Led ampullü stoplar
Astra G aracım sedan olduğu için Türkiye'de doğru dürüst ledli stop yok. Bir tek Junyanın stopları bulunuyor ama onlarda dandik bir görünümde. Ama HB için model çok. e-bay üzerinde modeller var ama baya tuzluya geliyor. Ben de orijinalin ampullerini led olanlarla değiştirdim.
2 çift 68 SMD ledli ampul aldım. 1 çift de yine 68 SMD ledli çift duylu stop ampulü aldım. Bunların hepsi beyaz renkte. Sinyal ve geri vites lambalarında sorun olmadı ama stoplar turuncu oldu. Elimde şeffaf kırmızı sprey boya vardı. Stop ampullerine çok ince bir kat sıktım. Işık şiddetinde zor fark edilecek düzeyde düşme oldu.
Geri vites ampullerini direkt taktım ve herhangi bir problem olmadı.
Ama diğerleri problem yarattı. Sinyaller hızlı yanıp sönüyordu. Parklar yanınca ise spoylerimde birkaç led sürekli yanık kalıyordu. Bende Türk işi denebilecek bir çözüm buldum. Çıkmacıdan 2 tane tek duylu 1 tane çift duylu ampul duyları aldım. Bunlara tek bir ampul takılıyor ve hangi arabada neresinde kullanılıyor bilmiyorum ama işimi gördü.
Sol stopun soketinin stop, park, sinyal ve şase kablolarından ve sağ sinyalin kablosundan ek alıp kablo çekip bu duylara bağladım. Duyların çapı tam olarak stepne lastiğimin jantının deliklerine uydu. Aralıklı olarak duyları janta takıp plastik kelepçelerle sabitledim. Eğer stepne lazım olursa sadece kelepçeleri kesicem o kadar.
Kabloları bagajın arka kısmını kapatan plastik kapağın içinden geçirip orta alt kısmından lastiğe çektim. Ampullerde hiçbir oynama yok ve herhangi bir nesneye değme şansı olmadığı için herhangi bir yeri eritme problemi yok. Sinyallerde de hiçbir hızlı yanıp sönme problemi yok.
İç tarafta görünen park sensörü beyni. Kabloları da stopların soket deliğinden geçirdim. Kameralı park sensörümün tüm tesisatını ve delme işini kendim yaptım. Ama monitörü kutusundan çatlak çıktı. Bende garanti kapsamında geri gönderdim. Gelince onu da anlatıcam.
Sol lambalar
Gece çektiğim fotoğraflar. Burada soldakiler ledli ampuller, sağdakiler aracın orijinal halojen ampulleridir:
Flaşsız çekimle parklar.
Flaşlı çekimle parklar:
Flaşsız çekimle sinyaller:
Flaşlı çekimle sinyaller:
Flaşsız çekimle geri vites. Burada ikisi de led ampul:
Flaşlı çekimle geri vites: