TÜVTÜRK'ün araç muayene sistemi hakkında

yalnız şöyle bir şey var ben en azından öyle biliyorum

bu gün yada bu sene hafif kusurlu geçenler 2 sene sonraki muayenede o hafif kusurları gidermezlerse o hafif kusurlar ağıra dönüşüyor ve geçemiyorsunuz..

bana muayenede öyle demişlerdi o yüzden siz kusursuz geçmeye bakın..

pek çok insan hafif kusurlu geçdim diye seviniyor ama o kusurlarını 2 sene zarfında gidermezlerse araçları ağır kusurdan 2 sene sonra kalıcak farkında değiller..

Bunu bana ordaki tüv yetkilisi demişdi.. ilk ağızdan duydum yani.. ayrıca o hafif kusurlardan dolayı bir polisin kıl tarafına denk gelirseniz size ceza yazma hakkı bile varmış..

bende var borla egsoz :)ama cesaret edemiyorum muayneye girmeye

o kadar cok abartılıyorkı ınsan ıster ıstemez etkılenıyor ama hıcde oyle degılmıs cuma gunu ınternet uzerınden pazartesı gunune yanı bu gune randevu aldım ve ınanırmısınız 15 dk da bıttı.

yalnız şöyle bir şey var ben en azından öyle biliyorum

bu gün yada bu sene hafif kusurlu geçenler 2 sene sonraki muayenede o hafif kusurları gidermezlerse o hafif kusurlar ağıra dönüşüyor ve geçemiyorsunuz..

bana muayenede öyle demişlerdi o yüzden siz kusursuz geçmeye bakın..

pek çok insan hafif kusurlu geçdim diye seviniyor ama o kusurlarını 2 sene zarfında gidermezlerse araçları ağır kusurdan 2 sene sonra kalıcak farkında değiller..

Bunu bana ordaki tüv yetkilisi demişdi.. ilk ağızdan duydum yani.. ayrıca o hafif kusurlardan dolayı bir polisin kıl tarafına denk gelirseniz size ceza yazma hakkı bile varmış..
+ hatta mümkünse yaptırdığınız (hafif kusur) onarımların belgelerini saklayın.

+ hatta mümkünse yaptırdığınız (hafif kusur) onarımların belgelerini saklayın.

Ben böyle birşey olacağını sanmıyorum. İyice sormak lazım ama sanmıyorum. Neden?

1. Araç muayene merkezlerinin veritabanları birbirinden ayrı. Bunu nereden anlıyoruz. Bir araç muayeneye Şereflikoçhisar'da başladı ise ve ağır kusurlu çıktı ise, onarımdan sonra yine Şereflikoçhisar'a gitmesi lazım, gitmez ise bir daha harç öder. Demek ki Muayene merkezlerinin veritabanları farklı. Veritabanları farklı olunca, ben Şereflikoçhisar'da hafif kusurlu geçen aracımı 2 yıl sonra Eryaman Muayene İstasyonuna götürünce benim hafif kusurlarımı nereden bilecekler.

2. Silecek süpürgesi hasarı bir hafif kusur. Ne yani 2 sene sonra silecek süpürgesinden araba ağır kusur mu alacak?

Olmaz öyle şey.

Efsane. 2 yıl sonra göreceğiz.

Tüvtürk'ün internet sitesinden en doğru bilgiyi alabiliriz. Çalışanlardan aldığınız her bilgiyi sağlıklı bilgi sanmayın.

merhaba bence yazdığınızı bir okuyun isterseniz yani
buna suçun kabahatinden büyük denir toplumda
sen silicek süpürgesini 2 yıl boyunca tamir ettirmiyorsan 2 yıl süresince zaten öyle tehlikeli ve vurdum duymaz bir trafik canavarı gibi yollarda geziyorsan zaten bu başlı başına büyük suç olur gibime geliyor..

sen derken sizi kast etmedim örnek farzı misal..

neyse bu konuda tüv e mail attım cevap geldimi buraya koyarım.

merhaba bence yazdığınızı bir okuyun isterseniz yani
buna suçun kabahatinden büyük denir toplumda
sen silicek süpürgesini 2 yıl boyunca tamir ettirmiyorsan 2 yıl süresince zaten öyle tehlikeli ve vurdum duymaz bir trafik canavarı gibi yollarda geziyorsan zaten bu başlı başına büyük suç olur gibime geliyor..

sen derken sizi kast etmedim örnek farzı misal..

neyse bu konuda tüv e mail attım cevap geldimi buraya koyarım.

