yazlık lastiklerle 1 kere kaydırmadan gidiyorum kış çocuğuyum nede olsa.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
aha araca binmeden alınacak önlemler ve direksiyon başında uyulacak temek güvenlik kuralları olası riskleri en aza indirmeyi sağlıyor
Kış mevsiminin en sert yüzünü gösterdiği şu günlerde ülkemizin büyük bölümünde araç kullanmak tam bir soruna dönüştü. Karlı ve buzlu yollar, ekipmanları eksik, lastikleri yetersiz ve bilinçsiz sürücüler yüzünden kazalarla doldu. Oysa araçta doğru ekipmanları kullanıp, temel güvenli sürüş kurallarını öğrenip uygulayarak kazalardan önemli ölçüde korunmak mümkün.
ARACA BİNMEDEN ÖNCE
- Kış aylarında sileceklerin görevlerini iyi yapması daha da fazla önem kazanıyor. İyi bir görüş için silecek lastiklerini kontrol edip, gerekiyorsa mutlaka yenileyin.
- Katkılı su kullanmak hem donmayı engeller hem de camların daha iyi temizlenmesini sağlar. Cam suyu deposuna koyacağınız az miktarda deterjan ve ispirto da aynı işlevi görür.
- Karlı havalarda otomobile binerken, elden geldiğinde ayakkabılarda ve üstünüzde biriken karı temizleyin. Aracın içine giren kar, kısa süre sonra buharlaşıp, görüşün azalmasına neden olur.
- Camdaki buzu çözmek için aceleci davranmak camın çatlamasına veya çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle de asla donmuş cama sıcak su dökmeyin veya yerden kar alıp ovuşturmayın.
- Kış aylarında aydınlatma sistemi özen ister. Farlar ve stop lambalarının aydınlatma performansı, buzlanan camları nedeniyle düşer. Sadece ön camı değil, far ve stoplardaki buzları da temizleyin.
- Ön cam buğu yaptığı zaman, motor soğuk bile olsa klimayı devreye sokarak buğuyu daha hızlı giderebilirsiniz.
- Trafikte olası uzun beklemelere ve yolda kalmalara karşı az yakıtla yola çıkmayın.
- Direksiyon başında, kalın mont, bere, eldiven gibi sürüş güvenliğini azaltan ekipmanlar kullanmayın. Aracın içi normal sıcaklığa ulaşınca üstünüzdeki kalın giysileri çıkartın.
- Akü başta olmak üzere, tüm elektrik sistemini gözden geçirin.
- Zorunlu olan takoz, çekme halatı gibi ekipmanların yanına, buz kazıyıcı, el feneri, yedek sigorta ve ampul eklerseniz çok işe yarayabilir.
GÜVENLİĞİN AHAHTARI YUMUŞAK SÜRÜŞTE
Karlı ve buzlu yollarda güvenli otomobil kullanmanın ilk şartı 'yumuşak sürüş' kurallarına uymaktan geçiyor. Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor.
- Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.
- Ani direksiyon hareketlerinden kaçının, fren ve gaza sert basmayın.
- Araç kaymaya başlayınca, ayağınızı gaz pedalından çekin. Kontra direksiyon hareketleriyle aracı izine döndürüp, toparladıktan sonra gaza basın.
- Araç kayma halindeyse, kaydığı yönde direksiyonu çevirin. Araç izine girdikten sonra gitmek istediğiniz yönde direksiyonu çevirin. İlk anda gitmek istediğiniz yöne direksiyonu döndürürseniz zaten kaymakta olan tekerlekler kilitlenecektir.
- Sert eğimli bir yoldan geçmek zorunda kalırsanız, sık sık frene basmak kaymaya neden olabilir. El frenini hafif çekip, 1. vitesle inmek pratik ve güvenli bir çözüm olacaktır.
- Manuel şanzımanlı otomobillerde kaygan zeminde, düşük hızlarda ilerlerken 2. vitesi, otomatik araçlarda varsa kış modunu kullanın.
- Kaygan ve karlı zeminde önünüzde ilerleyen aracın tekerlek izinde gitmeye çalışın.
- Fren yapıldığında ABS devreye girip, tekerlekler ve fren pedalını titretmeye başladığında panik yapmayın.
- Tekerleklerin kilitlenmeye başladığı anda freni bir saniyeliğine bırakıp yeniden fren pedalına daha nazikçe basın.
ASLA YAPMAYIN!
