uzun yol tecrubesı nasıl kazanılır

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theopel
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
kesinlikle uykulu olmayacaksın, araba sollamalarda kararsız kalmayacaksın, sabırlı olacaksın ve uzun süre araba kullanmayacaksın çünkü uzun süre araba kullanınca dikkatin mutlaka dağılıyor ve reflekslerin zayıflıyor.

bence yanına tecrübeli birini al ilk seferde

uzun yol düşünüldüğü kadar kalay değil hiç uzun yola çıkmayalar yaa şehir içinde kullandıktan sonra uzun yolda ne var rahat rahat kullanırım diyor ama işin rengi çok farklı uykusuz olmayacksın belirli aralıklarla durup bir beş on dakika mola vermelisin ve dedikleri gibi allah vermesin telafisi yok uzun yolun dikkat edin lütfen

Öncelikle yola çıkmadan önce uykunu iyi almalısın..İnsanlar direksiyon başında gözü açıkta uyuyabilir bu gerçektir..Yani yolda kendini bitkin hissettiğin an bir tesise girip dinlenmelisin illa uyumanda şart değil..

Adı üstünde uzun yol,dolayısı ile sana bir kaç dakika kaybettirecek durumlarda (Kamyon arkasına takılma vs) o gereksiz bir kaç dakikayı kazanmak için hatalı ve riskli sollamayı deneme bile..Sana hiç bir faydası olmaz..

Nereye gittiğini bilmiyorum ama farklı şehirlerden geçerken,şehir içlerinde dikkat etmelisin..Yani hayvan yada traktör çıkabilir önüne buna dikkat etmelisin..

Son olarak eğer yanında ehliyeti ve direksiyonu olan biri varsa illa yolun hepsini ben gidicem diye ısrar etme..Dinlenerek gitmekte büyük fayda var..Ben bu tür biriyle yola çıktım..Benden büyüktü,eşimin dayısı:)..Benim arabayla trabzona gidiyorduk,yav ver birazcık ben gidiyim yoruldun diyorum,yokya her sene gidip geliyom ben alışkınım sen uyu damat :) falan diyo bana..Uyurmuyum hiç gözümü kırpmadım trabzona kadar..Trabzon sınırına 5 km kala uyudu bu..Bariyerlere doğru gidiyor bende uyanık sanıyorum baktım bariyerlere girmek üzereyiz atladım direksiyona bağırdım herife bi güzel..Bissssmillllaaahh diyerek uyandı uykusundan..Aldım sonra elinden arabayı :)

gerekli ekipmanları söylüyorum:
-1 adet opel marka araç
-1 depo dolusu yakıt
-1 adet güneş gözlüğü
-1 paket dolusu sigara
-olmazsa olmaz SU
-eğer mümkünse,zevkinize göre hoş sohbet bir yol arkadaşı.
kesinlikle emniyet kemeri şart,gündüz dahi yola çıksan farlarını aç... iyi yolculuklar
Erdem abi sna katılıyorum aynen bunların olması lazım:) ama sigara kullanmadığım için o yoktu ama:D
walla ilk uzun yola daha üç hafta önce çıktım:o ilk baş bende dedim bi terslik falan olurmu die:) sonra yanımda ark. falan hoş sohbet zaten gittiğim yolda bölünmüş yoldu;) solu kapatık sohbet ede ede gittik:o ama gerçekten sohbeti saran biri olcak yoksa bir süre sonra nedeni belirsiz bi uyku bastırdı bana:kop: :kop: :kop:

Arkadaşlarında bahsettiği gibi uykuya yenik düşüp biraz gözlerimi kapatayım birşey olmaz diyip kapattığın anda olanlar oluyor özellikle direksiyon başında çok tatlı bir uyku basıyor ben inanmazdım ama ilk uzun yolculuğumda bunu çok iyi anladım sonra ustalaştım yol yapım çalışmaları oluyor bazen göz yanılması olabiliyor dikkat etmek lazım buda çok önemli ışıklarada dikkat etmek lazım çoğu zaman ışığı son anda farkedip frene basıyosun ama geç farkettiğin için kırmızıda mecburen geçiyorsun işte bu çok tehlikeli ve yine çift şeritten tek şerite düşebilirsin bunada dikkat etmen lazım çünkü sen soldan gidiyorsundur hızlı bir şekilde yol teke düşmüştür birden karşıdan gelen arabayı görünce şok olabilirsin hızın düşükse belki kurtarman için biraz şansın olabilir dikkat etmek lazım özellikle bazı yerlerde uyarı levhası olmuyor benim başıma geldi

Gerçi arkadaşlarda yazmış ama bende hatırlatmak isterim öncelikle ve en önemlisi aşırı hız yapmamak ve araç sollarken karasız kalmayıp temkinli sollayış yapmak. Sollamaları kesinlikle sinyal kullanarak yapmak gerekli. Bir aracı solladıktan sonra solladığınız aracın hızlanabilecek olmasını gözöünde bukundurup ayna yardımıyla arkaya bir kez bakıp sağ şeride öyle girmeniz gerekli. Ayrıca kamyon,tır vb. araçlar karşıdan geliyorsa direksyonu çok gevşek tutmamanızda yarar var çünkü o aracın rüzgar tepkisi sizinkinden kuvvetli olduğu için aracı bir nebze etkiliyor.

Tüm Arkadaşlar çok doğru ve önemli şeyler yazmış, bende şunu ekleyim:

Uzun yolda, özellikle otobanda sollama yaparken bazen sol ve orta şerit doluyken en sağdan kopma olayı yaşanıyor. Malum sürat zaten yüksek, sağa çektiğinde ilerde karınca gibi görünen kamyon vb.nin bir anda kıçına yapışıyorsun o ara sen fren fren diye kazınırken orta şeritteki de yetişmiş oluyor sola atamıyorsun kendini ve arkadan kamyona ......

Sonuç: Uzun ve özellikle otobanda sağdan yüksek süratle sollama yapmamak lazım.

---corsa 1,2--- gelişli gidişli yollarda sollamalarda dikkat aheste aheste
piknik yapa yapa güle oynaya.

uykusuz yola çıkıp dikkatli araba kullanırsan, hatalı ve tereddütlü sollamalara çıkmazsan uzun yol rahat ve çok zevkli olur. benim de oyle aman aman uzun yol tecrübem yok. birkaç defa çıktım. en son düğün zamanı 2000 km uzun yol yaptım. tatil dönüşü kemerden çıkıp ankaraya non-stop geldim (sadece biyerde gaz aldım 5 dk ). durmak istemedim rahattım.

Geri