Arkadaşım silecek süpürgesini her yıl değiştirsen n'olacak. 2 yılda 2 kere değiştirirsin, ama farz-ı misal muayeneye gideceğin zaman yine aşınmıştır papucu, leke bırakıyordur. Silecek motoru arızasından bahsetmiyorum, sadece süpürge leke bırakıyordu az miktarda.

Ayrıca trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsa o zaten ağır kusurdur.

Hafif kusur zaten trafik güvenliği açısından sorun olmayan kusurlardır.

Son düzenleme:
dediğin gibiyse benim menfaatimedir zararıma değil umarım da öyledir..

Ben böyle birşey olacağını sanmıyorum. İyice sormak lazım ama sanmıyorum. Neden?

1. Araç muayene merkezlerinin veritabanları birbirinden ayrı. Bunu nereden anlıyoruz. Bir araç muayeneye Şereflikoçhisar'da başladı ise ve ağır kusurlu çıktı ise, onarımdan sonra yine Şereflikoçhisar'a gitmesi lazım, gitmez ise bir daha harç öder. Demek ki Muayene merkezlerinin veritabanları farklı. Veritabanları farklı olunca, ben Şereflikoçhisar'da hafif kusurlu geçen aracımı 2 yıl sonra Eryaman Muayene İstasyonuna götürünce benim hafif kusurlarımı nereden bilecekler.

2. Silecek süpürgesi hasarı bir hafif kusur. Ne yani 2 sene sonra silecek süpürgesinden araba ağır kusur mu alacak?

Olmaz öyle şey.

Efsane. 2 yıl sonra göreceğiz.

Tüvtürk'ün internet sitesinden en doğru bilgiyi alabiliriz. Çalışanlardan aldığınız her bilgiyi sağlıklı bilgi sanmayın.
1- Alt yapı tamamlandığı zaman bütün muayene istasyonları birbirleri ile irtibat halinde olacaklar.
2- Silecek süpürgelerini her sene mutlaka değiştiririm. Bazen daha erken değiştirdiğim de olur. Yeni süpürge en azından cama zarar vermez.

Millet olarak sistem daha oturmadan kaçış yollarının arayışı içerisine girmiyormuyuz? Bizim arayışımız kaliteli hizmeti nasıl alırız olmalı. 130 lira para veriyorsak karşılığını da almak zorundayız. Çoğu zaman (işimize geldiğinde) avrupayı örnek almayı hayal ediyoruz ama uygulamaların bazılarını da beğenmiyoruz.

Savaş Bey,

Yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum.

Hakan Kiyim arkadaş da yanlış anlamış, bir de bir silecek süpürgesi yüzünden beni trafik canavarı ilan etmiş. :)

...

Kaçış yolu aramıyorum. Ben de değiştirdim muayeneden sonra silecek süpürgemi zaten.

Ama, mesela arka sol sinyal camı hasarlı diye hafif kusur aldı arabam. Ufak bir çatlak var. Silikonladım, hiçbir zararı yok. Ömürlük kullanılır. Büyümeyen bir çatlak. Ufak bir çatlak. Bu da hafif kusur. Ama 2 yıl sonra benden bunu değiştirmemi istemeleri saçmalık olur. Bir çatlak yüzünden. Olacak iş mi bu.

Veya ön sis farı ayarsız diye hafif kusur aldı. Ön sis farı zaten bir mecburiyet değil ki. Bunu şimdi yaptırmamı istememişler, 2 yıl sonra neden istesinler?

Bence böyle bir mecburiyet yok. Hafif kusurlar zaten trafik güvenliğini olumsuz etkilemeyen, araca ait ufak eksiklikler. Bunlar sadece araç sahibini bilgilendirme amaçlı diye düşünüyorum.

Ayrıca ben bu sistemin öncekine nazaran daha iyi olduğunu ifade etmiştim daha önce de.