Sıcaklığın +7 dereceye düştüğünde standart lastikler özelliğini yitirir. Kar lastiğiyse en iyi performansı sağlar. Bilinenin aksine Buz ve karda ilerlemek için lastik basınçlarını asla düşürmeyip, tamamlayın.
AKŞAM
alıntıdır
şu karlı günlerde belki birilerinin işine yarar diye düşündüm.
Bende geçen arabanın camına sıcak su döktüm, burda yazılanlara göre bu zararlı bişey ?
çok kaynar olmasada ılık-sıcak arası su dökmek gerçekten zararlı mı ? normalde dökünce direk çözüyo buzu falan güzel oluyo...
özellikle soğuk memleketlerde yaşayan arkadaşlar bilgilendirirseniz sevinirim
Yukarıda yazılanlara ilave edelim.Karda ve buzda sürüş detaylarını yazmak çok uzun zaman alır ancak kaygan zeminlerinde birbirinden ayrıldığı noktalar vardır.Öncelikle lastiklerimizin dördüde aynı olmalıdır.Uygun olan kış lastikleri kullanılmalıdır.Bunu sebebi soğuyan havada (ortalama 8 derecenin altında) yaz lastiği veya 4 mevsim lastiklerinin hamurlarının yapı itibariyle sertleşmesi ve tutunamamasıdır.Bunun dışında desen ve diş derinlikleride kış lastiklerinin(veya kar tipi) soğuk havalarda daha iyi tutunmasına sebeptir.Kısacası havalar soğuyunca nasıl botlarımızı giyiorsak, araçlarımızada botlarını giydirmeliyiz.Şimdi kısaca bahsedebilirim;
1-Taze (sulu sepken) karda sürüş: Yeni yağan kar, toprağın tam soğumaması nedeniyle en alt kısımda sıvıya yakın bir durumdadır.Her ne kadar beyaz görünsede üzerinden geçildiğinde hemen ıslanır.Bu kar tipi genellikle 3,-1 derece civarında görünür.Genellikle ilk yağan sulu sepken dediğimiz kar türüdür.Bu zeminde aracın kontrol edilmesi zordur.Zira lastikler kış lastiği yada kar tipi bile olsa tutunduğu yüzey sabit değildir bu yüzden yol tutuş çok kötüdür.Buna rağmen araç zorlandığında tabana ulaşabilir ve bu sayede yola devam edebilir.Risk ise patinaja düşen lastiklerin taban temas ettikçe aşınmasıdır.Böyle hava koşullarında araç sık sık izinden çıkar, bu yüzden direksiyon yumuşak hareketlerle kullanılmalıdır.Aksi taktirde kontrolsüzce eğim alanının içine doğru burundan yada arkadan kopar.Gaz tepkilerini son derece sakin ve lastikleri hissederek vermeliyiz.Fren kullanımında ise araçta abs varsa bile dozlayarak ve mümkün olduğunca freni az kullanarak yolumuza devam etmeliyiz.
2-Tabanı buzlu karda sürüş: Böyle havalarda önceden buzlananzeminin üstüne kar yağar.Bu kar taneleri buzlu zeminin üzerinde bir tabaka oluşturur ve bu en tehlikeli koşullardan biridir.Lastikler kar tabakasına tutunduğu halde alttaki buz tabakasına tutunamaz ve aracın kontrolü çok zor olur.Bu koşullarda en uygun kullanım zincirdir.Ayrıca çoğu ülkede yasaklı olsada çivili lastiklerde bu koşullarda başarılıdır.Zira tabandaki buza ulaşabilen lastik bileşenleri tutunmayı daha iyi hale getirir.Bu tip koşullarda yukarıdaki bilgilere ek olarak zincir var diye gaza basılmamalıdır.Çünkü zincirler ne kadar kaliteli olsada kopabilir.Bu hem sizin yoldan çıkıp kaza yapmanıza, yada kopan parçanın araca zarar vermesine neden olur.Sürüş tarzı olarak sabit bir viteste rolanti devrine yakın bir sürüş sağlanmalıdır.Buradaki amaç aracın en az tork verdiği devirde kullanmaktır.Yüksek tork, yüksek döndürme gücü demektir ve karlı-buzlu koşullarda bu istenmedik bir durumdur.
