Ynt: Astra VS Focus
Merhaba;
konu oldukça eski fakat iki aracıda biraz daha kıyaslayabilmek adına bende bir şeyler yazmak istiyorum.
Ben 2008 yılında yine sıfırdan beri ailemiz içinde olan Ford Focus TDCI aracımı satın aldım; ve yaklaşık 70 bin km. dir bu aracı kullanıyorum.Bundan önceki aracımda 1.3 cdti corsa idi.
-Öncelikle motor performansından bahsetmek istiyorum; 109 hp olarak geçen tdci motor performans olarak gerçekten harika bir makinadır; 0 dan 200 km. ye kadar hiç diretmeden çıkar; 180 km. hızla giderken gaza birazdaha bastığınızda öne atıldığını hissedersiniz ki bu muhteşem bir duygu; dizel performansları açısından bu iki aracı karşılaştırmak insafsızlık olur zaten karşılaştırılmamamlılar, benim kişisel kanım 1,3 cdti atranın makul bir performans verdiği ve sakin bir kullanıcıya eksiklik hissettirmediği yönünde (Ancak astra J kasa dizel araç kullanmadım henüz).
-Yakıt ekonomisi; focusu ilk alıp kullanmaya başladığımda bir süre sonra eski corsa cdti aracımla aynı yakıtı yaktığını gördüm ve şaşırdım en az 1L fazla yakasını bekliyordum çünkü.TDCI focus 2000dev./dk da 5. viteste 100 km. civarı(gösterge 100 ile 105 arası oluyor) hızda rahatlıkla seyredebilen bir araç; bu noktadada gerçekten ekonomik oluyor çünkü 1750 devirde üretmeye başladığı max. torkun en verimli olduğu noktalar 2000 dev. civarı.Ben izmirde hersabah işe git gel haftasonu alışveriş merkezidir şehirdışı gezintidir (Foça; Öandarlı-Gümüldür;çeşme; kuşadası ....) Kış aylarında 5,2 - 5,5 L arası yakıt tüketiyorum; bu rakam havalar ısındıkça düşüyor; şuanda klimalı kullanım -ki izmir 40-45 derece sıcaklıkta zaten şuanda) 4,9 L /100km. ile geziyorum.
En son yakıt ölçümüm 27,5L mazot ile 580km. mesafedir. Bunu içinde uzun süre 90-100 aralığında seyahatte var; akşamları iş dönüşü otoyolda 150-180km. hızlarla kapışmalarda var. Kısaca aracı sakin ekonomik kullanıcam derseniz bunu size sağlayabilen bir yapısı var; tabii istedikten sonra 7L altına düşmeyenlerde var elbette.
-Konfor; Ne yazık ki bu konuda büyük handikapları var aracın; özellikle yol sesini çok fazla kabine alıyor bu da gerçekten beyin tırmalayıcı bir durum; kaymak asfaltta bu sorun yok ancak pütürlü yollarda gerçekten üzücü; ki aracım 7 yaşını tamamlamak üzere olduğundan bu sorun dahada arttı sanki; yada ben yaşlanıyorum :
Bunun dışında -tabiiki dönemine göre- makul bir konforu var özellikle koltukları -2005-2007- modellerde kadifemsi bir kumaştır- çok rahat; sürücü koltuğu elektrikli örneğin.Bagaj hacmine falan birşey diyemem 525L ve herşeyi yükleyebilirsiniz.Donanım olarak silecek sensörü-far sensörü-CC gibi donanımları var, yine dönemine göre oldukça donanımlı bir araç Ghia Focus.
-Ses sistemi; bunu ayrı satırda yazmak istedim çünkü Sony ses sistemi gerçekten harika; akşamları geç saatlerde işten eve giderken cd den sevdiğiniz bir müziği açtığınızda müziği iliklerinize kadar hissettiriyor; bu araçta ençok sevdiğim şeylerden biri Sony ses sistemidir.
-Bakım giderleri; tabii artık garantimiz kalmadığı için sanayiye gidiyoruz; normal 10 binde bir filtre-yağ değişimi 200 tl civarı; 100 binde bakım+triger değişimi 400 tl tuttu.Bakım giderleri konusunda sıkıntısı olmadı.Arıza olarakta 70 binde sol arka rulman ses yaptı değiştirdim.
Genel olarak aracımdan memnun olsamda; artık biraz yaşlanması yavaş yavaş km. ye bağlı potansiyel arızaların kapıda beklemesi hafif hafif yeni bir araç arayışına itti beni; otm. dizel almak istiyorum ama tercihler çok kısıtlı şuanda resmen jetta ve fluence e kalmış durumda piyasa (Sedan için) yani astra ise çok şık; donanım ve konfor olarak çok iyi olduğunu düşünüyorum, cdti bir Astra alabilirim ama 2 çekincem var 1-performans focustan sonra neler hissettirecek ; 2- bagaj hacmi (Yeni bebeğimiz olduğu için bagaja da ihtiyaç var)