çok yararlı bir paylaşım , teşekkürler.
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Sen bu işi bildiğinden eminmisin. LPG icin asla böyle bir hesap Yok. İkincisi gösterge lambasına göre hesabı da ilk kez sende duyum. Lpg deposunu tam bitirir gider 20 liralık lpg alırsın. Bitene kadar kullanır kaç km gittiyse hesabını ona gire yaparsın.Aramızda halâ yakıt hesaplamayı bilmeyen arkadaşlar var.
Onları bilgilendirmek amacıyla açtım bu konuyu.
Bu yöntemin çok basit yolları var.
1- Öncelikle aracımızın deposunu dolduruyoruz, km sayacı sıfırlıyoruz. (Benzin,LPG,Dizel farketmez)
2- 100 km yol gidiyoruz (Tam 100 km olması önemli değil, fazla veya eksikte olabilir)
3- Tekrardan depomuzu dolduruyoruz.
4- Diyelimki araç 30 TL yakıt aldı ve km sayacında da 106 yazıyor. 30/106=0,28... Yani aracınızın km başına tükettiği yakıt miktarı 28 kuruş...
5- Peki aracım 100 km'de kaç litre yakıt tüketti diyorsanız?
Km başına 28 kuruş yakan bir araç, 100 km'de 28 TL yakar.. 28 TL'yi yakıt fiyatına bölerseniz (örn.benzin 5 TL) kaç litre yaktığını hesap etmiş olursunuz.. 28/5= Araç 100 km'de 5,6 litre benzin tüketmiş oluyor...
Ben aracımın deposunu dolduracak kadar zengin değilim ne yapmam lazım diyenler için de bir yöntemim var;
1- Benzinli ve dizel kullananlarda biliyosunuz yakıt ikmal ışığı var araçlarımızda. Bu yakıt ikmal ışığı yandığında gidip yakıt alıyoruz, diyelimki 50 TL.
2- Km sayacını sıfırlıyoruz
3- Yakıt ikmal ışığı tekrar yandığında sayaca bakıyoruz
4- Diyelimki sayaçta 205 km yazıyor. Aldığımız yakıt miktarını bu km'ye bölüyoruz. 50/205=0,24... Aracınız km başına 24 kuruş tüketmiştir...
Bilmeyen arkadaşlar için yararlı bi konu olduğunu düşünerek açtım.
1. yazdığım yol her zaman daha sağlıklıdır.
Bir yanlışım olduysa düzeltin.
Keyifli forumlar...
Aynen Emre abi haklısın. Yakıt uyarı lambası da yaklaşık bir değer verir diye yazdım, ilk yöntem en doğrusu. Lakin benzin oldu 5 TL abi, 50 litre alsa 250 tl büyük para