sertifikasyon kuruluşlarının verdiği tüm ürün sertifikalarında bu bilgi yer alır zaten, adam test ettiği numuneye onay veriyor sonra üretimde bi değişiklik yapılıp yapılamayacağını takip edemeyeceği için de bu notu düşüyor.Yani sertifikada yer alan açıklamadaki “üretimden ürünlerin kalitesi hakkında genel bir açıklama bu verilerden elde elde edilemez.” İfadesi gayet normaldir.
ben de ürün sertifikası almakla görevli olduğum için biraz biliyorum bu işleri.
abi dediğin çok mantıklı ama; o konuda da sertifikada bahsi geçen direktifler net tanımlamalar yapmış, aracın yeni durumda olması, testten önce en az 2000km kullanılması vs.vs. şartnamede belirtilmiş.çok detaylı okumadım ama göz atarken dikkatimi çekti.Hakan yanlız burada şöyle bir açıklama var;
"Burada teste başlandığında aracın Km si 2853 Km, test bitiminde 5771 Km deymiş"
Yani aracın rodaj süresinde olması sanki işin hilesi gibi algılanabilir. Keşke teste tabi tutulan aracın kilometresi, mesela 50.000 km civarında olsaydı acaba sonuç gene de aynı mı çıkardı. Mesela ben bir aracımın motorunu yeni rektefiye yaptırdım. İlk zamanlarda gidişinde zorlanan araç her geçen gün daha rahat gider oldu, araç şimdilerde 4500 km kadar oldu ve yoldaki gidişi daha farklı konuma geldi. Bu konuda muhalif gibi görünüyor olabilirim ama asla öyle değilim, sadece buna benzer ürünler neticesinde birçoğumuzun canı yandığı için daha fazla ayrıntı peşindeyiz o kadar.
zaten şartname tip onayları için olduğundan yeni araç kullanımını önermiştir diye tahmin ediyorum.
eğer üretici özel taleple test isterse bu sefer sertifikada "customer specific test" gibi bi not olur bu da şüphe yaratır.
netice konusunda haklısın,
uzun vadeli etki için bu tip ürünlerin üreticilerinden ömür testi beklemeye devam ediyorum
hani bi ara castrol reklamı vardı 2 tane camarro yan yana tam gaz çalıştırılıyodu biri motoru kucaklıyodu, onun gibi