Uzun Yol İzlenimleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Bye_Bye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Uzun Yol İzlenimleri

düz yol diyebilecek kadar hafif bir egimi vardı. ancak arabanın zorlandıgını farkettim. bu şikayetle 2 araba daha gelmiş ve gm den bu konu hakkında bülten yayınlanmış dediler. bu sorunun debriyaj sensörü ile alakalı oldugunu belirtiyormuş bültende . benim cc den devreden çıkarken hızım da size yakın bir hız ve 6. viteste idi.

o hızlarda devir tam kaç şimdi hatırlamıyorum ama belki tork aralığının altına indiği için araç zorlanıp devreden çıkmış olabilir

Cumartesi sabah arkadaşlarla İstanbuldan Zonguldak Ereğliye gidip gün içerisinde şehir içerisinde kısa mesafelerde gezmeler dönüşte düzce akçakocaya uğrama ve pazar gecesi dönme gibi bir uzun yolum oldu.
Giderken 3 kişi + bagaj
Dönüşte 5 kişi + bagaj

Yola çıkarken ekonomi olsun diye 140 ı geçmeyi düşünmüyordum ama öyle olamadı malesef tam tersi otobanda 140tan aşağı inemedik. giderken 140 - 190 km/h ile gittik.
Dönüşte ise 5 kişi + bagaj olmasına rağmen çok rahat bir şekilde düz yolda 215 km/h hızını gördü ancak trafikten dolayı yavaşlamak zorunda kaldım. Devam etsem hiç kasılmadan gidecek gibiydi. aracın bukadar dolu olmasına rağmen ve yolu hissettirmemesine ben ve araçtakiler bayıldı :) ortalama yakıtım ise 8.3 lt idi. Bu arada klima açıktı seviyesi 1 ve 2 olarak değişiyordu.

Arabalarımız gerçekten harika; çoğu kişi kafasını dağıtmak için farklı şeyler yaparken ben Astra yla bir tur atıyorum böyle anlarda!

Kazasız belasız...

dizelcilere 8.3 litre deyince bu rakamı çok fazla buluyorlar ama bu kadar performansa göre bence 1.4 turbo ekonomik bir araç. örneğin,annemde 1.4 98bg clio hb var. o araçla ben eskişehir-ankara arasını 160 gibi gittiğimde 8 litre ort. yakmıştı.hem de bu kadar sitrese 8. litre çok fazla..

Bizde 120 - 140'ı geçmediğinde ortalama 6.0 - 6.5 lt yi geçeceğini sanmıyorum. Ama inanın gidilmiyor boş yolda. Hatta ben ilkbaşlarda böyle 140 - 160 la gidiyordum ekonomi olsun diye arkadaş yanımda baktı ibreye bende çok yavaş gidiyoruz sandım dedi. sonra yer değiştirdik o geçti direksiyona normalde sakin kullanan hız yapmayan birisi. bi baktım 190 la gidiyor. Dedim hani ekonomi yapacaktık :) valla hiç farkında değilim dedi. Araç hiç hızı hissettirmiyor.. Sonrasında zaten az yaksın diye düşünmedik.

Bugün Corsa ile Balıkesir e gidip geldik ailecek, yol çalışmaları ve yoğun trafik yüzünden 5. vitesi pek kullanamadım ama dikkatimi çekti; araç 3 kişi+klima ile 5. viteste 100km/s ile gitmektense 4. viteste 4000dd ile gidildiğindeki anlık tüketimi daha düşük oluyordu.

5. vites ile giderken trafiğin dalgalı akışına ayak uydurmak için verilen gaz/fren komutlarına araç 4. vitestekinden daha fazla benzin tüketiyordu, yani halk dilindeki "araba devirli kullanılır" geyiği aslında tamamen boş değil çünkü bazen orta/üst devirlerde sabit hızda gidip arada kısa süreli gaz vermek yük altındaki aracı en üst viteste zorlamaktan daha ekonomik oluyor.

arkadaşlar detayları kendi topigimde anlattım... bir haftada 2200 km yol.. ne sırtım ağrıdı ne de belim.. hep yolculuklardan sonra bacaklarım şişer araçta uyku bastırırdı. ne bacaklarım şişti ne de uykum geldi... konfor üst düzeye yakın... yakıt tüketimini konuşmaya gerek yok.... güvenlik hissi üst düzeyde.... Allah kaza bela vermesin.... bu yolculuk sonrası verdigim paraya bir kez daha helal olsun dedim... yolculuğumun gece olan kısmında AFL'yi aradım diyebilirim.... sadece navigasyon biraz beni üzdü.... detayları topiğimde var....

Arkadaşlar,
6 ay aradan sonra ilk uzun yolumu izmit-denizli arasında yaptım, ve bozuk yollarda yüksek hızlarda sürünce sürpriz araç içi sesler ile karşılaştım, en yakında geleni navigasyon ekranının üst kenarındaki plastik.

Bu arada acaba ben koltuk ayarını mı tam yapamıyorum, seyahat sonrasın belim de hafif bir ağrı vardı.
Onun dışında 555 km de deponun 5/8 ini harcamışım, yani en küçük 8 birimden 5 tanesi.Bu arada yer yer 170 lere kadar çıktım.Dur kalklar yaptım, birkaç km 1 ve 2. viteste gitmek zorunda kaldım.

Bu durumda bile full depo ile orantısal 888 km yapabiliyor, daha yavaş kullansaydım sanırım 1000 km ye yaklaşabilirdim.
Sanırım şehirlerarası sabit kullanımda aracım dizeller ile yarışabilecek durumda.

Ne dersiniz?

1.4t ları yavaş kullanırsak gerçekten ekonomik ama gel gör ki ( yukarıda arkadaşların da yazdığı gibi) yavaş gitmiyor bu meret.  evill2

Geri