Film Camdan Ceza yemeye son!

aşağıdakide ilginç bir olay... siz genede yukarda yazdığım gibi polise yardımcı olun...

arkadaşım polis seni durduğunda basit şüpheyle senden kimlik ve aracın belgelerini talep eder aracın gözükmeyen yerlerini AÇAMAZ yani bagajını torpidoyu açamaz sizden açmanızı isteyebilir sizde açmam derseniz polis ekibi savcıyla irtibta geçer fakat ortada kuvvetli şüphe varsa polis aracınızı arar ve arama kararı çıkartır sizi ekip arabasına alırlar araçla birlikte mıntıka karakoluna gidersiniz artık kaç saate işiniz biter bilemem
eger asayiş kontrolü var ise zaten polisin elinde hakim kararı vardır ve aracınız aranır..
yani kanunlar çok esnek
birde kendinizi polisin yerine koyun gece saat 2 bir araç geliyor dediniz bi kimlik soralım aracı durdurdunuz ve vatandaş ben aracımın torpidosunu açmam diyor eeee siz tamam devam edin mi diyeceksiniz......

unutmadan
bu şekilde biz sabaha karşı farının teki yanmadığı için bir aracı durdurduk vatandaş bize Sen kim oluyorsun beni tanıyormusun gibi gibi laflar sarfetti arama kararı çıkarttık aracı aradık araçtan biri ruhsatlı 2 tane tabanca çıktı tabanca kriminalde incelendi ve yaklaşık 1 sene önce cinayette kullanıldığı anlaşıldı adam doğruca içeri girdi
neticede farı yanmadığı için bir araç durdurduk ve bir cinayet zanlısını yakalandı

bu aramalar boşu boşuna yapılmıyor

Son düzenleme:
Mademki konuya hakimsiniz TŞOF den bir kanun kitapçığı alıp bakmanızı öneririm.

Karayolları Trafik kanunu madde 30-1b ve 49-3 bu kanunlara dayanarak polis hertürlü bagajınıza bakma hakkına sahiptir.(Eğer aracınızda LPG varsa bunuda arka koltuğun üstünde taşımıyorsanız bi şekilde o bagajı açmak zorundasınız ayrıca buna çeki halatı avadanlık stepne..vb lerde dahil.

Topidoya bakmakla bagaja bakmak aynı şey değil , diğerinde hakim kararı gerikir ki bunuda ilgili il ilçe emniyetleri talebi doğrultusunda haftalık hatta aylık olarak bile verilebiliyor.

Ayrıca birde kafasına göre çevirme diye bir şey demişsiniz EGM nün Merkez ve Taşra birimlerine gönderdiği günlük uygulama proğramına göre 12 saat esasına göre çalışan bir trafik polisinin günlük uygulama saati 11 dir.Geri kalan 1 saattede polisin pek kafasına göre çevirmeyle uğraşacağını zannetmiyorum.

Son düzenleme:
Mademki konuya hakimsiniz TŞOF den bir kanun kitapçığı alıp bakmanızı öneririm.

Karayolları Trafik kanunu madde 30-1b ve 49-3 bu kanunlara dayanarak polis hertürlü bagajınıza bakma hakkına sahiptir.(Eğer aracınızda LPG varsa bunuda arka koltuğun üstünde taşımıyorsanız bi şekilde o bagajı açmak zorundasınız ayrıca buna çeki halatı avadanlık stepne..vb lerde dahil.

Topidoya bakmakla bagaja bakmak aynı şey değil , diğerinde hakim kararı gerikir ki bunuda ilgili il ilçe emniyetleri talebi doğrultusunda haftalık hatta aylık olarak bile verilebiliyor.

