Sevgili dostlar;
Öncelikle geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim. Umarım bir daha benzer bir olayla karşılaşmam ve Allah daha büyük bir kazadan korusun.
Konuyu gereksiz yere uzatmamak ve polemik yaratmamak için kısaca toplu bir değerlendirmede bulunacağım ve bu hususta başka da mesaj atmayacağım.
En başta görüş bildiren tüm arkadaşların başımın üzerinde yeri var; hepsinin görüşlerine, katılmasam da, saygım sonsuz. Ancak hem fikir olamadığımız kimi noktalar var. Öncelikle; ben de uzun süre iki köpek beslemiş birisi olarak hayvanları deli gibi seviyorum ve o canlının kazada ölmüş olmasına üzüldüm. Ancak bu durum başıboş bir köpeğin böyle bir kazaya yol açmış olmasına kızma hakkını benden almıyor. Kör ölür, badem gözlü olurmuş. Bu olayda da köpek, yol açtığı kazaya rağmen öldüğü için birden aşırı değer kazandı. Hele ki bazı arkadaşlar, sadece köpeğe üzülmüş ve geçmiş olsun demişler, kendilerine de Allah akıl fikir versin diyorum.
İkinci olarak, kimi yorumlardaki aşırı tevekkül bana pek doğru gelmiyor. Dediğiniz gibi bu olay bir ihtimal benim başıma gelecek daha büyük bir olaya engel olmuş olabilir; ama neden bir de tersinden bakmıyoruz; belki de bu olay başıma gelecek çok daha iyi bir şeye mani oldu. Bunu kesin olarak bilmenin imkanı olmadığına göre olaya bu kadar kaderci yaklaşmak doğru mudur?
Neticeye baktığınızda hayvancağız canından ben de malımdan ve zamanımdan oldum. Bunu başka türlü yorumlamak ancak subjektif nitelikte olabilir.
Üçüncü olarak, ben dersimi aldım. Özellikle gece yolculuklarında süratime daha çok dikkat edeceğim. Bununla birlikte bölünmüş düz bir yolda hız sınırını ihlal etmeden 120 km/h ile gitmenin büyük bir yanlış olduğuna da kimse ikna edemez beni. Sonuçta kaza dediğimiz olay böyle anlık bir şey işte. Ne zaman ve nasıl olacağını kestirmenin mümkünatı yok.
Dördüncü olarak, neden-sonuç ya da etki-tepki ilişkisi böyle şey işte. Hayatımızda bir eylem gerçekleştiriyoruz ve sonuçlarına olumlu ya da olumsuz katlanıyoruz. Bazense bunun sonuçları şahıs olarak bizi de aşıyor. Zavallı hayvancağız olmaması gereken yerde olmaması gereken bir zamanda bulunduğu için bu olaylar meydana geldi; ben de ortaya çıkan sonuçtan memnun olmadığım için o köpeğe kızıyorum. Orada o saatte insan olsaydı, o insana kızacaktım. Bu köpeğe kızmak da en doğal hakkım; köpeğin canını kaybettiğine üzülmüş olmam bu gerçeği değiştirmiyor.
Saygılarımla.