Tork&Beygir

Beygir olmadan diye bir şey olmadığı için bu soru otomatik olarak düşüyor. Çünkü motorda tork ve beygir beraber üretilir, ama tork aktarma organlarında oranlanabilir. Bu nedenle tork olmadan beygir hiçtir, ama torkun olduğu her yerde beygir de vardır.

Daha açıklayıcı olmak adına şu bilgileri de vereyim. Aslında Tork ve Beygir gücü birbirinden bağımsız şeyler değiller. Şöyle ki;

Beygir gücü yani güç, birim zamanda yapılan iş anlamına gelir. İş de fizik tanımında kuvvet x yol dur. buradan çıkan sonuç güç = (kuvvet*yol)/zaman dır. Kuvvet*yol da momenti verir (noktaya uygulandığında) bu durunmda karşımıza ne çıkar? Güç aslında torkun anlık olarak uygulanmasından ortaya çıkan bir zamana bağlı bir kavramdır. Yani aslen Beygir Gücü Tork un bir fonksiyonudur. Ancak araçlarda bahsedilen beygir gücü krank milinde yaratılan beygir gücü olduğundan şu tabir daha uygun olur: Beygir gücü, pistonların, krank mili üzerinde uyguladıkları anlık kuvvettir.

Zaten beygir gücünün mucidi James Watt, bir atın bir 12 fit yarıçaplı bir değirmen çarkını saatte 144 kez veya dakikada 2,4 kez çevirebildiği ve çarka uyguladığı kuvvetin 180 libre-kuvvet olduğunu öngörerek bu hesabı yapmıştır. Tek amacı da buhar makinesini satmak istediği müşterilerine, makinenin yaptığı işive gücünü daha kolay anlatabilmektir. Burada 180 libre-kuvvet denilen kuvvet, beygirin değirmen koluna uyguladığı TORK oluyor dikkat ederseniz. Beygir gücünün hesaplandığı formülden yola çıkarak çok basitçe, Tork un devir ile çarpımından beygir gücü çıkar diyebiliriz.

:D:D:D güzel yazmışsında bunu bile bile tork yoksa beygir hictir demek yaptığın o kadar bilimsel açıklamanın ardından mahalle ağzı olmuş o yüzden soruyu yazdım sana :D:D:D

çok güzel bir açıklama ardından o laf bana garip geldi:D
 
eee ben takıyorum yazarken çizerken sende tak tabi, ayrıca takmassan büyür numara.. şaka bir yana faydalı bilgiler, güzel oluyor herkes birbirinden birşeyler öğrenir hem..seviyeli ve saygılı tartışmada olabilir tabiki birbirimizi kırmadan.. kimse gücenmesin ha

Sevgi ve Saygılarımla herkese
 
Beygir olmadan diye bir şey olmadığı için bu soru otomatik olarak düşüyor.
Zaten beygir gücünün mucidi James Watt, bir atın bir 12 fit yarıçaplı bir değirmen çarkını saatte 144 kez veya dakikada 2,4 kez çevirebildiği ve çarka uyguladığı kuvvetin 180 libre-kuvvet olduğunu öngörerek

Tamam işte güzel kardeşim bu hayvan at neyse, 180libre-kuvvetle dakikada 2,4 değilde 240 kez çevirirse nolur? :cry:
 
Beygir gücü ve tork ayrı kavramlardır. Birçok kişi bu iki parametreyi birbirine karıştırır. Tork bir yarış atının adımlarını ne kadar hızlı atabildiğini, beygir gücü ise atın hangi aralıklarla hızlı adım atabildiğini gösterir. Yani tork kuvvet, beygir ise güçtür.

Beygir gücü aynı ancak torkları farklı olan iki aracı zıt istikamette gidecek şekilde bağladığınızı düşünün. Halat çekme oyunu gibi ikisi de gaza bastığında torku yüksek olan otomobil diğerini çeker, Otomobillerde koltuğa yapıştıran da beygir gücü değil, torktur....

Dizel otomobillerin torku benzinlilere göre daha yüksektir. Dizel motorlar daha düşük devirlerde yüksek tork yakalayabilirler,,,Gaza yüklenmenize ve dolayısıyla otomobili bağırtmanıza gerek kalmadan motor gerekli çekiş gücünü yakalar. Dik bir yokuş çıkıyorsunuz diyelim. Üçüncü vitestesiniz ve devir kadranı 2000’i gösteriyor. Arabanız dizel ise gaza basarsanız hızlanırsınız Benzinliyse motor ağırlaşır ve vites düşürmek zorunda kalırsınız

Bu dizel araç söylemlerini daha net açıklayayım rampada da, bağlama olayında da dizel daha net sonuç çıkarır, daha verimli çalışır. Ama benzinli araç gazı alırken hızlanırken dizeldeki koltuğa yapıştırma hissini vermesede daha çabuk devirlenir. Tork yüksek olduğundan o his rahatsızlıkdan öteye gidemez.
Her zaman hp yüksek yeterli torkla beslenen araç daha çabuk hızlanır.
Biri yarış atı, diğeri katır. O nedenle hızlı otomobiller benzinli, ağır büyük otomobil ve araçlar dizeldir.
 