Ayrıca birde kafasına göre çevirme diye bir şey demişsiniz EGM nün Merkez ve Taşra birimlerine gönderdiği günlük uygulama proğramına göre 12 saat esasına göre çalışan bir trafik polisinin günlük uygulama saati 11 dir.Geri kalan 1 saattede polisin pek kafasına göre çevirmeyle uğraşacağını zannetmiyorum.

yazdıklarımı iyi okuyun...
ben araç içini arayamaz diyorum. bagaj olayının yazıldığı paragraf bir emniyet mensubunun yazdıklarından alıntıdır. (bence bagajda arama emri olmadan aranmaz orası ayrı)
kafasına göre çevirme derken şunu kastediyorum... diyelimki siz yolda gidiyorsunuz kemer takılı cep tel ile konuşmuyorsunuz kural ihlali yok ama polis sizi çevirdi verin evrakları dedi verdiniz. baktı sigorta poliçeniz yanınızda değil. cezayı bastı... işte ben buna karşıyım. kural ihlali olmadıkça asayiş harici trafik denetlemesi için araç yolundan alıkonulmaz...hadi gece alkol alınacak mekanlar çevresinde olur ama güpegündüz okmeydanı kavşağında abidei hürriyette rastgele çevrilirseniz dediğimi anlarsınız... Zaten EGM bu yönde talimatıda valiliklere dağıttı yukarda da yazdım...

son olarak yazdığınız maddeler arama ile ilgili değilki bunu anlamadım niye yazdınız...Ayrıca kanun maddeleri nette EGM sitesinde heryerde var neden TŞOF alıyoruz. orda kanunlar değişikmi:)

30/1-b Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak 20 puan

49/3 Taşıt kullanma süreleri dışında araç kullanmak ve kullandırmak (Sürücüye, Araç Sahibine, İşleten veya Teşebbüse) 20 puan

bu yazdığınız maddelerin yukarda açıkladığım maddelerle alakasını çözemedim. yanlışmı anlattınız maddelerimi yanlış yazdınız. arkadaşlarında kafası karışmasın doğrusunu bulalım öyle tartışmaya devam edelim...

tekrar belirteyim her ne kadar bu tür çevirmelere karşı olsamda herzaman polis asker kolluk kuvvetlerine yardımcı olalım... unutmayalım ki bizim emniyetimiz için çalışıyorlar...

Son düzenleme:
30/1-b Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullanmak, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanmak 20 puan

Görüşü engelleme gibi bir şey yok. Bunlar perde derken simsiyah perde değil ufak delikli perdeler dostum Güneş gözlüğü kullanırken bile çok rahat görüyorsun hiç bir problem çıkmıyor. Siyah filmler esas problem. ek olarak Tehlikeli bir aksesuar değil. arabanın camının patlamasını, kaza anında sürücüye zarar vermesi de imkansız çünkü bildiğin bez.

31-1a ve 30-1b bu maddelere dayanarak polis hertürlü bağajı açıp bakar bunu üstelemenin daha manası yok arkadaşım. Polis kontrol ve görmek istediği taktirde aracın tüplü olup olmadığını çeki halatı stepne ve araçlarda bulunması mecburi diğer gereçleri bir şekilde ibraz etmek zorundasın.Bende diyorumki bunları ön ve arka koltuklarda taşıyamayacağına göre bir şekilde o bagajı açacaksın olay bu polis arkadaş öyle demiş bence bırakalım bunları.

Çevirmeler konusuna gelince demene göre kemer ve telefonla konuşmadığın takdirde polis kimseyi durdurmasın(karşıymışsın buna) polis o zaman sigorta,muayene,çalıntı araç,ehliyetsiz sürücü,satış uygunluğu...vb kontrolleri nasıl yapacak.Bunlar kişilere zaman kaybı ve sıkıcı gelebilir ama bir gün herkesin bu uygulamalara ihtiyacı olur.her zaman kontrol edilen değil bazen mağduriyetinizin giderilmesi için çalışılanda olalabilirsiniz.

