1.3 CDTI Soğuk Havada Kaç Dakika Motor Isıtmalı ve Lastik Havası

valla çok şaşırdım bende sabahları 1 dk ısıtoyrum motoru ama kitapçıkda böyle yazıyosa doğrudur kitap arabada üşeniyorum inmeye ama yarın sabah önce buna bakıcam ( 1 dk araba ısınırken bende ona bakarım)

çalıştırıp zorlamadan gitmek son derece mantıklı ve bende yıllardır bunu uyguluyorum. motor soğuk iken sürtünme max. bunu ha durarak ısıtmışsın ha zorlamadan yolda ısıtmışsın (ki çoğu araç kitapçığında çalıştır ve git ama zorlamadan yazar). durarak ısıttığında fazladan yakıt yakarsın. haaa çalıştırdın çıktın yola elemanın birine gıcık olup gaza basacaksan durduğun yerde tam ısıt motorunu kardeş ozaman :)

corsa c kitapçığında aşağıdaki bilgi veriliyor.

127t.jpg

lastik basıncı ise ktapçıkta yada benzin depo kapağında yada aracınızın başka bir yerlerinde verilen değer neyse onu uygulamak lazım.
Yazı kışı fark etseydi üretici ona göre yazardı. Bugüne kadar hiçbir kitapçıkta kışın basıncı şöyle yap yazın şöyle yap diye bişey görmedim. Haaa basıncı lastik soğuk iken ölçün(şişirin). Uzun yoldan gelince yada güneşin altında yatmış aracın lastik basıncı sizi yanıltır.

evet dogru bir tanedir her zaman....:cool::o

öğrendiklerimi uyguluyorum :D
bugün çalıştırdım ve 2. viteste 2bin deviri geçmeden 2-3 dakika kadar sürerek ısıttım aracımı,
park ettikten sonra da 10-15 saniye kadar sonra stop ettim :) umarım faydasını görürüm, teşekkürler arkadaşlar

çalıştıktan sonra en fazla 1 dk bekleyin ama burada altın kural devri fazla yükseltmeden ısınana kadar yavaş gitmek performanstan 3-5 dakikalığına vazgeçeceksiniz.

yararlı bir başlık oldu. bilgiler için teşekkürler arkadaşlar.

ben uzun yoldan geldiğimde turbo sağlığı için 2 dakika rölantide bekletiyorum.
Kışın benzinli aracımda hemen yürüyorum.
Dizel araçta 30 sn bekliyorum

yeni nesil araçlarda aracın rolantide ısıtılmasına gerek yoktur, çalıştırır çalıştırmaz da gidilmemelidir, ort.15 saniye beklendikten sonra hareket edilmelidir. araç dizel de olsa benzinli de olsa durum pek değişmez stop ederkende 5 saniye yeterli olacaktır ancak uzun yoldan geldikten sonra araç yuksek devırlerde çalıştıgından aşırı bir ısınma söz konusu olabilir bu durmda da ort.30 sanıye yeterli olacaktır.aşırı bekleme surelerı gereksizdir ve fazla yakıt sarfıyatı demektır. bu bilgiler hem üretici ve teknik servis bilgileridir hemde aracın kitapçıgında da yazmaktadır.

http://www.uzmantv.com/gereksiz-yakit-harcamamak-icin-aracimizi-nasil-calistirmaliyiz

Son düzenleme:
yeni nesil araçlarda aracın rolantide ısıtılmasına gerek yoktur, çalıştırır çalıştırmaz da gidilmemelidir, 15 saniye beklendikten sonra hareket edilmelidir. araç dizel de olsa benzinli de olsa durum pek değişmez stop ederkende 5 saniye yeterli olacaktır ancak uzun yoldan geldikten sonra araç yuksek devırlerde çalıştıgından aşırı bir ısınma söz konusu olabilir bu durmda da 30 sanıye yeterli olacaktır.aşırı bekleme surelerı gereksizdir ve fazla yakıt sarfıyatı demektır. bu bilgiler hem üretici ve teknik servis bilgileridir hemde aracın kitapçıgında da yazmaktadır.

bana ilk calismada 15 sn bekleme ile ilgili bir manuel bilgisi atarmisiniz lutfen... yanlis bilgiler ile forumlarda devlet ekonomisine bu kadar zarar verilmez, 1 milyon arac kullanicisinin 15 sn beklemesinin devlete yillik maliyetini hesapladiniz mi hic :cool:

(tabii forumlarda 1 milyon uye yok ama genel bir yanlisliktan bahsettim :D)

Son düzenleme:
yok 3 dak bekle yok 5 dak bekle. sanki 3-5-10 dak bekleyince motor normal çalışma sıcaklığına ulaşıyor da bekle diyorlar. en az sürtünme normal çalışma sıcaklığında olur. yani 90 derecelerde. eeeee 3-5-10 dak da motor bu sıcaklığa ulaşıyor mu ? eeeeee neyi bekliyoruz ozaman ?

yukarda paylaşmıştım. tekrar paylaşıyorum. corsa c aracımın kitapçığından alıntıdır.
çok açık ve net olarak diyor ki motor normal sıcaklığına ulaşana kadar zorlama kardeşim. bukadar basit.

127t.jpg

yine aynı kitapçık sonraki sayfada da diyor ki

128mu.jpg

Son düzenleme:
yok 3 dak bekle yok 5 dak bekle. sanki 3-5-10 dak bekleyince motor normal çalışma sıcaklığına ulaşıyor da bekle diyorlar. en az sürtünme normal çalışma sıcaklığında olur. yani 90 derecelerde. eeeee 3-5-10 dak da motor bu sıcaklığa ulaşıyor mu ? eeeeee neyi bekliyoruz ozaman ?

yukarda paylaşmıştım. tekrar paylaşıyorum. corsa c aracımın kitapçığından alıntıdır.
çok açık ve net olarak diyor ki motor normal sıcaklığına ulaşana kadar zorlama kardeşim. bukadar basit.

127t.jpg

yine aynı kitapçık sonraki sayfada da diyor ki

128mu.jpg

bir kez daha yaziyorum, dogru bir tane... / devlet ekonomisini ve benzinin mazotun uctugu ulkemizde cebimizi koruyalim...

Geri