TÜVTÜRK'ün araç muayene sistemi hakkında

bugün aracımı muayeneden aldım. birkaç hafif kusurla geçti çok şükür. ön camımda boydan boya tek bir catlak vardı -ki korktuğum buydu- bunu kusur olarak bile yazmadılar. egzosumda çatlak varmış bir de aks mili yağ kaçağı bunlar da hafif kusur sayıldı ve 2010'a kadar muayeneden kurtulduk.

bursada nasıl işliyor sistem yaa bilgisi olan var mı

Sanırım birazda insaflarına kalmış. Kimi sinir küpü olmuş geçemiyor, kimi hafif kusurlarla atlatıyor. Benim yaklaşık bir senem var, bakalım neyle karşılaşacağım.

gider bisiklet alır bisikletin her yanını boyar süsler analarına protesto yazıları yazar öle kullanırım:)))))

Tuv muayene istasyonu

Dün aracımı muayenesi bittiği için TUV muayene istasyonuna götürdüm.İlk önce sıra fişi alıp,parayı ödedikten sonra dışarda beklemem söylendi. Aracımı anons ettiler muayene istasyonunun önüne getirdim,ilk önce ilkyardım çantası,yangın söndürücü,reflektör kontrolü yaptıktan sonra lastikleri kontrol etti,frenleri kontrol etti ve ilerideki kanala aldı orda aracın ön kısmını kaldırıp ön düzeni kontrol etti sonra motor ve şasi nolarına baktı son olarak da farları kontrol etti ve sol farımın ayarsız olduğunu söyledi hemen yan tarafda speedy diye biyerde ayar yaptırdım sonra tekrar geldim muayene istasyonuna tekrar kontrol etti farı ve muayeneyi tamamladı.Muayene raporunda 3 adet hafif kusur vardı:1-Kısa far ayarı, 2-akü artı kutup başı koruyucusu,3-motorun altında yag kaçakları. Valla açıkcası bu kadar kolay olacağını düşünmemiştim.Daha detaylı kontrol yapılmasını bekliyordum ama eski sistemden pek bir farkı yoktu.....

valla farlara kadar baktılarsa ne mutlu artık bedford kamyonlarında sonu gelıyor :D

geçen ay ben traktörü götürmüştüm kırşehirde önce bi temizlik falan yaptırdım götürmeden ön lastikler pek iyi deildi yapmazlar dediler olmaz nasıl olur falan dedim sona baktım gidenlerden bilgi aldım lastikleir değiştirdim tabi.sabah bi çıktım yola traktörle her yeri açık havadar hava soğuk 2,5 saatte vardım (ilçeden ile traktörler 2,5 saat)her yanım donmuştu sıra alıp bekledim sonra geldi biri dışarda farları tepe lambası lastikleri kontrol etti ve güle güle dedi....yani 15 dakkalık bişi 2,5 saatte dönüş tabi offf ooffff küçük yerlerde yaşamak çok zor oluyor bazen sonuç:tahmin ettiğim gibi zorlukla karşılaşmadım bende :D

Bugun bizim ilçeye de geldi gezici istasyon.Guney kuzey diye ayırmışlar.06 plakalar guneye giriyormuş yapamayız dedi.Ancak buradan ceza yerseniz muayene yapabiliyoruz dedi.Arkadaş gitti kuzu kuzu ceza yazdırdı.:) (sanırım kendi ayagı ile polise cezaya giden ilk kişi)Sonra trafik seti vb şeylere baktılar.Rotlara ve frenlere ve farlara baktılar.Camdaki taş izi hafif kusura giriyormuş adamla bizzat konuştum.

Salı günü benim ihtiyarı götürdüm. İkmale kaldı moruk. Kusurlar,
1- Motor ve şaşi numaraları eksik. (Trafik şubesinin hatası bana patladı. Ek-1 formu hazırlatıp tesbit tutanağı düzenlendi, muayenesi yapıldı, yarın Ankara'ya fakslanıp temiz kağıdı gelecek)
2- Sol sis farı aşağıya baktığı için alet okuyamadı, sonuç hafif kusurlu.
3- Kısa farlar ayarsız. (Kısa farlar düşük gösteriyordu. Far seviye ayarı olmadığı için, araç yüklü iken karşıdan gelenin gözünü almasın diye düşürmüştüm. Hafif kusurlu olarak geçti ama far ve sis ayarlarını ertesigün yaptırdım.)
4- Ecza çantasındaki malzemeler eksik. Hafif kusurlu olarak değerlendirildi. Bu maddeye çok güldüm. Kendim sağlıkcıyım. İçerisinde ilave malzemeler bile var. Oksijen ve tendürdiod yoktu. Bilerek koymadım. Uçucu madde olduğu için onun yerine ampul batikon var. İlaç zannetti galiba.
5- Benim için en önemlisi sol arka tekerlek rulmanında hafif boşluk. Hafif kusur olarak değerlendirildi. Bugün serviste her iki arka teker rulmanını da değiştirdim.
Muayenede frenler, farlar, ışıklandırma sistemleri, tekerlek ve jantlar, camlar, silecekler, elektrik donanımı, ilk yardım ekipmanları, boya ve kaporta aksamı, emniyet kemerleri, aktarma organları, egzos sistemi vb..... detaylar ayrıntılı olarak kontrol ediliyor.
Sonuç: Bu sistem benim hoşuma gitti. Bir nevi araca çekap yapılmış oluyor. Sistemde aksamalar olabilir daha yeni ama bu aksamalar biz insanlar tarafından oluşuyor. İş takipçileri birkaç numara birden alıp sistemi bozmaya çalışıyorlar. Herkes saygısızlık uyanıklık peşinde. İşgören elemanlar iyi niyetli. İşyeri sorumlusu da bu durumdan şikayetçi, önlem almaya çalışıyordu. Benim önerim sıra numaratörleri araç otoparkının girişine konulmalı. Araç içeri girmek için bariyerin önünde durduğunda aracın plakası otomatik olarak okunup sıra fişi verilmeli, daha sonra bariyer açılıp araç otoparka sıraya alınmalı. Muayene sırası gelince araç alınan fiş ve plaka kontrolünden sonra görevliye muayene için teslim edilmeli. Muayenesi biten araç çıkış yaparken de bilgisayara çıkış saati otomatik olarak girilmeli.

Bir ilave daha yapayım. TÜV'deki su-kola makinası çok cömert. İki defa kahve içtim. İkisi de bedava. Bir tane 50 kuruş attım, iki tane 50 kuruş geri geldi. İki gün üstüste olunca TÜV'ü daha çok sevmeye başladım.

Geri