aracım 98 model vectra b 2.0 GLS
Atiker marka sıralı lpg kullanıyorum.full depo lpg ile 230 km yol yaptıktan sonra tekrar depoyu fulledim ve 41 lira lık gaz aldı.Gazın litresini 2,19 liradan aldım.Yol güzergahı yozgat-ankara arasıdır.Yer yer şehir içi 2. viteste sürdüm 7-8 km kadar
Ortalama hız 120 km
yol güzergahında yozgat ve elmadağ rampa çıkışı yakıt tüketimini arttırır fakat km de
41/230=18 kuruş yaktı.Böyle bir yolda 1.6 veya 1.4 litre motorlu araçların daha fazla yakacağını tahmin ediyorum.
Sabit hızınızı korursanız ve gaza aşırı yüklenmezseniz iktisatlı bir motoru var.
Turbo motorlarda zaten yakıt tüketimi fazla oluyor.
2.0 araç şehirler arası ideal.
Sonuç olarak yüksek motorgücü gerektiren 100 km ve üzeri hızlarda 2.0 motor küçük motorlara göre az yakar
Düşük motor gücü gerektiren şehir içi sürüşlerde küçük motorlu araçlar daha az yakar.
Torbo sistemi ise performansı arttıran fakat yakıt tüketimini de arttıran bir teknolojidir.
Çünkü piston hacminin emilen havadan daha küçük olması sebebi ile pistona doldurulan fazla miktardaki hava ve yakıtın ürettiği gücün tamamı kullanılamadan atılır.
1.4 turbo motorlu yüksek beygir gücüne sahip araçların yüksek devirlerde torboyu açmasıyla yakıtı oldukça arttıracağı söylenebilir.2.0 motordan daha fazla yakar.Fakat şehir içinde turbosuz olarak daha iktisatlı olacaktır.Zaten amaç ta budur.