Palio ile kıyaslayalım demedim zaten, piyasadaki en baz model olarak Palio'yu ele alıp onun 20.000 TL ettiğini kabul edersek Venga için ne kadar daha para vermeyi göze alırsınız dedim?
Bu iktisat'da değerleme için kullanılan bir yöntemdir. Baz olarak bir ürün alırsınız, tüketicinin yeni ürüne baz ürüne verdiğinden ne kadar fazla ödeyeceğini sorarsınız.
Ben size Euro NCAP den 5 yıldız almış, Skydome Donanımına Sahip, hıza duyarlı elektrik takviyeli direksiyonu olan 35.000 TL ye satılan Grande Punto'nun üstüne ne kadar verirsiniz desem de 5.000 TL değil 10.000 bile verebilirdiniz
Ya da bu araç bu parayı eder mi sorunun cevabını şöyle buabiliriz;
Bu aracın ar-ge, üretim, pazarlama ve dağıtım maliyeti nedir?
Anahtar teslim fiyatının ne kadarı vergi, harç, fon v.s. dir?
Aslında araçlar bugün bundan birkaç sene öncesine göre çok yüksek rakamlara satılıyorlar.
Demem şu ki 2006 Temmuz'da de Astra Classic II Türkiye'de sıfır olarak 13.000 Euro' dan satılıyordu. Bugün Astra Classic III Türkiye'de sıfır olarak 20.000 Euro'nun üstündeki rakamlara satılıyor.
Aynı marka üretimden kaldırdığı aynı segment de 2 aracı 4 sene içinde 7.000 Euro farkla satıyor.
Araç fiyatları bence aşırı derecede şişmiş durumda ve verdiğimiz parayı hak etmiyorlar.
Astra Classic II ve Astra Classic III baz versiyonları arasında ne kadar teknoloji farkı var bunu bir düşünün... Sizce aradaki fark 7.000 euro eder mi? Bence etmez.
Astra Classic II 2006'da ne ise, Astra Classic III de 2010'da odur yani eski teknoloji bir araç.