3-Derin karda sürüş: Yukarıdaki yazılara ilaveten bu koşullarda zincir şarttır.Hatta mümkünse arazi aracı olamdığı sürece derin karda araç mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır.Aracınızın altı yere yakınsa siz ilerledikçe alta dolan kar aracın yere basma gücünü azaltır.Bir süre sonra çekiş tekerlekleri artık yeterli sürtünme bulamaz ve araç askıda kalabilir.Yani derin karda zincirlede kolayca yolda kalabilirsiniz.Bunun dışında ön havalandırma deliklerini kapatan kar hararetin yükselmesine, zaten devirli çalıştırdığınız aracınızın bir anda su kaynatmasına neden olabilir.
4-Buzda sürüş: Buzla kaplı bir zemin, her ne kadar sürtünme olarak düşük olsada, yukarıdaki koşullara bakıldığında en homojen zemindir.Tutunma limitlerini belirleyen etkenler vardır.Buzlu zeminde lastik seçimi çok önemlidir.Özellikle vakumlu lastikler buzlu zemin için biçilmiş kaftandır.Bunun dışında çivili lastikler oldukça yüksek performans gösterirler.Zincir olarak pençe tabanlı düşük profilli zincirler tercih edilebilir.Buzda araç kullanırken en çok dikkat edeceğimiz olay aracın izinde kalmasıdır.Eğer araç ekseninden saparsa geri toplama şansımız olmayabilir.Asfalt veya kuru zeminin aksine düzlemi hızla bozulan araç kontralara veya gaz tepkilerine cevap vermeyebilir.Virajlara oldukça temkinli girmeli ve direksiyonla birlikte lastikleri hissetmeliyiz.Kalkışlarda 2. viteste gaza yüklenmeden, çok nazik bir şekilde debriyajdan ayağımızı hafifçe çekmeliyiz.Frenlemelerde aynı şekilde en üst noktadan itibaren hafifçe kullanmalıyız.
Genel olarak: Çok fazla yazamadım ama önden çekiş-arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş araçların kullanım tarzları farklıdır.
-Kullanıcı önce aracını tanımalıdır.Boş bir alanda aracının tepkilerini ölçmelidir.
-Bakımları yapılmış, uygun lastikler takılmış, ekipmanları tam bir araç ideal araçtır.
-Arkadan itişli araçlarda arkaya yük koymak çekişi arttırır ama direksiyon hakimiyetini zayıflatır.
-Önden çeker araçlarda aracın arkasının yüklü olması iyi değildir.Ağırlık dağılımı arkada olan aracın ön tekerlekleri yere sağlam basamaz.Hem tutunma azalır hemde direksiyon hakimiyeti zaafiyete uğrar.
Daha yazacak çok şey var ama şimdilik bu kadar.Herkese kazasız belasız sürüşler diliyorum.Allah hepimizin yolunu açık etsin...
3/4 Ay karda buzda arac kullanan biri olarak diyebilirimki karda buzda en önemli şey araç sürücüsünün kara buza olan alışkanlığı yazlık lastiklerle gidip geldiğimiz yerde "özellikle batıdan gelenler" kışlık lastikle bile gidemiyor kar acemiliği cekiyor bir iki küçük ipucu vereyim
1.1 viteste arac patinaja girer ve yerinde sayar durur en kolayı 2 vitesle kalkmak
2. el freni karda buzda abs ve benzeri güvenlik paketi olan araccı bile arkadan kaydırır el frenini kışın hiç kullanmıyoruz park halinde iken bile yoksa sabah arac hareket edemez kampana yapışan frenler yüzünden
3.cukur ve benzeri bir yerde kaldığında aracı cıkarmanın yolu aracı sallamaktır şöyleki gaz debriyaj uygulaması hafif gazla birlikte debriyajı basıp bırakarak aracı sallıyoruz ve gazı asla köklemiyoruz cok hafif bir gazla cıkıyoruz
4.camların buz tutması sonucu görüşünüze engel bir durum varsa sıcak su yada ılık su dökmek camı catlatır başınıza iş acar en kolay yolu ise aracı park ettikten sonra silecekleri kaldırıyoruz sabah camda buz ve kar varsa hafiften kazıyoruz plastik cam kazıyıcılar var bu kazıyıcılar plastik olduğu için cama pek zarar vermiyor en azından catlatmaktan daha iyi
5.en önemliside lastiklerdir değişik markalarla denemiş farklı insanlarda görerek şunu anlamış bulunuyorum ki karda buzda tüm markalar zayıf ama zayıfın en iyisi olarak lassa öne cıkıyor erzurum karsa ağrı gibi illerden arkadaşlar bunu ispatlayabilir yanından gectiğiniz 10 aracın lastiklerine bakın 10 dan 5/6 garanti lassadır ve yokohamadır
tavsiyem lassa ve yokohamadır