Ynt: hangi motor? 1.3 dizel mi 1.4 turbo mu yada 1.6 atmosferik mi 1.6 turbo mu?
"Benzinli almak mantıksız" veya "dizel almak mantıksız" gibi çok genel yargılarda bulunmak doğru değil. Herkesin aracı alma amacı, kullanım şekli, kullandığı yer ve maddi olanakları farklı olduğu için tüm bu parametreler göz önünde bulundurularak bir karar verilmesi gerekir. Eminim herkes bu muhasebeyi aracını alırken yapmıştır. Ben de masanın üzerine şöyle matematiksel veriler koymak istiyorum:
- Şu anda gördüğüm kadarıyla dizel aracın liste fiyatı aynı donanıma sahip aracın 1.4T motora ve manuel şanzımana sahip modeline göre yaklaşık 4000 TL daha pahalı.
- Bu hesapları yaparken dizel motorun benzinli motordan kilometrede 15 kuruş daha az yakacağını varsaydım. (Bu kısmı ne kadar doğru emin değilim, belki 17-18 kuruş civarı bir fark da olabilir)
- Göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör de şudur: Dizel araç alırken aradaki farkı peşin olarak veriyorsunuz, benzinli aracın yakıt maliyetinin farkı ise zamanla ortaya çıkıyor. Yani, örneğin dizel araç aradaki 4000 TL'lik farkı 24 ayda çıkarıyor diyebilmek için 4000 TL'nin 24 ayda getireceği aylık bileşik faiz hesabının da yapılması gerekiyor. Bu noktada yıllık faizin sabit 8% oranında olacağını varsaydım.
- Mazot ve benzin arasındaki farkın geçen süre zarfında aşağı yukarı aynı kalacağını varsaydım. (Bu da ne kadar geçerli bir varsayımdır tartışılır)
Elde ettiğim sonuçlar ise şöyle:
Yılda 10.000 km yol yapıyorsanız dizel araç aradaki farkı 37 ayda kapatıyor. Yani dizel aracınızı aldıktan 37 ay sonra kâr yapmaya başlıyorsunuz. Diğer sonuçlar ise şöyle:
10.000 km/yıl => 37 ay
15.000 km/yıl => 23 ay
20.000 km/yıl => 17 ay
25.000 km/yıl => 13 ay
İktisatçı falan değilim, az buçuk bildiğimle hesapladım bunları. Gecenin bu saatinde de dikkatsizlikten kaynaklanan bir hata yapmış olabilirim. Ama çıkan değerler mantıklı gözüküyor sanırım. Son olarak şu noktaların da göz önünde bulundurulması gerekir:
- Dizel araç ve benzinli araç aynı güçte motora sahip değil. Dolayısıyla sürüş zevki ve performansı aynı değil. Yakıt tipi dışında tüm parametreler aynı olsaydı yukarıdaki hesaplama karar vermek için yeterli olabilirdi; ancak iki araç arasındaki bu farkları da göz önüne almak gerekir.
- Dizel araçların bakım masrafı daha fazla olabilir. (Aracım benzinli olduğu için bu ne kadar doğru bilemiyorum, kulaktan dolma bilgidir.)
- Dizel araçlar ikinci elde satılırken de bir miktar yüksek fiyata satılabileceğinden bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
Kafa şişirdiysem kusuruma bakmayın, birilerine faydalı olabileceği umuduyla paylaşmak istedim.