54 bin Euro'luk Sorento ile, 100.000 Euro'luk X5'i kıyaslayacağız yani, insaf derim.
Ama gel liste fiyatı 63.000 Euro'dan başlayan (Sorento'dan 20.000 TL daha pahalı) BMW X3 xDrive 2.0d yi karşılaştıralım
http://www.bmw.com.tr/tr/en/owners/service_inclusive/prices.html
X3' ün 75.000 km içindeki tüm bakımları
1.600 Euro + KDV = 1900 Euro
1900 Euro * 2,17 = 4125 TL
Kapsam listesi.
-Yağ servisi
-Hava filtresi değişimi
-Mikro filtre değişimi
-Ön ve arka fren balataları değişimi (ikaz kabloları ve balata yağı dahil)
-Ön ve arka fren diskleri değişimi
-Fren hidroliği servisi
-Yakıt filtresi değişimi
-Buji değişimi
-Debriyaj seti değişimi (aşınması durumunda)
-Soğutma sıvısı değişimi
-Silecek suyu tableti
-Periyodik bakım kapsamında silecek lastikleri değişimi
-BMW Servis Defteri’nde belirtilen standart araç kontrolleri ve bakımlar
Sorento'nun 2005 yılındaki habere dayanarak
her 7.500 KM'de 315 TL karşılığında yağ, yağ filtresi ve polen filtresi değişimi yaptığını varsayalım.
75.000 km de 3.150 TL eder, bunun içinde hava filtresi, fren balatası, yakıt filtresi, baskı balata, buji gibi bakımlar da dahil değil. Hala daha Sorento'nun bakım maliyetleri uygun diyeceksen, daha da yazmam
ben kia ya ucuz yada pahalı demiyorum araçları segmentinde değerlendirelim diyorum x3 de olmaz x3 crossover bir araçdır.. bu işin parayla ilgisi yok aynı segmentte olması yeterli..
tabi abartmadığımız sürece..
araçlar böyle paraya göre kıyaslanmaz segmente ve aynı motor aralığına göre kıyaslanır bazen bunlarda hafif esneme olabilir misal 1.6 bir aracın 140 beygirlik bir versiyonu ile aynı segmentte 2.0 140 beygirlik bir araçda kıyaslanabilir.. yeri gelir 40 bin tl lik d segmentindeki bir araç 70 bin tl lik bir araçla kıyaslanır donanımları ve motorları üç aşağı beş yukarı aynı ise kıyaslanır ama gidipde bir arazi aracıylada binek araç kıyaslanmaz..
bunuda geçdim 110 bin tl vermişsem bir araca yani bunlarda üç beşi dertmi edicem onumu düşünücem ben derken alan şahsı kast ediyorum.. doğan şahin almıyoruzki gidipde bakım masrafı şu kadar falan diyelim vermişsem 110 bin tl yi zaten yılda 3 bin vermek bana koymaz bunlar basit ufak hesaplar arazi araçları her zaman masraflıdır yani kaskosunu vergisini yakışını geçdik bir bakımımı kaldı.. kalsında bir o kalsın.. bunlara rağmen peynir ekmek gibi sorento satılıyorsa ve satılmışsa bence kia bu işi başarmış demek lazım artık altında bir şey aramak yanlış olur bence..