olası "siyasi ikbal kaygısı" nedeni ile bu sektör baltalandı. Değil uçak, top , tüfek tabanca dahi yapımına yıllarca izin verilmedi.
Saab, rolls royce, bmw, Fiat, Skoda, Opel, Nissan, Mitsubishi, Subaru, Alfa Romeo, Citroen, Chrysler, DaimlerChrysler, Ford, Porsche, renault ve honda ..
TÜM BU MARKALARIN HEPSİ UÇAK MOTORU ÜRETİCİLERİDİR.. Ve hatta bmw,saab,rolls royce, RENAULT gibi markaların ESAS İŞİ VE KURULUŞ MAKSATLARINDAN BİRİSİ uçak motoru üretimi içindir.
Şimdi bir düşünün Allah aşkına; ismet paşamız nuri demirağı kendisine siyasi rakip olarak görmeseydi ve onunla, onun fabrikalarını batırana kadar; tüm serveti tükenene kadar uğraşmasaydı memleketimizin hali ne olurdu???