Acil yardım.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan UmuTR43
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ustanın tespitleri doğrudur. Soğuk test yapılsaydı daha net sonuç verirdi.

BUJİLERİ Her Yağ Değişiminde mutlaka söküp TEMİZLETTİRİN. Buji üzerindeki TORTU Birikimleri Kızgın Parçacıklara dönüşüp Bujiyi beklemeden Yakıtı Zamansız Erken Ateşleyebilmektedir. Yani LSPİ oluşturmaktadır. Sonucu Vuruntudur.

Yine Motor YAĞI çok önemlidir. Yağ Yakmaya başlayan motor Oktan seviyesi düşük Yağ Buharı nedeniyle Erken Ateşlemeye maruz kalmakta ve yine LSPİ oluşup Vuruntu başlamaktadır.

Silindir içerisinde Vuruntu esnasında Basınç aniden 200 Bar seviyesine kadar yükselip Pistonun en Zayıf noktası olan Sekman Kanallarını Kırmaktadır.

Sekman Kanalı kırılınca Yağ Silindir içine dolmakta ve Yağ Yakma hızla Artmaktadır. Yağ Yakınca Vuruntular sıklaşmakta Pistonlar hepten hasar görmektedir.

Yağ kurumu Katalizörü Tıkamakta tıkalı Katalizör geri Basınç yaparak Turboyu Bozmakta ve bu durum kısır döngü halini almaktadır.

Yine Şanslıymışsınız Piston Parçaları SİLİNDİR GÖMLEĞİNİ Çizmemiş. Yoksa motor Honlama işlemi gerekir hem Maliyet artar hem de Blok Zayıflardı.

Sonra benim gibi 0,50 mm daha geniş çaplı Pistonlara geçmek zorunda kalırdınız.

Bence LPG'yi tekrar Düşünün. Benzine güvenmeyin.

Hocam şu linki inceleyebilirsiniz https://asyatoprakegzozemisyon.com.tr/kategori/katalizorler?kategori=katalizorler&page=9

Metal ve Seramik olmak üzere iki çeşit Katalizör Taşı var. Euro 4 - 5 - 6 seviyeleri mevcut. Euro 5 Taş fiyatları makul işinizi görecektir.

Ölçülerini Egzozcu ile birlikte belirleyebilirsiniz. Yuvarlak biçimli olanlar uygundur.
Bugün yağ kontrolü yaptım. 6 bin km yapmışım en son değişimden beri. Bir kademe yağ eksilmişti. Bu normal mi peki ? Sabahları çalıştırırken traktör gibi çalışıyordu çünkü. Yağ ekleyince rahatladı araç. 4 lt çok az kalıyor. Her zaman 4.2-4.5 arası ekletiyorum kış sabahları sorun olmuyor. Bu defa denk gelmeyince kendim denemek istedim. Sonuç iyi gibi 🤔 yorumun ne olur hocam ?

Bugün yağ kontrolü yaptım. 6 bin km yapmışım en son değişimden beri. Bir kademe yağ eksilmişti. Bu normal mi peki ? Sabahları çalıştırırken traktör gibi çalışıyordu çünkü. Yağ ekleyince rahatladı araç. 4 lt çok az kalıyor. Her zaman 4.2-4.5 arası ekletiyorum kış sabahları sorun olmuyor. Bu defa denk gelmeyince kendim denemek istedim. Sonuç iyi gibi 🤔 yorumun ne olur hocam ?

Aman kardeşim sakın Fazla Yağ koyma 4 Litre yeterli. Yoksa Karter Basıncı Artar zaten gereğinden Fazladır. YAĞ KAÇAKLARINIŇ en büyük sabebi Yüksek KARTER BASINCIDIR. Bu motorlarda Kronik Yağ kaçakları vardır sebebi bu Yüksek Basınçtır. Yağı Fazla koyarsanız bu Basınç daha da Artacaktır.

Bu basınç Normalde 2 PSI olması gerekirken bizim araçlarda 5 PSI civarındadır. Sorunun temelinde PCV valfi vardır.

Çözümü manifold üzerindeki Karter Havalandırma Borusunu çıkarıp deliğin içerisindeki minik Turuncu Contayı yani PCV valfini KÖRLEMEKTİR. Sun fix gibi bir malzemeyle orayı Tıkamak gerekir.

HARİCİ ÇEKVALF ile Yeni KARTER Havalandırma HORTUMU çekilir. Boru iptal edilip yerine Hidrolik Hortumu kullanılır.

Hortum aynı PCV valfinden çıkar ikiye ayrılır birini Kanister valfi girişinden çatal koyarak manifolda vermek gerekir. Diğer ucu da yine Turbo girişine takılır.

Yağ Buharı Zararlıdır. Piston Kırma dahil çoğu sorunda Rolü vardır.

Özellikle DİREKT ENJEKSİYONLU 1.4 - 1.5 TSİ ve 1.4 - 16 T SİDİ gibi motorlarda Emme Subaplarının Tortu bağlaması sorunu vardır. Sebebi Yağ Buharıdır.

Bu noktada OİL CATCH CAN denilen Yağ Yakalayıcı Karter Havalandırma Borusuna takılırsa Yağ BUHARINI Yakalar. Emme manifoldu Boğaz Kelebeği İntercooler gibi bölgeler daha Temiz Kalır.