Son düzenleme:
Görüşü engelleme gibi bir şey yok. Bunlar perde derken simsiyah perde değil ufak delikli perdeler dostum Güneş gözlüğü kullanırken bile çok rahat görüyorsun hiç bir problem çıkmıyor. Siyah filmler esas problem. ek olarak Tehlikeli bir aksesuar değil. arabanın camının patlamasını, kaza anında sürücüye zarar vermesi de imkansız çünkü bildiğin bez.

dışardan bakıldığında içerisi görülüyor fakat ısıyıda kesiyor demek istiyorsunuz sanırım. öylemi .Eğer öyle ise gerçekten kurallarada uygun ve çokta güzel birşey sonuna kadar savunurum o zaman...

31-1a ve 30-1b bu maddelere dayanarak polis hertürlü bağajı açıp bakar bunu üstelemenin daha manası yok arkadaşım. Polis kontrol ve görmek istediği taktirde aracın tüplü olup olmadığını çeki halatı stepne ve araçlarda bulunması mecburi diğer gereçleri bir şekilde ibraz etmek zorundasın.Bende diyorumki bunları ön ve arka koltuklarda taşıyamayacağına göre bir şekilde o bagajı açacaksın olay bu polis arkadaş öyle demiş bence bırakalım bunları.

Çevirmeler konusuna gelince demene göre kemer ve telefonla konuşmadığın takdirde polis kimseyi durdurmasın(karşıymışsın buna) polis o zaman sigorta,muayene,çalıntı araç,ehliyetsiz sürücü,satış uygunluğu...vb kontrolleri nasıl yapacak.Bunlar kişilere zaman kaybı ve sıkıcı gelebilir ama bir gün herkesin bu uygulamalara ihtiyacı olur.her zaman kontrol edilen değil bazen mağduriyetinizin giderilmesi için çalışılanda olalabilirsiniz.

zanoylu kardeş daha önceki mesajınızda <Karayolları Trafik kanunu madde 30-1b ve 49-3 bu kanunlara dayanarak > demişsiniz şimdide 31-1a maddesini ilave etmişsiniz. bu maddelerin karşılığınıda kanun maddesi olarak yazın yorum olarak değil ki bizlerde yanlış anlamayıp ona göre cevap verelim. Maddelerde tutarsızlık var. bunu ortadan kaldıralım önce... çünkü ben bu maddelerin karşılığında <polis hertürlü bagajı açar bakar> yazısı görmedim.
31-1A yazsaydınız en başta onun karşılığı gene tartışmalı ama sizi daha haklı kılabilirdi. Maddeleri yanlış yazıp sonra doğrusunu yazarsanız en azından belirtin ki diğer arkadaşlarda yanlış anlamasın...
Gene şahsi fikrim 31-1a ya göre yani <Bulundurulması mecburi gereçleri bulundurmamak veya kullanmamak> maddesini uygulamaya kalkmak için herkese eşitlikse istediğimiz her aracı istisnasız her aracı durdurup kontrol etmek gerekmezmi. bi gözünüzde canlandırın bütün araçlar çevrilmiş yangın tüpü lpg tankı kontrol ediliyor. size hangisi mantıklı geldi...
1 -Bütün araçları rastgele çevirin 31-1a ya göre kontrol edin bagajını açın bakın.
2 -Sadece kural ihlali araçları çevirin. kontrollerini yapıp kural ihlali ve eksiklikleri hakkında cezai işlem yapın...
Bana 2 daha mantıklı geldi takdir ederseniz...

