benim dizel konusunda araştırmama gerek yok 4 yıl boyunca dizel kullandım, ve çok çeşitli dizel araçlar sürdüm, 5 bini gözden çıkarıp da randıman beklenmeyecek lafını da kulaktan duyma ya da gözlemle oluşturduğum bilgileri söylemedim bizzat yaşadıklarımı yazdım buraya, turboyu gidip sıfırda alsan servisten çıkınca garantisi yok, türkiye nin mazot kalitesi de bunun içinde, gidip aracıma zarar gelmesin diye euro dizel alırsın hep sabit bir yerden almaya özen gösterirsin servise bakıma gittiğinde o kaliteli sandığın ve aracına zarar gelmesin diye nerdeyse benzin parasıyla aldığın mazot bir bakmışsın filitrenin içini suyla doldurmuş,sen dizel konusunu biraz araştır istersen.
neden 5 bini gözden çıkaracak ve eski randımanı beklemiyecek.
birincisi dizel motorlar daha yüksek basınçta çalıştıkları ve daha fazla ısı elde edildiği için yapılış itibarı ile çok sağlam ve dayanıklı motorlardır. motorları benzinlinin 2 katı hatta daha fazla km. yapar.1.500.000 km. anahtar değmeden çalışan kamyon, otobüs bu var memlekette.
dikkatli kullanırsan benzinliyi 300-400.000 km de rektifiye ettirisin dizeli 700-800.000 km.de
dizel motorlar benzinli motorlardan daha çok rektifiye yapılmaya müsait motorlardır. yolcu otobüsleri yaklaşık yılda 400-500.000 km yol yapıyor, ben 50 yaşındayım benim çocukluğumun üretimi olan 302 ler hala taş gibi çalışıyor.
sen düşün bunu motoru 10 defamı rektifiye olmuştur 20 defamı.
varmı 4 ten 5 ten daha fazla rektifiye olan benzinli motor.
sen sadece lt.fiyatına bakıyorsun, dizel arabalar aynı mesafede benzin ve lpg den daha az yakıt tüketirler. yani lt. olarak tüketimleri azdır. onun için dizellerin tüketimi lira olarak benzinin yaklaşık yarısı kadardır.
bahsettiğin kelimeyi ben yazdım, dizel arabalardaki arızaların çoğu kullanıcı hatasındandır. benim komşum sıfır dizel araba aldı, daha araba durmadan kontak kapatıyor. (Toyota gibi motoru en dayanıklı olan arabada bile susuzluktan motor yakmıştı ) ikaz ettim, izah ettim hala bildiğini yapıyor.
adam direksiyon şöförü arabada hiç su kalmamış toyota gibi araba motor yatak sarmış adam hala ne olduğunun farkında değil demekki hiç göstergeler bile bakmıyor.
bu adam 50-60.000 km. sonra turboyu kucağına alacak ve ya başka arızalar çıkacak. demiyecek ki ben araba kullanmasını bilmiyorum andan oldu
ben polemik yaratmak için konuşmuyorum yanlış anlaşılmasın, en başta da dediğim gibi umarım sorun yaşamazlar dizel dizel diyenler, ben yine iyi dileklerimi kullanıyorum, reflektiye konusuna gelince dizel araca verdiğin özeni lpg liye de versen lpg li araç ta o kadar km yapabilir üstelik yapmasa bile reflektiye dizel motorun 3/1 fiyatına yaptırabilirsin ve eski düzenini tutturamama gibi bir ihtimalinde yok.