Ayrıca Benzinle karışan Yağ Buharı Yakıtın OKTAN değerini Düşürerek VURUNTUYA yol açar. Dolayısıyla Piston Kırma durumu Meydana gelir.

İşte bu nedenle Yağ seviyesi ve Karter Basıncı çok önemlidir.

• Beğen
Tepkiler: Scarface1987
Aman kardeşim sakın Fazla Yağ koyma 4 Litre yeterli. Yoksa Karter Basıncı Artar zaten gereğinden Fazladır. YAĞ KAÇAKLARINIŇ en büyük sabebi Yüksek KARTER BASINCIDIR. Bu motorlarda Kronik Yağ kaçakları vardır sebebi bu Yüksek Basınçtır. Yağı Fazla koyarsanız bu Basınç daha da Artacaktır.

Bu basınç Normalde 2 PSI olması gerekirken bizim araçlarda 5 PSI civarındadır. Sorunun temelinde PCV valfi vardır.

Çözümü manifold üzerindeki Karter Havalandırma Borusunu çıkarıp deliğin içerisindeki minik Turuncu Contayı yani PCV valfini KÖRLEMEKTİR. Sun fix gibi bir malzemeyle orayı Tıkamak gerekir.

HARİCİ ÇEKVALF ile Yeni KARTER Havalandırma HORTUMU çekilir. Boru iptal edilip yerine Hidrolik Hortumu kullanılır.

Hortum aynı PCV valfinden çıkar ikiye ayrılır birini Kanister valfi girişinden çatal koyarak manifolda vermek gerekir. Diğer ucu da yine Turbo girişine takılır.

Yağ Buharı Zararlıdır. Piston Kırma dahil çoğu sorunda Rolü vardır.

Özellikle DİREKT ENJEKSİYONLU 1.4 - 1.5 TSİ ve 1.4 - 16 T SİDİ gibi motorlarda Emme Subaplarının Tortu bağlaması sorunu vardır. Sebebi Yağ Buharıdır.

Bu noktada OİL CATCH CAN denilen Yağ Yakalayıcı Karter Havalandırma Borusuna takılırsa Yağ BUHARINI Yakalar. Emme manifoldu Boğaz Kelebeği İntercooler gibi bölgeler daha Temiz Kalır.

Ayrıca Benzinle karışan Yağ Buharı Yakıtın OKTAN değerini Düşürerek VURUNTUYA yol açar. Dolayısıyla Piston Kırma durumu Meydana gelir.

İşte bu nedenle Yağ seviyesi ve Karter Basıncı çok önemlidir.
Ekstra yağ doldurmadım zaten anca o bir kademeyi dolduracak şekilde.

Yağ için çok fazla rivayet var. Forumda bile bilgi kirliliği mevcut. Şimdi göz geçirdim yine.
4.5 diyenler var. 0.5’i yağ filtresinde kalıyor diye vs. 4.5 hiç bırakmadım 4.4-4.2 arası diyelim işte max. Dikkat ederim hocam. Gayet bilgilendirici bir mesaj oldu. Teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: turbo_j
Ekstra yağ doldurmadım zaten anca o bir kademeyi dolduracak şekilde.

Yağ için çok fazla rivayet var. Forumda bile bilgi kirliliği mevcut. Şimdi göz geçirdim yine.
4.5 diyenler var. 0.5’i yağ filtresinde kalıyor diye vs. 4.5 hiç bırakmadım 4.4-4.2 arası diyelim işte max. Dikkat ederim hocam. Gayet bilgilendirici bir mesaj oldu. Teşekkür ederim.

Motorun her yerinden Yağ Akar sakın fazla Yağ doldurmayın.

Motorun her yerinden Yağ Akar sakın fazla Yağ doldurmayın.
Valla hocam 1.5 sene önce 5 lt tamamını doldurdu usta. Dellenmiştim. Enjektörle çekmiştik epeyi. O gün bugündür dikkat ederim.

Valla hocam 1.5 sene önce 5 lt tamamını doldurdu usta. Dellenmiştim. Enjektörle çekmiştik epeyi. O gün bugündür dikkat ederim.
1.4 t gerçekten ekonomik motordur Tam 4 LİTRE Yağ alır.

1.3 dizel 3,2 litre alır artan Yağ Telef olur. 1.6 motorlar 5 litre alır ekstra 1 litre yağ alırsın 1 litrelik Yağ daha Pahalıdır. 4 Litresi 1200 Lira olan yağın 1 Litrelik kutusu 500 Liradır.

Bu noktada 1.4 t gerçekten idealdir. İridyum Buji kullanması bile bir nimettir. Hem LPG uyumu hem de ömrü daha iyidir. Diğer araçların 30 bin km'de bir Bujisi değişirken iridyum Bujiler 60 bin km ömürlüdür. Fakat daha pahalıdır.

1.4 t Aküleri ucuzdur. 2000 Liralık 50-60 Ah normal akü yeterlidir. DİZEL motor aküleri 70-80 Ah kapasiteli olmaktadır. Start stop sistem mevcutsa Agm Akü gerektirir Fiyatı 7000 Liradır.

Bu nedenle 1.4 t standart bir motordur fazla yağ istemez.

• Beğen
Tepkiler: Scarface1987
Geri