Ynt: Astra J 1.3 Dizel Yakıt Tüketimleri
Amacım dizel benzinli tartışmasını hortlatmak değil öncelikle onu söyleyeyim
Sonra da ufak bir sohbetten çıkardığım mantığı paylaşayım.
Benimle aşağı yukarı aynı zamanlarda 1.4 140'lık Opel Astra alan bir arkadaşım var. İkimiz de çok memnunuz araçlarımızdan; ama iş illa ki kıyasa gelince ben ona tüketimden o da bana performanstan dolayı takılır takdir edersiniz ki. Ancak geçen bir muhabbetimiz sonrası bakış açısında bir eksiklik fark ettim
Aracı ile 500 km'lik şehirler arası bir yolda 350 km boyunca 100 km/h, 150 km boyunca da 130 km/h hız ile giderek yakaladığı 7.2lik değer ile övünüyor ve bu güce göre çok iyi bir yakıt tüketimi olduğunu söylüyordu. İşte benim takıldığım nokta da bu oldu biraz.
Elinde bir güç var, doğrudur, hiçbir itirazım yok; ama bu bahsettiği güç bende de var. Yani 500 km'lik bir yolu onun gittiği hızlarda çok rahat gidebiliyorum ve kıyaslanmayacak kadar az yakabiliyorum. Ötesinde onun bu 7.2lik değerini ben 500 km boyunca 170-180 km/h hız ile gitsem yakalarım muhtemelen
E bu noktada güç de bende, az tüketim de bende olmuş oluyor
Bunu onunla paylaştığımda bana şehirler arasında aracın son sürati, şehir içinde de kalkışı ile ilgili argümanlarla karşı çıktı; ancak şunu da biliyoruz ki ikimizin de araçlarımızı kullandığımız yollarda ne kalkışın bir önemi var ne de son süratin
Dediğim gibi, amacım bu tartışmayı hortlatmak olmamakla birlikte, 1.4 140'lık araçları asla kötülemiyorum, çarpılırım. Herkes güle güle kullansın; şahane arabalarınız var, kazasız, belasız inşallah. Kaldı ki çalıştığım iş yerinde yakın zamanda bana benzin hakkı verileceği zaman benzinli ve daha güçlü motorlu bir araca geçiş de yapabilirim; ama bana sunduğu argümanlarını geliştirmesi lazım arkadaşımın diye düşündüm
Mesela sollamalarda daha atik desin, bakımı daha ucuz desin, otomatik vites seçeneği var desin; ama ikimizin de aynı yolu aynı sürede alabileceğini (belki 15-20 dk gecikebilirim son süratten
) ve benim bu süreçte çok para biriktirebileceğimi unutmasın
Lütfen kimse bunu üstüne alınmasın, espri ile karışık bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Kimseye saygısızlık etmek istemem asla. Dizel alma noktasında şüpheleri olan arkadaşlar için belki işe yarar bile
İyi akşamlar.