seninki iyiymiş ya benimki yaklaşık 11 litre yakıyo.
2.vitesde ortalama anlık yakıt tüketimi 49a çıktığını gördüm normalmi bukadarı arkadaşlar?
Aracımızın yaktığı yakıttan elde edilen hareket enerjisinin kullanımı aşağıdaki gibidir.
1. Enerjinin %30 u Aerodinamik yüklere;
2. % 30 u Yuvarlanma direncine
3. % 30 u İvmelenmeye (hızlanma)
4. kalan % 10 u da iç sürtünmelere
gider.
Açarsak;
1. Hava direnci aracımız hızlandıkça ters yönde bir kuvvet uygular. BURADA DİKKAT EDELİM Kİ HAVA DİRENCİ HIZIN KÜPÜ İLE DOĞRU ORANTILIDIR.
Yani diyelim ki hızımızı 40 tan 80'e çıkarırsak aracımızın üzerine etki eden hava direnci 8 (sekiz) katına çıkar! (80/40 =2 ; 2 üssü 3 = 8) Hava direnci 90 km üzerindeki hızlardan sonra aracımızın aşırı yakmasından sorumlu olan esas etkendir.
2. Yuvarlanma direnci , konforumuz için kullandığımız yumuşak lastik tekerleklerin yakıt üzerinde oluşturduğu handikaptır. Lastik tekerleklerin esnemesi sebebi ile sürekli yokuş çıkıyormuş gibi bir etki oluşur ve bu yakıtı artırır. Demiryolu ve çelik tren tekerlekleri bu konuda en iyi ekonomiyi sunar esneme çok azdır. Biz de arabamıza çelik tekerlek takıp çelik yollarda gitsek biraz zıplarız ama en az %25 yakıt tasarrufu sağlarız.
Yuvarlanma direnci inik lastiklerde fazla , şişiklerde daha azdır. Ama lastiğin doğası gereği her zaman bir verimsizlik vardır. Energy saver lastikler bu konudaki kaybı azaltma mantığı ile geliştirilirler. Ama hiçbir zaman çok etkili bir çözüm sunamazlar. Sunarlarsa konforumuz azalır.
3. Gelelim bu uzun cevabı yazma sebebi olan soruya. Araçlar ivmelenirken yani hız değiştirdiklerinde yakıt tüketimleri aşırı artar. 1.2.3.4.5...6 ncı vites derken Hızımızı artırmamız sebebi ile depomuzdaki yakıtın %30 unu harcarız. Yani bir depo yakıt bittiğinde bunun (52 litrelik bir opel deposunun 17 litresi hızlanma evrelerimizde yanar.) Hızlanma anları tüm kullanımın çok az kısmıdır ama aşırı yakıt tüketirler. Bunun sebebi basit bir fizik formülü olan F=mxa dır. Yani ivmenin artması için kuvvet gerekir. Bu kuvvet de yakıtla sağlanır. Aracımızın yakıtı ortalama 8 saatlik bir kullanımda bitiyorsa bu 8 saatin en fazla 10 dakikası hızlanma anlarında yaşanır. Bu da 17 litrenin 10 dakikada bitmesi demektir. İşte gaza basıp koltuğa yapışılan o anlarda ne kadar çok yakıt gittiğini anlayın. Ayrıca dur kalklar hep ivmelenme demektir ve bu sebeple şehir içinde çok tüketiriz. Bir de sportif kullanmak işi abartır.
YANİ 2. Viteste gazı köklerseniz hele de yokuş yukarı ve rüzgara karşı ise 49 da olur 50 de...
Demek ki;
Yakıtı düşürmek için. Ani hızlanmalardan, sık dur kalklardan, hava direncini artıracak aşırı hızlardan ve aracın aerodinamik yapısını bozmaktan (sunroof, tavan bagajı, spoiler, açık camla seyahat, gereksiz dış aksesuarlar) ve yuvarlanma direncini artıran düşük basınçlı lastiklerden KAÇINMALIYIZ.
Saygılarımla...