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG’si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG’dir.
Bütün bunları yazdıktan sonra kısaca bir düşünün. Bir motorun krankına yarıçapı 1 metre, çevresi 6,28 olan bir makara bağlayalım. Makaraya ucunda 50 kiloluk bir taş olan 6280 metre uzunluğunda bir ip bağlayıp, ipi uçurumdan aşağı atalım.
Bu motorun, bu taşı kaldırabilmesi için ne kadar kuvvet üretmesi lazım? Yerçekiminin 9,8 m/s^2 olduğunu biliyoruz. Böylece 50*9,8=490 Newton kuvvete ihtiyacımız var. Eğer bu motor 490 Nm tork üretirse bu taşı kaldırabilir. Diyelim ki 4900 Nm torku ancak 1000 devirde üretiyor.
Makaranın çevresi tam 6,280 metre, böylece tam 1000 devir sonra, yani 1 dakika sonra, taşı tamamen yukarı kaldırmış olacak. Bu makinenin ürettiği güç kaç BG? p=490*1000/7023=69,7 BG
Peki ya bu 490 Nm torku 2000 devirde üretebilseydi? O zaman taşı 1 dakikada değil, yarım dakikada yukarı çekecekti ve ürettiği güç de p=490*2000/7023=139,5 BG olacaktı.
Her iki halde de motor 490 Nm kuvvet üretiyor ama 2000 devirde daha hızlı döndüğü ve daha çok iş yaptığı için daha fazla BG üretmiş oluyor.

bunlara bakılırsa benim aracımın max torku 1750 dv veriyor..
yani max torkunu 1000 dv verse idi,105 hp cok az oranlara düşecek ve hp den tam anlamıyla yararlanamayacktık öylemi?
yani verdiğiniz örnekte max torklarını 1000 dv verincede bir işe yaramıyor hp düşüyor,3000 dv yaramıyor hp dusuyor.
hmm anladım.
o zaman benim arac 1750 dv 205 nm tork uretiyor..
o zaman ben hp gucumden iyi bir oranda yararlanabiliyorum öylemi?
 
yarın bu konulardan sınava grcem :D
 
Fiziksel tabirlerle anlatacak olursam eğer, Tork = Moment, Beygir = Güç tür. İvmelenme (hızlanma) için tork her daim, her devirde şarttır. Son süratinize ulaşana kadar her daim torktan faydalanırsınız. Zaten bir aracın son süratini belirleyen ana faktör de Tork tur. Aracınızın hızlanmasına engel olan dış kuvvetler (yer sürtünmesi, hava direnci) Tork tan daha az olduğu sürece aracınız hızlanır, Yere aktardığınız tork dış kuvvetlere eşitlendiği anda da aracınız artık hızlanmaz ve hızını korumaya devam eder.

1000 beygirlik bir motor yapabilirsiniz, ama bu motorun torku 10Nm olursa, en basit örnekle o motor astra G yi yerinden oynatamaz! Oysa ki motorun gücü yine 100 beygirdir ama kuvvet uygulayacak TORK yoktur araçta.

Motorun ürettiği tork tekerleklere farklı oranlarda aktarılabilirken motorun ürettiği beygir gücü sabittir. Torku yere farklı oranlarda aktarabilmek için vitesleri kullanırız. Arabanızın 5. viteste kalkmamasının nedeni de aslında budur. Çünkü 5. vitese taktığınızda, tekerleklere uygulanan tork kuvveti aracı durağan konumdan hareketli konuma geçirmeye yetmez. Yani tork olmadan beygir bir hiçtir.
Buğra cım döktürmüşün herzamanki gibi:D helalll...:good:
 
Bu dizel araç söylemlerini daha net açıklayayım rampada da, bağlama olayında da dizel daha net sonuç çıkarır, daha verimli çalışır. Ama benzinli araç gazı alırken hızlanırken dizeldeki koltuğa yapıştırma hissini vermesede daha çabuk devirlenir. Tork yüksek olduğundan o his rahatsızlıkdan öteye gidemez.
Her zaman hp yüksek yeterli torkla beslenen araç daha çabuk hızlanır.
Biri yarış atı, diğeri katır. O nedenle hızlı otomobiller benzinli, ağır büyük otomobil ve araçlar dizeldir.
abicim peki neden millet benzinli aracı daha cok buyutuyor gözünde??
sanki benzinli daha performanslıyımıs gibi konusuyorlar,oysaki sisizn dediğinize göre dizel aracta daha cok performans elde edilir..
bizim bundan önce 1.6 16v astra classic vardı..
arkadaslar off o ne gider simdi hemde benzinli filan diyorlardı..
şimdi adamlara 1.9 jtd gösteriyoruz dizel deyip geciyorlar yahu:D
nedir bu halkımızdaki benzin sevdası anlamadım ki?
sadece daha sessiz calısıyor o kadar..
performansta dizelden asagıda dediğim ve dediğiniz gibi..

bir örnk vereyim..
bizim burda bir yokus var cok dik ve uzun bir yokus,herkes bilir burada..
ben 1.6 astramızla orayı hızımı almadan 1 le bagıra bagıra cıkıyordum..
ama hızımı almadan duruyodum yokusta tekrar kalkıyordum..
şimdi şimdiki aracımız dizel..
sıkı durun ben bu bayırı 3.viteste arac cok fazla kasılmadan cıkıyorum..
hızımı almadan ya da almız olarak farketmiyor..hemde mukemmel cıkıyor yuksek hızlarda..
şimdi sıkı durun;
ben o bayırı astra ile şöyle guzel bi hızımı aldıktan sonra o bayırı 2.viteste deli gibi cıkıyordum belki şimdikinden bile hızlı...
bu işten bişey anlamadım gitti yaa...
 
Geri
Üst