Vitesi boşa almak zarar verir mi?

Ynt: Vitesi boşa almak zarar verir mi?

eketen link' Alıntı:
Hiçbir araç tipinde giderken vitesi boşa almanın mantığı ve faydası yok. Giderken boşa alınmış araç stop ederse frenler ve direksiyon çalışmayacaktır. Gerçi bizim araçlar elektrikli direksiyon olduğu için aküyü bitirene kadar direksiyon çalışır. Beklerken ise boşa almak her iki seçenek içinde faydalı. Otomatik için çok çok daha faydalı şanzumanın ve yağının ısınmaması için. Yakıt olayı da şöyle yokuş aşağı giderken aracı boşa atınca değil ayağınızı gazdan çekip araç kompresyon yüküne binince enjektörler yakıt püskürtmeyi keser. Bu yüzden anlık tüketimde de 0.0 rakamını görürsünüz. Hiç yakmaz değil, araç yine rolanti yolundan beslenir.
abi  bu benim ilk aracım  20 yaşındayım birçok şeyi sizlere sorarak öğreniyorum saolun sizlerde yanıtlıyorsunuz. Konuyu dağıtmak istemem ama yokuş aşağıya inerken karlı havalarda kaydırmamak için freni kullanmadan vites küçülterek aracı yavaşlatmak istedim araç yavaşlıyor ama babam aracı kullanırken yokuş aşağı inerken gaza hafif bastığında araç belli bi hızla ivme kazanmadan gidiyordu. Ben denedim gaza hafif basmama rağmen devir 3 bin 500 e çıktı araç  hızlandıkça hızlandı. Acaba araçtan araca fark mı var?

noproblem91 link' Alıntı:
abi  bu benim ilk aracım  20 yaşındayım birçok şeyi sizlere sorarak öğreniyorum saolun sizlerde yanıtlıyorsunuz. Konuyu dağıtmak istemem ama yokuş aşağıya inerken karlı havalarda kaydırmamak için freni kullanmadan vites küçülterek aracı yavaşlatmak istedim araç yavaşlıyor ama babam aracı kullanırken yokuş aşağı inerken gaza hafif bastığında araç belli bi hızla ivme kazanmadan gidiyordu. Ben denedim gaza hafif basmama rağmen devir 3 bin 500 e çıktı araç  hızlandıkça hızlandı. Acaba araçtan araca fark mı var?

Aracın otomatikmiydi? Dikkat etmemişim :)

Bir de baban seninle aynı araçta mı o şekilde kullanıyordu?

eketen link' Alıntı:
Aracın otomatikmiydi? Dikkat etmemişim :)

Bir de baban seninle aynı araçta mı o şekilde kullanıyordu?
Hayır abi aracım manuel.
Babamın aracı transporter. Transporterı o şekilde kullandığında yokuş aşağı araç ivme kazanmadan sabit hızla gidiyordu.

Hayır abi aracım manuel.
Babamın aracı transporter. Transporterı o şekilde kullandığında yokuş aşağı araç ivme kazanmadan sabit hızla gidiyordu.
kaçıncı viteste yaptın bu denemeyi ?normalde araçlar en iyi kompresörü 2. viteste yapar ve devir çok artmaz araç kendini baya kasar(bunu birçok model arabada denedim )

Hayır abi aracım manuel.

Babanın aracı seninkinden farklı olduğu için o araçta da denemen gerek. Ancak karda yokuş inerken çok dik ise 1.vites hafif meyilli ise 2. vitesi tercih et. önemli olan aracı durdurmamak yani tekerleri kilitlememek ve hızlandırmamak. Bunları anlatmakla pek yapamazsın.Genelde kullandıkça edineceğin yetenekler bunlar. O yüzden karı gördüğün an muazzam tehlikesiz yerlerde tehlikesiz denemeler yapmalısın araç neye ne tepki veriyor diye. Mesela bir yokuşu çıkmak istedin ama yarıda kaldın. Geri geri inmen gerek ama frenle inemiyorsun çünkü ya tekerler kilitlenir kaymaya başlayıp kontrolden çıkar yada çok hızlanır. Bu durumda yapacağın tek şey aracı 1. vitese alıp aracın hızlanamadan yarım debriyaj gazlayarak ve bunu gazla bırak araç gitsin hızlanamadan tekrar yarım debriyaj gazla şeklinde yapmalısın. Yani aracı tanımalısın. Ayrıca baban da tecrübe ile o şekilde kullanabiliyordur bence :)

Ben vitesi 1 e alıp baya dik yokuşta hafif gaza basmıştım 3 bin 500 4 bin deviri buldu hızlanarak. Yani yarım debriyajla gaza basarsam hızlanmaz diyosun dimi abi?

Ben vitesi 1 e alıp baya dik yokuşta hafif gaza basmıştım 3 bin 500 4 bin deviri buldu hızlanarak. Yani yarım debriyajla gaza basarsam hızlanmaz diyosun dimi abi?

Yok kesinlikle öyle demiyorum. :)  Yarım debriyaj işi dik bir yokuştan geri geri inmek zorunda kalırsan ve buzlu ise gerekli. Senin 1.viteste gazlaman nazikçe değilde birden basmandan kaynaklanmıştır. Kışın gaza kelebeğe dokunur gibi davranman gerek. ;)  Ayağını gazın üzerine koy o kendini bulur. Basma sadece hissettir. Babanın yaptığı budur.

eketen link' Alıntı:
Yok kesinlikle öyle demiyorum. :)  Yarım debriyaj işi dik bir yokuştan geri geri inmek zorunda kalırsan ve buzlu ise gerekli. Senin 1.viteste gazlaman nazikçe değilde birden basmandan kaynaklanmıştır. Kışın gaza kelebeğe dokunur gibi davranman gerek. ;)  Ayağını gazın üzerine koy o kendini bulur. Basma sadece hissettir. Babanın yaptığı budur.
ama bende çok hafif basmıştım olmadı. Ben nerde yanlış yaptım anlamadım şimdi  çekiççç ben gaza kelebeğe dokunur gibi davranmaktan ziyade genelde ayağımın altında yumurta varmış kırmamam gerekiyormuş gibi basıyorum abi :) öğrenci olunca çok yakıyor 68lookk

Geri