arkadaşlar bugün corsa c aracıma vogtland yay taktırdım,bu yaylar orjinal yaylarına göre daha yumuşak,araba biraz fazla yaylanıyo,esniyo gibi geldi bana.sizce bu normalmi?birde bu esnemeyi biraz aza indirgemek için ne yapabilirim,yardımcı olursanız sevinirim.arka yayın araç üstündeki duruşu bu,baklalar birbirinin üstünde,bu şekil normalmi?
.
ayni problemi bende kendi aracimda (astra h) yasadim..3,5'luk Eibach yay almak istiyordum fakat o zaman aracima gore Turkiye'de hicbi yerde kalmamisti, mecburen Vogtland alip taktirdim. Montaji yapan usta aracin zaten amortisorlerinin yeteri kadar sert oldugunu, koni amortisor takmamin sart olmadigini ama dilersem daha iyi yol tutus icin takabilecegimizi soyledi ama ben taktirmadim..zaten eibach ve vogtland gibi firmalarin tavsiyesi 5.5'luk yaydan sonra spor amortisor kullaniminin zorunlu olmasi yani 3.5'lukta cok gerek yok..ama yineden araca gore degisir sanirim.
herneyse, araca takildiktan sonra tecrubeye ciktigimizda arac her saga sola donerken, direksiyonu cevirirken yada esnediginde katir kutur diye sesler geliyodu..baklalar birbirine surtuyodu, yaylar tekrar sokuldu..hortum takildi, yine montaj yapildi..fakat ses yine devam etti..3-4 ayri ustaya gittim, amortisorler, on takimlar vs yani ne varsa hepsi kontrol edildi..sonuc yaylar..ve 7-8 defa sokuldu takildi bu yaylar, ne akla geliyosa yapildi ama sorun bir turlu cozulemedi..arac virajlara eskisinden biraz daha stabil giriyodu sonucta alcak oldugu icin ama virajda en ufak zorlandigi anda onden kayma yapiyodu..2-3 defa kaza atlattim bu sekilde..daha sonra yine ilk yayi taktirdigim ustaya gittigimde arac lifte kaldirildi ve yaylarin durumuna bakildi. arka yaylar 2 bakla birbirine surtuyodu, on yaylarda ise 3 bakla..ve uzerindeki boyalar tamamen kalkmisti, boyanin kalktigi yerlerde paslanmalar vardi..usta kesinkez bu yaylarin sahte oldugunu, yayin ustundeki bu boyanin ozel oldugunu, bicakla kazimak istesen dahi zor cikacagini, pul pul kendiliginden asla dokulmeyecegini ya Bursa'da yada yurtdisinda Vogtland'in bilgisi disinda bir firmanin sahte yaptirdigini, Vogtland gibi (Koni'nin yan kurulusu) asla boyle bir hata yapmayacagini, her urunun her aracin ustunde test edilip, belli testlerden sonra gereken sertifikayi ve onayi alip, piyasaya oyle suruldugunu, bunun buyuk bir hata oldugunu anlatti, benimde kafama yatti dogrusu. ayrica yayin ustunde adeta bir yere asilipta boyanmis gibi izler vardi..daha sonra yaylari aldigim yere iade edip eibach istedim ve 2 hafta sonra eibach'lar geldi..yaylari kiyasladim ve tamamen farklilardi..eibach'ta baklalar asla birbirine surtmuyordu, arac daha konforlu olmustu ve yol tutusu cok cok daha iyiydi..araci yoldan cikartmak icin duz yolda direksiyonu ne kadar hizli cekersem cekeyim aracin arkasi asla yoldan ayrilmiyor (aracimda ESP yok)..ustelik lastiklerim ve jantlarim orjinal olmasina ragmen, 205/55/16 ebatlari Bridgestone ER300 Turanza lastiklerle..
eibach yaylari takarken hortum bile takmamiza gerek kalmadi ve aracin onu tarafi vogtland yaya gore 1 parmak daha yukardaydi..vogtland yay ile lastiklerin ust kismi biraz camurlugun icine girmisti, goruntude hos degildi..
sana tavsiyem yaylari aldigin yere iade etmen ve vogtland haricinde baska marka yay alman..eibach, fk, koni yada apex olabilir.
Araca spor yay takildiginda yaylarin durusu Mel-a-ku'nun kendi aracinda gosterdigi yaylar gibi olmalidir. baklalar birbirine surtmemeli, diri ve pozisyonunda, kovanlara iyi oturmalidir. aracin fazla sekme sorunu ise corsa'nin orjinal amortisorunden kaynaklaniyo olabilir, sonucta arac biraz daha ufak oldugu icin sekme daha cok olacaktir.spor amortisorle bu sorunu cozebilirsin fakat suspansiyon sistemin orjinalinden daha sertlesicektir ve bu seni rahatsiz edebilir..
genelde suspansiyon, konfor ve yol tutusunun nasil oldugu kisiden kisiye gore degisir . kimi icin arac cok sekiyo gibi gelir, kimi icin katlanilabilir..kimi icin cok yumusak aractir, kimi icin fazla bile sert..o yuzden bence ilk once yaylardaki problemini halledip, aracin yoldaki tekiplerini gorup ona gore spor amortisor gerekliligi ustune karar verebilirsin..
umarim yardimci olabilmisimdir