Bunlar kişilere zaman kaybı ve sıkıcı gelebilir ama bir gün herkesin bu uygulamalara ihtiyacı olur.her zaman kontrol edilen değil bazen mağduriyetinizin giderilmesi için çalışılanda olalabilirsiniz

Bu cümlenizin altına imzamı atarım ama bunun yolu rastgele çevrilmek değildir sanırım. Zaten emniyette bu yönde karar almışki valiliklere (özellikle yaz aylarında uzun yollarda denetimler için) genelge yollamış. Ben yaptırmadımki:)

Sanırım siz önceki yazımıda iyice anlamadan yazmışsınız yada ben ifade edememişim, orda aynen şöyle yazıyor...
<baktı sigorta poliçeniz yanınızda değil. cezayı bastı... işte ben buna karşıyım. kural ihlali olmadıkça asayiş harici trafik denetlemesi için araç yolundan alıkonulmaz...hadi gece alkol alınacak mekanlar çevresinde olur ama güpegündüz okmeydanı kavşağında abidei hürriyette rastgele çevrilirseniz dediğimi anlarsınız>
yazmıştım.
Ben yazımın başından beri asayişten bahsediyorum asayiş çevirsin ama trafik adamın poliçesi yanındamı stepnesi varmı lpg uygunmu tüp yerindemi aracı çalıntımı vs ye girerse işler uzarda uzar...

Son olarak biz kurallara uyalım.
Trafik kural ihlali harici rastgele çevirme yapmasın (alkol alınan mekanlar civarı harici), yapıyorsa da görevleri gereği yaptıklarını unutmayıp kendilerine yardımcı olalım.

Şimdi yazdıklarımı daha iyi ifade edebilmişimdir umarım...

Valla olaylar senin istemenle olmuyor malesef,senin temennin bu yönde olabilir ama reel de bu şekilde olmuyor.Senin anlattığın şekilde bana pek mantıklı gelmedi.Trafik Daire Başkanlığı Şehir içi ve Bölge trafiklere gönderdiği ve saatlerinide bizzat kendi belirlediği günlük uygulamaları sayarken(Radar,Hatalı sollama) uygulamaları hariç 2 şer saatten 4 saat serbest ve durdurularak denetim yapılacak diyor.(Koduda K10)dur.

1-Kural ihlali olmadıkça araç alıkonulmaz derken kesin bir yargı gibi konuşuyorsunuzki yukarıda saydığım 4 saatlik uygulama malesef sizin istemediğiniz uygulama yöntemidir.

2-Uygulamalarda her gelen aracı arka arkaya dizemezsiniz bu yönde de EGM nün ve Trafik Daire Başkanlığının ilgili genelgeleri vardır.Bir araç alınır kontrolü yapılır bu esnada başka araç durdurulup sürücüler bekletilmez.Kontrol bittikten sonra araç gönderilir ve bir araç daha durdurulur.

3-Kanun maddelerinde (polis hertürlü bagajı açar )diye bir ibare görememişsiniz. 31-1a Bulundurulması mecburi gereçleri bulundurmamak veya kullanmamak.Bu kanunun açılımı Çeki halatı,takoz,zincir,stepne,avadanlık,yangın tüpü ..vb gereçleri araçlarda bulundurmamaktır.Bunlarıda araç içinde koltukların üzerinde taşımıyorsan bir şekilde o bagajı açacaksın.

4- EGM Valiliklere genelge gönderemez valiliklere genelge gönderen İç işleri bakanlığıdır.EGM merkez ve Taşra İl Em.Müdürlüklerine genelge gönderir.İç işleri bakanlığının valiliklere gönderdiği genelgelerde EGM tavsiyeleri bulunabilir ki bu genelgelerin altındaki imza Oğuz kağan köksal'a değil Beşir atalay'a aittir.

5-Son olarak EGM ve Trafik daire başkanlığı artık sürücülere her an kontrol edilebilirsiniz hissi uyandırmak istiyor bundaki amaç sürücülerin devamlı olarak dikkatli araç kullanmasını sağlamak.Mesele artık radar uygulamalarından uyarıcı levha koymak mecburi değil,radar aracı kendini kamufle edebilir,Belli uygulama noktaları harici ekipler değişik güzergah ve noktalarda uygulama yaparak kontrol sahası genişletilmesi(sanırım buda hoşunuza gitmeyen durumdu),seyir halindeki araçlara seyir halinde kontrol...vb

Son düzenleme:
Valla olaylar senin istemenle olmuyor malesef,senin temennin bu yönde olabilir ama reel de bu şekilde olmuyor.Senin anlattığın şekilde bana pek mantıklı gelmedi.Trafik Daire Başkanlığı Şehir içi ve Bölge trafiklere gönderdiği ve saatlerinide bizzat kendi belirlediği günlük uygulamaları sayarken(Radar,Hatalı sollama) uygulamaları hariç 2 şer saatten 4 saat serbest ve durdurularak denetim yapılacak diyor.(Koduda K10)dur.

