Aracın tam fiyatını bilmiyorum ama 71 bin lira ile 100 bin lira arasında değişiyor. İkinci el fiyatlarına da baktım en yüksek 93 en düşük 68 bin lira. Şimdi oturup düşünelim, aracın değişeni yok, tramer kaydı yok, kazaya da karışmamış. Motor ve yürüyeni de o sebeple sağlam ve belli ki taşıma sırasında yüzeysel ufak bir darbe almış ve düzeltilmiş.
Sen aracının bakımlarını yan sanayi parça kullanıp kendin yaptığın için bakımlara 200 lira diyorsun ama o iş öyle değil emin olabilirsin, ben dahil pek çok kişi en kötü ihtimalle özel servise gidiyor
Ben aracımın bakımlarını orijinal parça kullanarak yetkili serviste yaptırdığım ve faturalarını da sakladığım için net rakamlarla konuşacağım
15 bin bakımı 453 lira.
30 bin bakımının faturasını bulamadım, 300 diyelim.
45 bin bakımı 358 lira (Buradan itibaren %25 club kart indirimim başladı)
60 bin bakımı 917 lira.
Ayrıca, garanti süresi bittikten sonra 2 tane arıza yaptı, onlar da şunlar.
1400 liraya pedal takımı değişti.
660 liraya devir daim pompası ve vites kutusunun bilmem neresi falan değişti.
Şimdi tekrar bakarsak 3.5 yıl içinde 4000 liralık bir masrafım oldu ve bu aracın değerinin %10'una eşit. Eğer bu olay benim başıma gelseydi ben 4 periyodik bakım +2 yıl garanti şeklinde anlaşarak 4000 lira kar edebilirdim ki, zaten aracın düşen değerine eşit oluyor.
Rötuş boyası değeri etkilemez, çamurluktaki 1 karışlık boya da aracın değerini %10 düşürmez, ama arkadaş aracını yenilerse zaten bakımlara para ödeyecek ve garanti süresi bittikten sonra çıkan arızaları cebinden yaptırmak zorunda kalacak. Üstelik trafikte her an kaza riski vardır, olmasa bile gece gelir birisi çizer vurur kaçar durduk yere gene boyanma ihtimali vardır, bayiden çıkarken kaza yapma ihtimalini o yüzden verdim.
Özetle tabi ki söz konusu arkadaş kendi kararını verip ona göre hareket edecek ama ben 4 periyodik bakım +2 yıl daha garantinin devam ettirilmesi taraftarıyım, bunlar kabul edilmezse yeni aracı o zaman talep etsin. Yeni araç verilmesi mesele değil arızalarda ve bakımlarda para cepte kalır ve araç yetkili servis bakımlı olur, bundan bahsediyorum.