Üzgünüm ama size katılmıyorum. Özelleştirmeler bence doğru zamanda yapıldı
örneğin telekom
1. sebep olarak şu anda sabit hat telefon sayısı hergün azalıyor..........
2. sebep; evet bu şirketler kar ediyordu ancak verdiği hizmetten mi kar ediyordu yoksa verilen hizmetten alınan vergiden mi ?
3. ............ belediyesine gittim. Ofis başı emlak vergisi 3030 TL... İnanır mısınız 4 adet tapuyu kaydettirmem 4 saate yakın zamanımı aldı.......
Özelleştirmelerde yanlışlar yapılmış da olabilir ancak ben özelleştirmeleri büyük oranda olumlu buluyorum. Devlet sağlık, güvenlik, vergi denetimi vb konular dışında artık patronluk yapmamalı....
Ancak denetim sistemi çok daha sağlıklı ve güvenli yapılmalı....
Evet birçok ev telefonu sahibi telefonlarını kapattırdı. Ama bunun asıl sebebi özelleştirme değil, özelleştirme sonrası kurum sahiplerine istediği gibi at oynatmasına göz yuman iktidar değilmidir? Ankara'daki hiç kullanılmayan 40 senelik telefona her ay 26 TL (yanlış hatırlamıyorsam) civarında sabit ücret geliyor. Baba hatırası diye hattı iptal ettirmiyoruz ama buna resmen soygun denmez mi? Ben cep telefonuma bile bu kadar ücret ödemiyorum. Bir promosyon/taahhüt tufasıdır aldı başını gidiyor, bana göre bu yaklaşım bile resmen bir dayatmadır. Hizmeti beğenmeyince "taahhütünüz var" ayakları ile okkalı faturalara maruz kalmıyormuyuz?
Şirketler fatura karşılığı tahsil ettikleri her türlü vergileri devlete ödemekle yükümlü oldukları için onları ceplerine atmaları imkansız ama geç ödeme şekli ile sinekten yağ fabrikası çıkarabilirler.
Özelleştirmeden Tekel idaresini alanlar kaça devrettiler? Devletin sadece orada yediği kazık ile bugünkü zarar misli misli karşılanmaz mıydı?
Belediyeler resmen para basar hale geldiler. Yeni bir binanın ruhsatı için belediyeye ayrı ücret ödeniyor, yangın merdiveni için o belediyeye bağlı olan itfaiye teşkilatına ayrı vergi ödeniyor. Sanki itfaiye teşkilatı başka bir kuruma bağlı. Projeme onay veren sensin, denetleyen sensin, yaptıklarıma olur veren sensin. Zaten bunlar için okkalı harçlar alıyorsun, ne demeye kendi yaptığın denetimi ayrıca yan kuruşuna da denetlettirerek onlara da çorba parası çıkartıyorsun. Dünyanın parasını tahsil eden bir belediyeler nedense okkalı bir borcun içindeler, koskoca maliye bakanlığı/sayıştay gibi kurumlar bu paralar ne oldu diye sorgulamaz mı?
Herkesin çok iyi bildiği gibi bu ülkede denetim mekanizması çok ilginç bir şekilde işliyor. Şimdiye kadar gerçek şekilde incelemeye alınan AKP belediyesine denk geldiniz mi? Uzun yıllar devletin çatısı altında hizmet verdim. Hiç bir kurum sütten çıkmış ak kaşık değildir. İncelemeye alınan her kurumda mutlaka kural dışı bir şeye şahit olursunuz.
Özelleştirmedeki amaç "maddi açıdan devletin sırtına yük olan, zarar eden kurumlar" ın satışı değil miydi? Maşallah bizim yöneticilerimiz sıcak parayı görünce ne kadar devlet kurumu varsa elden çıkardılar. Özelleştirmede karşı olduğum husus bu.