1-Kural ihlali olmadıkça araç alıkonulmaz derken kesin bir yargı gibi konuşuyorsunuzki yukarıda saydığım 4 saatlik uygulama malesef sizin istemediğiniz uygulama yöntemidir.

2-Uygulamalarda her gelen aracı arka arkaya dizemezsiniz bu yönde de EGM nün ve Trafik Daire Başkanlığının ilgili genelgeleri vardır.Bir araç alınır kontrolü yapılır bu esnada başka araç durdurulup sürücüler bekletilmez.Kontrol bittikten sonra araç gönderilir ve bir araç daha durdurulur.

3-Kanun maddelerinde (polis hertürlü bagajı açar )diye bir ibare görememişsiniz. 31-1a Bulundurulması mecburi gereçleri bulundurmamak veya kullanmamak.Bu kanunun açılımı Çeki halatı,takoz,zincir,stepne,avadanlık,yangın tüpü ..vb gereçleri araçlarda bulundurmamaktır.Bunlarıda araç içinde koltukların üzerinde taşımıyorsan bir şekilde o bagajı açacaksın.

4- EGM Valiliklere genelge gönderemez valiliklere genelge gönderen İç işleri bakanlığıdır.EGM merkez ve Taşra İl Em.Müdürlüklerine genelge gönderir.İç işleri bakanlığının valiliklere gönderdiği genelgelerde EGM tavsiyeleri bulunabilir ki bu genelgelerin altındaki imza Oğuz kağan köksal'a değil Beşir atalay'a aittir.

5-Son olarak EGM ve Trafik daire başkanlığı artık sürücülere her an kontrol edilebilirsiniz hissi uyandırmak istiyor bundaki amaç sürücülerin devamlı olarak dikkatli araç kullanmasını sağlamak.Mesele artık radar uygulamalarından uyarıcı levha koymak mecburi değil,radar aracı kendini kamufle edebilir,Belli uygulama noktaları harici ekipler değişik güzergah ve noktalarda uygulama yaparak kontrol sahası genişletilmesi(sanırım buda hoşunuza gitmeyen durumdu),seyir halindeki araçlara seyir halinde kontrol...vb