Savaş Bey,
Yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum.
Hakan Kiyim arkadaş da yanlış anlamış, bir de bir silecek süpürgesi yüzünden beni trafik canavarı ilan etmiş. :)
Kaçış yolu aramıyorum. Ben de değiştirdim muayeneden sonra silecek süpürgemi zaten.
Ama, mesela arka sol sinyal camı hasarlı diye hafif kusur aldı arabam. Ufak bir çatlak var. Silikonladım, hiçbir zararı yok. Ömürlük kullanılır. Büyümeyen bir çatlak. Ufak bir çatlak. Bu da hafif kusur. Ama 2 yıl sonra benden bunu değiştirmemi istemeleri saçmalık olur. Bir çatlak yüzünden. Olacak iş mi bu.
Veya ön sis farı ayarsız diye hafif kusur aldı. Ön sis farı zaten bir mecburiyet değil ki. Bunu şimdi yaptırmamı istememişler, 2 yıl sonra neden istesinler?
Bence böyle bir mecburiyet yok. Hafif kusurlar zaten trafik güvenliğini olumsuz etkilemeyen, araca ait ufak eksiklikler. Bunlar sadece araç sahibini bilgilendirme amaçlı diye düşünüyorum.
Ayrıca ben bu sistemin öncekine nazaran daha iyi olduğunu ifade etmiştim daha önce de.
Özgür bey yazdığım satırlarda sizi kişisel olarak hedef almadım genelleme amacıyla yazdım sonuçta bu gibi sorunlar hepimizin sorunu. Yeni sistemde belli başlı kontroller zaten bilgisayar destekli cihazlar aracılığı ile yapılıyor. Yani görevli kişilerin bunlara bir artısı veya eksisi olmuyor. Görsel olarak yapılan kontrollerde bazı görevlilerin fazla detaylara (gereksiz olan) girmesini ben de onaylamıyorum. Kayınpederimin aracının stop camı 5 cm kadar çatlaktı, kusursuz geçti, kendi aracımın stop camında belli belirsiz bir çatlak var sorun çıkmadı. Sizinki ise hafif kusurlu sayılmış. Bu ikilem hem kontrolleri yapan firma için olumsuzluk yaratır, hem de araç sahiplerinin canını sıkar. Ön sis farlarını yabana atmayalım. Benim aracımınki de ayarsız çıktı, yaptırdım. Sonuçta basit bir işlem. Ama bazı arkadaşlar sis farlarına çok güçlü ampuller takarak, sis olmayan havalarda bile kullanıyorlar. Hele hele uzun yolda bu tip farlar karşıdan gelenleri bir hayli rahatsız ediyor. Sis farları zorunlu değil ama aracın standart donanımında var ise orjinal hali ile gereken şartlarda kullanmak ise bizlerin sorumluluğundadır. Düşük ayarlı farlar hafif kusurlu, şaşı bakan yükseğe ayarlı farlar ise ağır kusur olarak değerlendiriliyor. Hafif kusurlu sayılan araçlar ifadeden de anlaşılacağı gibi kusursuz araç değildir. Acil onarım gerektirmeyen, trafiği tehlikeye düşürmeyecek durumda bulunan ama onarım gerektiren kusurları kapsar. Mesela en son muayeneye götürdüğüm aracım hafif kusurlu geçti. Kusurlarım. El freni tek taraflı (sağ tarafı sola göre daha az tutuyor) Sağ kısa hüzmeli far ayarsız (far ayarı yaptırıp götürmüştüm, sağ taraf biraz aşağıya bakıyormuş) Egzos çıkış borusu onaysız (imalattan kaynaklanan hata neticesi boru çıkışı eğriydi, bende kestirip biraz geniş uç taktırmıştım, ses mes de yapmıyor). Şimdi ben bu kusurları önemsemeyecekmiyim. El freni ağırlıklı olarak tek taraflı tutuyorsa bu normal frenleri de etkiler, far ayarını yaptırırsam özellikle benim gece yolculuklarım daha konforlu ve güvenle olur, egzos ucunu aslında bende sevmiyorum ama o zaman onu bulabilmiştim, daha ince kibar duran bir ucla değiştirebilirim. Sonuç olarak altı ay içerisinde 4 arac muayeneye götürdüm, art niyetli kişilerle karşılaşmadım. En sonuncuda randevu almıştım, randevu saatinde aracımı içeriye aldılar.

Geri