LPG ve Bor tasarruf sistemi ile ilgili tespitlerimi de yazayım bu arada.
Muhakkak ki LPG tasarruflu bu kesin.
LPG li 1.8 zafira 100 km de 12-13 lt gaz yakar herhalde. 220-240 kadar şehiriçinde yakar. Ben 9lt/100 km şehiriçi yakıyorum yani 310 kuruş kadar.Benzin 2-3 ay içinde %15 arttığı için fark açıldı biraz. Litresi 3 YTL civarındayken borla LPG arasında fazla fark yoktu. Ben 2.000 YTL lik LPG sistemi taktırmak yerine bu sistem parasını 3 yıla böldüm ve her yıl 666 YTL yi benzin masrafıma katkı yaptığımı hayal ettim. 2006 aralığında bor sistemini taktırdım.2009 aralığı veya 2010 yazına kadar bu araca -Allah kaza bela zorunluluk vermesin-3 yıl binmeyi planlamıştım. Yani 3 yıllık
LPG tasarrufu + 2.000 YTL sistem taktırma harcamasının= %20 Bor tasarrufu + Benzinli sistem harcamasına.
eşit olduğunu düşünüyorum ve bu formulüne sadık kalmaya karar verdim.
Kaldı ki; insan araç LPG ile az yakıyor diye her yere araç ile gitmeye başlıyor ve 1 yılda eskiden benzin ile yaptığınız kilometre otomatik olarak %30-40 artıyor. Daha çok araç kullanıyorsunuz ve cepten çıkan yakıt parası azalmıyor. Lüks satın alıp daha çok araç imkanından yararlanmak iyi de sağlık, yürüme ve egzersiz de azalıyor, araçtaki etkisi de henüz sonucu çözülmemiş bir muamma.