'Dur' ihtarına uymadı ensesinden vuruldu !!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan fcuhadar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Allah rahmet eylesin genceceik kardesimiz üzüldüm eğer polis ateş ettiyse insan lastiklerine ateş eder.
 
ateş düştügü yeri yakar ne olursa olsun hicbirsey adamın kafasına sıkma hakını göstermes madem sıkabılıyorlardı apo nun kafasına sıksalardı izinsiz gösteride türk bayrakları var diye araclara satırlarla saldıranların kafasına sıksalardı bırakın polis haklıymıs aracın lastiklerine sıksalarmış kafasına ne abd demısınız abd adam kacar kaccak yol var ist turkiyede istesende kacamazsın 15 dk sonra muakak bi yerde sıkısırsın o memur haklı bulunursa ki görüyorum körü körüne haklı diyenler var yarın kırmızı ısıkta gectin diye seninde kafana sıkarlar hic şüphen olmasın ailesine sabırlar ben kendi adıma üzüldüm o memurda üstüne düşeni alır diye düşünüyorum
 
20 yaşında olması ve alkollü olması polisin dur ihtarına uymaması onu haksız oldugunu gösterir ayrıca o şekil senin bir akrabana vursaydı o zaman neler olurdu neler tahmin bile edemezsin
 
peki o cocuk senın cocugun olsaydı bu kadar rahatca konusabilrmiydin? kımse alkollu diye olmeyı hak etmez suclu veya sucsuz bunun hesabını polis soramaz veremez herkes hattini bilicek
 
yanlış bilgilendirme!!! polis okulunda okuyan arkadaslarım var. elimize bir kitap verdiler silahın kabzası ile nasıl vurulur bölümü var diyorlar. yani polisin yapabildiği tek sey bu türkiyede. yetkisi yok sadece ihtar amaclı ateş açabiliyor.

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu

ZOR VE SİLAH KULLANMA
Madde 16- (Değişik madde: 02/06/2007-5681 S.K./4.mad)
Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir.
Zor kullanma yetkisi kapsamında, direnmenin mahiyetine ve derecesine göre ve direnenleri etkisiz hale getirecek şekilde kademeli olarak artan nispette bedenî kuvvet, maddî güç ve kanunî şartları gerçekleştiğinde silah kullanılabilir.
İkinci fıkrada yer alan;
a) Bedenî kuvvet; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde doğrudan doğruya kullandığı bedenî gücü,
b) Maddî güç; polisin direnen kişilere karşı veya eşya üzerinde bedenî kuvvetin dışında kullandığı kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar veya tozlar, fizikî engeller, polis köpekleri ve atları ile sair hizmet araçlarını,
ifade eder.
Zor kullanmadan önce, ilgililere direnmeye devam etmeleri halinde doğrudan doğruya zor kullanılacağı ihtarı yapılır. Ancak, direnmenin mahiyeti ve derecesi göz önünde bulundurularak, ihtar yapılmadan da zor kullanılabilir.
Polis, zor kullanma yetkisi kapsamında direnmeyi etkisiz kılmak amacıyla kullanacağı araç ve gereç ile kullanacağı zorun derecesini kendisi takdir ve tayin eder. Ancak, toplu kuvvet olarak müdahale edilen durumlarda, zor kullanmanın derecesi ile kullanılacak araç ve gereçler müdahale eden kuvvetin amiri tarafından tayin ve tespit edilir.
Polis, kendisine veya başkasına yönelik bir saldırı karşısında, zor kullanmaya ilişkin koşullara bağlı kalmaksızın, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun meşru savunmaya ilişkin hükümleri çerçevesinde savunmada bulunur.
Polis;
a) Meşru savunma hakkının kullanılması kapsamında,
b) Bedenî kuvvet ve maddî güç kullanarak etkisiz hale getiremediği direniş karşısında, bu direnişi kırmak amacıyla ve kıracak ölçüde,
c) Hakkında tutuklama, gözaltına alma, zorla getirme kararı veya yakalama emri verilmiş olan kişilerin ya da suçüstü halinde şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde,
silah kullanmaya yetkilidir.
Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir.
Polis, direnişi kırmak ya da yakalamak amacıyla zor veya silah kullanma yetkisini kullanırken, kendisine karşı silahla saldırıya teşebbüs edilmesi halinde, silahla saldırıya teşebbüs eden kişiye karşı saldırı tehlikesini etkisiz kılacak ölçüde duraksamadan silahla ateş edebilir.

Yetkisi varmış demek ki...
 
peki o cocuk senın cocugun olsaydı bu kadar rahatca konusabilrmiydin? kımse alkollu diye olmeyı hak etmez suclu veya sucsuz bunun hesabını polis soramaz veremez herkes hattini bilicek

Alkollü diye vurulmamış zaten. Polisin dur ihtarına uymayarak kaçmaya devam ettiği için polis tarafından açılan ateş sonucu vurulmuş... suçluysa yakalamak polisin vazifesi olduğundan polis "hattini" bilip durdurmaya çalışmış...
 
yanlış bilgilendirme!!! polis okulunda okuyan arkadaslarım var. elimize bir kitap verdiler silahın kabzası ile nasıl vurulur bölümü var diyorlar. yani polisin yapabildiği tek sey bu türkiyede. yetkisi yok sadece ihtar amaclı ateş açabiliyor.

İnanç' maddeyi yazmış.Elbette polisin silah kullanma yetkisi olmalıdır ve vardır..Adam polise ateş edecek oda kabza ile vurmaya uğraşmıcak heralde..
 
hareket halindeki bir araçtaki adamı arakdan ateş edip ensesinden vurabilecek bir polisimiz varsa helal olsun...keskin nişnacılar bile öyle bir durumda ensesinden vuramaz...ensesinden vurmak için ateş etmediğ bence çok açık..giden arabaya ateş ediyor, o kurşun adamın ensesine denk geliyor..
 
suçluysa tabii ki cezalandırılsın. Bilerek ateş ettiyse de cezalandırılsın..Ama dediğim gibi bunlar çok olası gelmiyor bana...olayın detaylarını hepimiz medyadan duyduk, ve biliyoruz ki medya haberleri çok objektif yansıtmıyor.

Ama burada olaya sebebiyet veren polisten ziyade ölen şahıs. Dursaydı bunların hiçbiri olmayacaktı.

Polis sana durmanı söylüyorsa duracaksın. Eğer gerçekten yasadışı bir şeyin yoksa bundan zarar gelmez...
 
Geri
Üst