Ben şu an aracımın tüketiminden çok emmnunum.Şehirler arası 6 litre(hatta 5.8 e bile düştü geçen Amasya yolunda) şehir içinde yaklaşık 11 lt lpg yakmakta.Bu tamamen sizin kullanımınızla alakalı.Ben aracımı agresif kullandığımda şehirler arası 9 litreyi bile gördüm aynı şekilde şehir içinde de 18 litreyi görmüşlüğüm vardır.
Bunun dışında diğer arkadaşlarında belirttiği gibi aracınızı seçerken dikkatli olun.Her tarafına baktırın ve mümkünde bildiğiniz aracı alın.Ufak tefek boya olaylarına takılmayın ama değişen olmamasına özen gösterin.Kesinlikle 2-3 milyar fazla verip temizini alın ve keyifle binin.Gelgelelim araçlarımız artık yaşlandı ve yaşından dolayı arıza çıkartma ihtimalleri yüksek.Bunlarada hazırlıklı olun.Alırken aşağıdaki maddelere dikkat edin;
-Kaporta ve şase: Kaporta ve boya kontrolü, şase bağlantı noktalarının kontrolü, motor kaputu, bagaj ve kapıların genel durumu, kapı açma kollarının durumu.Fitillerin kontrolü.
-Genel motor durumu: Serviste eksper raporundan sonra işin ehli ustalar özellikle incelesin. Yağ kaçağı olan yerlerin tespit edilmesi.Motor kulaklarının kontrolü.Triger kayışının durumundan, marş ve şarj dinamolarının durumuna kadar bakılmalı.Radyatör ve soğutma sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi.Enjektörler ve bujilerin genel durumu.
-Baskı balata-Şanzıman: Aracın kavrama durmunun kontrol edilmesi, debriyajın kaçırma yapıp yapmadığının ve debriyaj balatasının ne zaman değiştiğinin bilgisi.Genel şanzıman kontrolü, şanzıman yağının kontrolü, vites geçişlerindeki sorunların belirlenmesi, dişlilerin sağlamlık durumu.
-Elektronik aksam: Sensörler, abs beyni, özellikle koltuğun altındaki hava yastığı kabloları, bobin-buji ve buji kablolarının durumu.
-Alt takım: Amortisörler, burçlar, viraj demir kolu lastikleri, amortisör üst takozları (genelde yıllanmadan dolayı ezilir ve sağlam görünmesine rağmen çok ses yapar), amortisör üst bilyeleri(direksiyonun tam sağa ve sola çevrilmesi sırasında ses yapar), burçlar, z rotları, iç ve dış akslarda boşluk fazla olduğunda sıkıntı çıkarabiliyor hatta ani zorlamalarda yolda bile bırakabiliyor, salıncaklar...
-Fren sistemi: Hortumlar, diskler ve balataların genel durumu, ayrıca fren merkezine de baktırın zira kaçırma var ise masraflı olabiliyor.
-Klima ve havalandırma: Klima motorunun çalışıp çalışmadığı, klima gazının işlevini yerine getirip getiremediği ve havalandırma panelinin çalışıp çalışmadığının kontrolü.
-Direksiyon sistemi: Direksiyon kutusunun genel durumu(boşluk,veya kaçak olup olmaması)
-Egzost ve yakıt sistemi: Genelde manifoldda kronik çatlak oluyor ve ses yapıyor, manifolddaki çatlak basitçe yaptırılabiliyor bu hem motorun egzost basıncının düşmesine hemde yakıt artışına neden oluyor.Orta ve son susturucuların kontrolü, katalizörün kontrolü. Yakıt sistemini besleyen hortumların sızdırma yapıp yapmadığının kontrolü.
-İç aksam: Tuşların çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi, otomatik camların sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi, kilit mekanizmasının kontrolü, döşemelerin genel temizlik durumu.
Biraz hızlı yazdım bu yüzden atladığım şeyler olabilir.Alırken bunlara dikkat ederseniz iyi olur.Şimdiden hayırlı olsun...