Kardeş hemen hemen aynı şeyleri savunuyoruz sadece ben keyfi uygulamadan eşitsizce ve gereksizce çevirmelerden sıkıntılıyım o kadar...
1. maddede kesin bir yargı ile konuşuyorsunuz demeniz yanlış. öyle bir şey kastetmedim yanlış anlamışsınıs sanırım. benimki sadece haklı bir sitem...
2. maddede bende arka arkaya dizilsin demiyorum zaten. Çevirme kuralları bellidir. İkimizde biliyoruz bunu açmaya gerek yok ama vatandaşın doğan şahinini çevirirlerken ben kapkara camlı mercedesimle rahatça geçiyorsam bu beni eşitlik adına rahatsız etmeli...
3. maddede ilk mesajınızdaki maddeler alakasız olduğu için yazdım zaten bagaj meselesini. zaten sonraki mesajınızda maddeleri değiştirdiniz doğru maddeyi ekleme yaptınız mesajlarınızı tekrar okuyun. alıntıları bu nedenle yapıyorum... sizin yazdığınız ilk maddelerde doğru madde yoktu. sonradan ekleyince anlaşmıştık zaten.
4. madde de haklısınızdır. önemli olan vatandaşa kolaylık adına bir genelge yayınlanmış ve ilgili birimlere yollanmıştır diyelim düzeltelim...
5. Maddenizede sonuna kadar katılıyorum. Forumdaki yazılarımı takip etseydiniz bu uygulamaların gerekli olduğunu savunduğumu anlardınız... yanlış anladığınız gibi hoşuma gitmeyen bir durum değil bilakis hoşuma gider. Hatta 91 km ile radar cezası yememe rağmen radar konusunda çok hassasım. Çünkü hız felakettir. Affı olmaz. araç fiesta van idi ama ben unutup 90-99 geçmemeye çalışırken sivas çıkışta çevrildim. memur arkadaş radar dedi imkansı dedim araçta gps var bakın 90 99 üzeri kayıt yok oda dediki zaten 91 ile yazdık dedi. nasıl olur falan derken jeton düştü araç otomobil ama ruhsatta kamyonet yazıyor. memur haklı 88 i geçmemeli idik. Hiçbirşey demedim cihazarımızı incelediler biraz sohbet ettik makbuzumuzu aldık bayağı bi gülüştük bari 150 falan yazda 3 km ile ayp olmasın dalga geçmesin arkadaşlar diye:) kuralsa kural herkes uyacak işin özü bu... Fakat uygulamalar da rastgele değil kural ihlallerine yönelik yapılırsa hem trafik akışı sağlanır hemde asıl suçlular cezalanır. yoksa benim evde kalan trafik poliçem yada olduğu halde evde unuttuğum ehliyetim ruhsatımdan ceza yazmak polise bişey kazandırmaz. onun yerine cep tel ile konuşanı kırmızıda geçeni emniyet şeridinden gidip şerit bitince sağdan araya kaynayıp sıkışık trafiği iyice sıkıştıranı yakalasalar hepimiz için daha iyi olmazmı...
Size şunu soruyorum içten cevabınızı beklerim. Hiç hayatınızda kural ihlali yapmadan ceza yedinizmi ehliyet ruhsatı sigorta poliçesini vs evde unutup yada aracınızda en açığından film olup ceza yedinizmi ne bileyim sonradan takma mercekli xenonunuz varmı ve bu nedenle ceza yedinizmi. Yani kural olmasına rağmen kesilmesede olurdu dediğiniz bir ceza yedinizmi. Cevabınız evetse ne hissettiniz... bir soru daha hiç çevirmede size makbuz kesilirken emniyet şeridinden normal plakalı bir jeepin yada mercedesin arkasından baktınızmı. böyle birşey olduysa (temennim olmamasıdır) ne hissettiniz... bunlara cevap yazarsanız beni anlamış olacaksınız.

onlarca emniyet şeridi ayısını sarhoş sürücüyü ihbar edip arkasından takip ederek çevrilmediğini görüpte sonrasında araçların kural ihlali olmadan poliçen yanındamı eksik evrağın varmı (sadece olupta yanında olmayan) diye çevrilmesi beni rahatsız ediyor. Bunu belirtmek istedim. Cam filmi görüşü engelliyosa kural buysa yasaksa uyalım dedim sizde bu görüştesiniz. Murat arkadaşın paylaştığı yöntemede başta karşı geldim ama sonraki mesajında dışardan içerisinin görüldüğünü yazınca çok hoşuma gitti onuda yazdım. Yani fikirler değişebilir sabit olmamalı önyargı tartışmalarda olmamalı ama siz benim bazı yazdıklarıma takıldınız kaldınız özü göremediniz. Umarım artık görebilirsiniz...
Bu yazdıklarımdanda anlaşmak dileğiyle diyelim:)
kurallar herkese uygulansın bazıları saçmada olsa:)
son olarak bende Kastamonuluyum Sinopla aramızda 150 km var hemşeri sayılırız anlaşamamıza şaşırdım. Aynı topraktanız olmuyo böyle:)

Son düzenleme:
Geri